Στ. Σιμόπουλος στο newsique: «Η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία»

Η κρίση του κορονοϊού και το πλήγμα που επέφερε στον ελληνικό τουρισμό απέδειξαν ότι είναι αναγκαίο συντονισμένα και μεθοδικά να αλλάξουμε προσανατολισμό στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Φυσικά ο τουρισμός, η «βαριά βιομηχανία» μας, θα παραμείνει μια βασική πηγή εσόδων με τα περιθώρια για βελτίωση πάντα να υπάρχουν. Η προσθήκη νέων μορφών, όπως είναι ο τουρισμός υγείας, ο γαστρονομικός και ο καταδυτικός μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω εκμεταλλευόμενεςτην πολυδιάστατη ομορφιά της χώρας μας.

Παράλληλα, πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο πρωτογενής τομέας, με τις υπάρχουσες, αλλά και με νέες μορφές καλλιεργειών.Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο νέοι άνθρωποι, γεωπόνοι αλλά και άλλες ειδικότητες επιστημόνων, δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, εισάγοντας νέες τεχνολογίες και αλλάζοντας την παραδοσιακή έννοια της αγροτικής παραγωγής.Επιπλέον ο δευτερογενής τομέας,υποστηριζόμενος από τις δυνατότητες που θα δημιουργηθούν από τον πρωτογενή, θα πάρει ώθηση, δημιουργώντας ταυτόχρονα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουμε τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι «περιβαντολλογούντες», όμως, πρέπει να σταματήσουν τις αναίτιες κωλυσιεργίες και να συνεπικουρήσουν ώστε η «πράσινη» ανάπτυξη να γίνει πράξη. Η πληροφορική είναι επίσης ένας τομέας που είναι απαραίτητο να κυριαρχήσει στο νέο παραγωγικό μας μοντέλο. Ήδη μεγάλες πολυεθνικές όπως η Pfizer και η CISCO επενδύουν στη Θεσσαλονίκη, βασιζόμενες στο πλούσιο επιστημονικό μας δυναμικό.

Η ελληνική κυβέρνηση κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση έχοντας σύμμαχό της το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο μαζί με το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να φτάσουν έως και τα 50 δις ευρώ. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία, χρησιμοποιώντας τις επιχορηγήσεις αλλά και τις δανειοδοτήσεις του να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των παραπάνω. Μέχρι να φτάσουμε εκεί θα απαιτηθεί μια μεταβατική περίοδος. Η κυβέρνηση κινείται «ορθοβαρώς». Δηλαδή παίρνει τα κατάλληλα μέτρα στον κατάλληλο χρόνο.

Στην τρέχουσα περίοδο είναι επιτακτική ανάγκη να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά.
Οι ελληνικές τράπεζες, με κύρια ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν περάσει από το 2015 στα χέρια ξένων funds που ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για τα κέρδη των επιχειρήσεών τους, την αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας τους και την μείωση της έκθεσής τους σε κόκκινα δάνεια. Προερχόμενες από μια 10ετή κρίση δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις σημερινές απαιτήσεις.
Πρέπει μέσα από συνεργασία, αλλά με πίεση και παρακολούθηση να δανειοδοτήσουν και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις. Τρόποι παρακολούθησης υπάρχουν. Για παράδειγμα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μπορεί να παρακολουθεί τις διαβαθμίσεις των δανειοδοτούμενων επιχειρήσεων.

Η ανάπτυξη είναι σαν ένας καμβάς με πολλές βελονιές πριν φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδος αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα μπούμε σε μια νέα φάση ανάκαμψης.