Στ. Πέτσας: «Ζητήσαμε να συμμετάσχουμε στην Σύνοδο του Βερολίνου για την Λιβύη»

Πλήρως ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση αλλά και ο πρωθυπουργός από την επίσκεψη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Ο κ. Πέτσας, πρόσθεσε: «Σε όλες τις συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και τόνισε πως είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Υπογράμμισε ότι η σημαντική συμφωνία για τον αγωγό East Med δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης, στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Τόνισε ότι τα “μνημόνια” που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη είναι παράνομα και άκυρα, ότι παραβιάζουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ότι αποσταθεροποιούν ολόκληρη την περιοχή. Ανέπτυξε ξεκάθαρα τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, και κατέστησε σαφές -με τρόπο που έγινε απόλυτα κατανοητό- ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Απατώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει να συμμετάσχει στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο για τη Λιβύη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ αναφέρθηκε στη συμφωνία αναβάθμισης των F-16, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της χώρας μας για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 και συμφωνήθηκε να αρχίσει άμεσα η σχετική διαπραγμάτευση με στόχο την απόκτηση μίας μοίρας αυτών των αεροσκαφών.

«Σε όλες τις συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόβαλε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εξήγησε γιατί η Ελλάδα προσφέρει γόνιμο επενδυτικό έδαφος και επανέλαβε την πρόσκλησή του για επενδύσεις στη χώρα μας», είπε σημειώνοντας ότι αναγνωρίστηκε η ραγδαία βελτίωση στις προοπτικές της οικονομίας μας και υπήρξε ενθάρρυνση για αμερικανικές επενδύσεις, ακόμη και από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

«Ενθάρρυνση που βρίσκει πολλές μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους 22 κολοσσιαίων επιχειρήσεων», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Έκανε άλλη μια κίνηση διακομματικής συνεννόησης στα μείζονα -και ιδίως στα εθνικά μας- θέματα, με στόχο την εθνική ομοψυχία. Έτσι ώστε, όλοι μαζί οι Έλληνες, ενωμένοι, να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υποστήριξε και επισήμανε πως στο ίδιο πλαίσιο κ. Μητσοτάκης παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου.

«Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, στόχος του νέου εκλογικού νόμου είναι η ισορροπία ανάμεσα στην αναλογικότητα και την ανάγκη να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα. Ο εκλογικός νόμος που καταθέτει η κυβέρνηση απεικονίζει αντιπροσωπευτικότερα τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και είναι πιο δίκαιος από εκείνον που ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές. Ο νόμος αυτός επαναφέρει το bonus εδρών για το πρώτο κόμμα, το οποίο, όμως, δεν θα δίνεται αδιακρίτως και ασχέτως ποσοστού.

Θα ξεκινά από το επίπεδο του 25% και θα κλιμακώνεται, ανάλογα με το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα. Συγκεκριμένα: Δεν θα δίνεται κανένα bonus στο πρώτο κόμμα που συγκέντρωσε λιγότερο από 25%. Στο κόμμα που συγκέντρωσε ακριβώς 25% θα δίνεται bonus 20 εδρών. Από εκεί και πάνω -μέχρι το ποσοστό του 40%- θα δίνεται bonus 1 έδρα για κάθε 0,5%. Ανώτατο bonus θα είναι οι 50 έδρες και θα δίνεται στο κόμμα που θα έχει το 40% των ψήφων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα κόμμα που κινείται κοντά στα 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία στη Βουλή. Σημειώνεται, ότι μπόνους 50 εδρών δεν σημαίνει ότι ένα κόμμα με ποσοστό 40% παίρνει 50 έδρες περισσότερες από ό,τι θα έπαιρνε με απλή αναλογική.

Κι αυτό διότι αν εφαρμοζόταν απλή αναλογική και κατανέμονταν σε όλα τα κόμματα οι 50 αυτές έδρες, το 40% από αυτές θα πήγαινε στο πρώτο κόμμα. Στις εκλογές, για παράδειγμα, του περασμένου Ιουλίου, η Νέα Δημοκρατία δεν πήρε 50 περισσότερες έδρες, αλλά 28, καθώς τις υπόλοιπες 22 θα τις έπαιρνε και με απλή αναλογική», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι «Η συνταγματική προθεσμία είναι μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου. Το οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από τώρα μέχρι τη συνταγματική προθεσμία είναι ανοιχτό. Να σεβαστούμε την ανακοίνωση του ονόματος».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών όσον αφορά στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι οι αντιδράσεις κινούνται σε δύο επίπεδα. Σε αυτές στο Ανατολικό Αιγαίο και σε αυτές στην ενδοχώρα.

«Στο Ανατολικό Αιγαίο, τα νησιά σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Εμείς έχουμε επιλέξει την αποσυμφόρηση σε ένα βαθμό, αλλά και την κατασκευή κλειστών δομών. Στέλνουμε μήνυμα ότι θα κατασκευαστούν οι κλειστές δομές και θα κλείσουν οι υπάρχοντες δομές. Όσον αφορά στην ενδοχώρα, έχουμε πει ότι θέλουμε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά, πάντα με γνώμονα να υποδεχθεί κάθε περιφέρεια συγκεκριμένο αριθμό. Για τις κοινωνίες που σηκώνουν το βάρος έχουμε πει ότι θα υλοποιηθεί ειδικό ταμείο και προχωρούμε στην ενίσχυση των δομών Παιδείας και Υγείας. Πιστεύουμε ότι τους πρώτους μήνες του 2020 θα έχουμε απτά αποτελέσματα από τις επιστροφές και τη φύλαξη των συνόρων μας», σχολίασε.

Για τις αφίσες κατά των αμβλώσεων στο Μετρό ο κ. Πέτσας είπε: «Οι διαφημιστικές καμπάνιες σε δημόσιους χώρους δεν πρέπει να διχάζουν την κοινωνία, κυρίως για ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα. Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ δεν επέδειξε την ανάλογη εγρήγορση και δεν αξιολόγησε το ζήτημα και για αυτό ελέγχεται».