Στα παιδιατρικά φάρμακα υπάρχουν πολλές ελλείψεις

«Είναι ξεκάθαρα μια δύσκολη κατάσταση και περίοδος, η οποία έχει οπωσδήποτε επιδεινωθεί λόγω των ιώσεων και της αύξησης της ζήτησης φαρμάκων» δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στα παιδιατρικά σκευάσματα.

«Το πρόβλημα δεν θα λυθεί σήμερα και θα είναι μπροστά μας συνεχώς, ειδικά όσο αυξάνονται οι ανάγκες του πληθυσμού λόγω και των δεδομένων της Ελλάδας. Με τον πληθυσμό που γερνάει αυξάνονται ανάγκες του πληθυσμού σε φάρμακα. Η μεγάλη εικόνα είναι η αύξηση στα παιδικά» ανέφερε στις «Συνδέσεις» ο κ. Τρύφων.

Μιλώντας για τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν σε παιδιατρικά φάρμακα ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι «υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις. Είναι πρώτη φορά που βλέπουμε αυτό το πρόβλημα και είναι κάτι το οποίο έχει σχέση πρώτα από όλα με αυξημένη ζήτηση παγκοσμίως και μειωμένη προσφορά λόγω και ελλείψεων σε πρώτες ύλες, μείωση παραγωγής σε πρώτες ύλες και από Ασία και Ευρώπη».

Αναφερόμενος στα πρόβλήματα που και η επιχείρηση στην οποία προϊσταται (είναι αντιπρόεδρος της ELPEN) εξήγησε ότι σύντομα θα αρχίσει να υπάρχει καλύτερη κάλυψη εφοδιασμού της αγοράς καθώς θα λειτουργούν και οι εισαγωγές αλλά και η εγχώρια παραγωγή.

«Είχαμε δυσκολευτεί στη δική μας βιομηχανία να βρούμε μία πρώτη ύλη για ένα παιδικό αντιβιοτικό. Το έχουμε βρει και αυτό το μήνα θα αποδεσμευτούν 100.000 συσκευασίες», πρόσθεσε τονίζοντας ότι η προσφορά εξομαλύνεται.

Οι βιομηχανίες παράγουν νυχθημερόν
Όπως επισήμανε ο ίδιος «ο χειρότερος σύμμαχος μας είναι ο πανικός. Το πρόβλημα αυτό θα είναι μπροστά μας το επόμενο διάστημα και τα επόμενα χρόνια. Άρα πρέπει εδώ σίγουρα όλοι να συμβάλουμε σε μια πολιτική η οποία θα εξασφαλίσει ότι δεν θα έχουμε παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον σε τέτοιο βαθμό. Αυτό είναι το ζητούμενο»

Σύμφωνα με τον κ. Τρύφων, «στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ οι ελλείψεις είναι μικρές. Και όπως διευκρίνισε, σε φάρμακα σπάνιων παθήσεων όπως και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που διαχειρίζονται φάρμακα υψηλού κόστους για ογκολογικούς ασθενείς και νοσούντες με σκλήρυνση κατά πλάκας υπάρχει επάρκεια.

«Στα φαρμακεία αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 70 – 80 εκατ. συνταγές τον χρόνο, 6,500 ενεργά φάρμακα και ελλείψεις είναι κάτω από 4 5%. Αυτό σημαίνε ότι η ελληνική αγορά έχει εξασφαλίσει τόσα χρόνια μια ομαλή τροφοδοσία από ξένες και ελληνικές εταιρείες», ανέφερε.

Ως πρόεδρος της ΠΕΦ δήλωσε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις τώρα. «Υπάρχουν 42 εργοστάσια στην Ελλάδα, τα οποία παράγουν νυχθημερόν. Από το Σεπτέμβριο και μετά, περίπου 20 -25 εκατ. συσκευασίες, διοχετεύονται από την εγχώρια παραγωγή στην ελληνική αγορά. Έχουν εξευρεθεί οι πρώτες ύλες, άρα καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος των συμπατριωτών μας με εγχώριο παραγόμενο φάρμακο που είναι πολύ σημαντικό σε περίοδο κρίσης», εξήγησε.

Σχολιάζοντας το πρόβλημα με τις εξαγωγές φαρμάκων σε άλλες χώρες ο κ. Τρύφων υποστήριξε ότι από τους 250 κωδικούς το μεγάλο πρόβλημα είναι σε 10 σκευάσματα.

Να ενημερώνει ο ΕΟΦ για τις ελλείψεις
«Η κατάσταση είναι προβληματική μεν, αλλά με ψυχραιμία υπάρχουν λύσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ΕΟΦ να ενημερώνει, όπως έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα, την ΗΔΙΚΑ, τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς για τις ελλείψεις. Να υπάρχει μια παράλληλη ενημέρωση για τα όμοια φάρμακα ίδιας δραστικής ή στην ίδια ένδειξη», ειπε σχετικά

Αναφερόμενος στα γενόσημα και στη δυνατότητα της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας τόνισε ότι άνοιξε μια πολύ μεγάλη συζήτηση για να επαναπατριστεί παραγωγή. «Πρέπει να καταλάβει ο πολίτης ότι αφού εισάγουμε πολύ περισσότερο απ ότι εξάγουμε, αυτό σημαίνει αύξηση φόρων και σημαντική μείωση θέσεων εργασίας. Ευτυχώς τα τελευταία τρία χρόνια υπήρχαν για πρώτη φορά σημαντικά κίνητρα από την κυβέρνηση για την παραγωγή. Είναι ένα πρόγραμμα υπερκομματικό. Ξεκίνησε από πριν ως σχεδιασμός, υλοποιήθηκε με την παρούσα κυβέρνηση και είμαι σίγουρος ότι όλες οι κυβερνήσεις θα θέλουν να ενισχύσουν τις θέσεις εργασίας και την παραγωγή στη χώρα μας», δήλωσε σχετικά,

«Σήμερα μπορούμε να καλύπτουμε καλύπτει είναι γύρω στο 25% της αγοράς. Με ένα κατάλληλο σχεδιασμό, διότι και εξάγουμε, μπορούμε να καλύψουμε 50 με 60% της αγοράς. Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό αυτό», αποκάλυψε ο κ. Τρύφων. Και όπως επισήμανε το μεγαλύτερο πρόγραμμα επενδύσεων είναι της φαρμακοβιομηχανίας με πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ την άλλη εβδομάδα θα γίνει η παρουσίαση μιας νέας παραγωγικής μονάδας στην Κερατέα.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κ. Μητσοτάκης: Αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά – Ν. Χριστοδουλίδης: Ελλάδα και Κύπρος πυλώνες σταθερότητας
27 Νοεμβρίου, 2024
Καιρός: «Οργανωμένη και σημαντική η κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο» – «Καμπανάκι» για ισχυρές καταιγίδες σε 7 περιοχές
27 Νοεμβρίου, 2024
ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Από το «go back madame Merkel» στην αντιπολιτευτική εργαλειοποίηση των απομνημονευμάτων της Μέρκελ
27 Νοεμβρίου, 2024
Βέφα Αλεξιάδου: Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» της αγαπημένης μαγείρισσας
27 Νοεμβρίου, 2024
Ανείπωτη θλίψη: Δεν τα κατάφερε ο 13χρονος από το Αγρίνιο που διακομίστηκε στη ΜΕΘ Παίδων
27 Νοεμβρίου, 2024
Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Προθεσμία για το Σάββατο πήρε ο 26χρονος
27 Νοεμβρίου, 2024
Τι επιδιώκει ο Νετανιάχου με την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ – Όσα ξέρουμε για τη συμφωνία
27 Νοεμβρίου, 2024
Αμαλιάδα – Νεκρά μωρά: Η κατάθεση Μουρτζούκου, οι φωτογραφίες και οι αμυχές
27 Νοεμβρίου, 2024
Missing alert για 16χρονο
27 Νοεμβρίου, 2024
Καιρός: Έρχονται βροχές, ακόμη και χιόνια, οι περιοχές που επηρεάζονται
27 Νοεμβρίου, 2024