Στέφανος Κοτσώλης του Ελληνικού Κτηματολογίου: Νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τους απανταχού ιδιοκτήτες

Η μέχρι σήμερα πορεία της κτηματογράφησης της Ελλάδας, αλλά και θέματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, και μεταξύ αυτών βέβαια και τους ομογενείς, αποτέλεσαν μεταξύ άλλων αντικείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε στο «Περιοδικό» ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης.

Ο τελευταίος μίλησε και για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου, που κάνουν τη ζωή των ιδιοκτητών πιο εύκολη, ενώ παραδέχθηκε ότι η κτηματογράφηση, «δεν επικοινωνήθηκε όσο και όπως θα έπρεπε (ιδίως στους ομογενείς)» και για το λόγο αυτό η υπηρεσία έχει σχεδιάσει και υλοποιεί εσχάτως μια επικοινωνιακή «αντεπίθεση».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κοτσώλη έχει ως εξής:

 

Πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε από το να αποκτήσει η χώρα πλήρες κτηματολόγιο;

Το Κτηματολόγιο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για το υπουργείο Περιβάλλοντος και την ελληνική κυβέρνηση καθώς συνιστά σε μεγάλο βαθμό σημαντικό εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους και η ολοκλήρωσή του είναι η βάση για την αξιοποίηση της δημόσιας και ιδιωτικής γης, την άσκηση δίκαιης φορολογικής πολιτικής και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Θέλω να σταθώ στο τελευταίο, στέλνοντας ένα μήνυμα στους υποψήφιους επενδυτές ότι το Κτηματολόγιο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών που αποσκοπεί στη βελτίωση της ευκολίας του επιχειρείν στη χώρα. Οπου λειτουργεί ήδη Κτηματολόγιο, αυξάνονται αλλά και διευκολύνονται οι επενδύσεις, κατοχυρώνεται η διαφάνεια, επιταχύνονται οι διαδικασίες, μειώνεται η γραφειοκρατία.

 

Σε ποια φάση βρισκόμαστε σήμερα;

Σήμερα, η συλλογή δηλώσεων έχει ξεπεράσει το 72%, ενώ ο συμβατικός στόχος ήταν 55% και η ολοκλήρωση της συλλογής δηλώσεων καλύπτει το 93% της Επικράτειας. Το επόμενο έτος ολοκληρώνουμε τη συλλογή δηλώσεων και στο υπόλοιπο 7% της χώρας (Κυκλάδες, μέρος της Κρήτης, Κέρκυρα και Θεσπρωτία) ενώ σε 15 μήνες, θα διαθέτουμε πλήρη, ψηφιακά άρτια και διαρκώς ενημερωμένη βάση δεδομένων, για όλα τα ακίνητα της ελληνικής επικράτειας και θα καταγράφεται υποχρεωτικά σε ψηφιακή μορφή το σύνολο των εγγράφων και χαρτών για όλες τις δικαιοπραξίες ακινήτων.

Στέφανος Κοτσώλης: «Το Κτηματολόγιο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για το υπουργείο Περιβάλλοντος και την ελληνική κυβέρνηση καθώς συνιστά σε μεγάλο βαθμό σημαντικό εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους και η ολοκλήρωσή του είναι η βάση για την αξιοποίηση της δημόσιας και ιδιωτικής γης, την άσκηση δίκαιης φορολογικής πολιτικής και την προσέλκυση νέων επενδύσεων».

 

Παρατάσεις θα δοθούν; Οι ομογενείς που έχουν καθυστερήσει να δηλώσουν την περιουσία τους σημαίνει ότι την χάνουν;

Η κτηματογράφηση συνεχίζεται για όσους πολίτες δεν έχουν προσέλθει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους, χωρίς την ενεργοποίηση, μέχρι σήμερα, των προβλεπόμενων προστίμων για όσους προσέλθουν εγκαίρως. Θέλω όμως να τονίσω, πως καμία άλλη παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων δεν πρόκειται να δοθεί. Οι πολίτες έχουν ακόμα τουλάχιστον δύο μήνες περιθώριο να ανταποκριθούν (χωρίς πρόστιμο) στη δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας. Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ιδιοκτησίας τους, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες.

 

Τι δυνατότητες έχουν οι ομογενείς ιδιοκτήτες και οι πληρεξούσιοί τους;

Οι ομογενείς και γενικότερα, οι κάτοικοι του εξωτερικού, έχουν τη δυνατότητα υποβολής της δήλωσης και των συνυποβαλλόμενων εγγράφων, ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου, καθώς και την πληρωμή του πάγιου τέλους με πιστωτική κάρτα ακόμα και σε άτοκες δόσεις. Επίσης, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι εδώ και λίγες έχουν εισαχθεί στην καθημερινότητα του Κτηματολογίου περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες, έτσι ώστε να εξοικονομείται χρόνος και χρήματα για τους πολίτες.

Πρώτον, η παραγγελία, πληρωμή και χορήγηση πιστοποιητικών από τα Κτηματολογικά Γραφεία γίνεται πλέον ηλεκτρονικά.

Δεύτερον, η υποβολή συμβολαίων στα Κτηματολογικά Γραφεία από τον συμβολαιογράφο αλλά και λοιπών πράξεων (δικαστικών αποφάσεων, κλπ) από τον δικηγόρο ή τον δικαστικό επιμελητή γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και χωρίς εμπλοκή του ιδιοκτήτη.

Με την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων το Κτηματολόγιο αντιμετωπίζει τις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος και παράλληλα οπλίζεται με νέες ψηφιακές υπηρεσίες προς όφελος των απανταχού ιδιοκτητών.

Τέλος, θέλω να υπενθυμίσω πως -ειδικά οι Ομογενείς μας- μπορούν να καλούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα τον τετραψήφιο 1015 για οποιοδήποτε θέμα αφορά το Κτηματολόγιο και τις διαδικασίες του αλλά και να επισκέπτονται την επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr και τους λογαριασμούς του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

 

Θεωρείτε ότι υπήρξε πλήρης ενημέρωση των ομογενών μας ως προς τις υποχρεώσεις τους έναντι του Κτηματολογίου;

Είναι γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, η κτηματογράφηση, δεν επικοινωνήθηκε όσο και όπως θα έπρεπε (ιδίως στους ομογενείς). Εμείς, εδώ και ένα έτος, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε μία ψηφιακή επικοινωνιακή «αντεπίθεση», η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ειδοποιήσεις τεσσάρων εκατομμυρίων ιδιοκτητών μέσω TAXISNET, (μεταξύ αυτών των Ελλήνων της Διασποράς που διαθέτουν ΑΦΜ στην Ελλάδα) και επικοινωνία με τους ομογενείς μέσω των πρεσβειών και των προξενείων, σε συνεργασία με το υφυπουργείο Εξωτερικών, καθώς και επικοινωνία με τους αλλοδαπούς ιδιοκτήτες που μένουν στη χώρα μας. Επίσης, εκσυγχρονίσαμε την επίσημη ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, και δημιουργήσουμε επίσημους λογαριασμούς του Ελληνικού Κτηματολογίου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στους οποίες καλώ τους Ομογενείς μας να συνδεθούν και να μας ακολουθούν.

 

Τα λεγόμενα «ορφανά ακίνητα» σε τι αριθμό ανέρχονται;

Δύο δεκαετίες μετά τις πρώτες δηλώσεις των ιδιοκτητών και πολλαπλές παρατάσεις, υπάρχουν σχεδόν έξι εκατομμύρια αρχικές κτηματολογικές εγγραφές σε σχεδόν 300 περιοχές της χώρας. Οπως ήταν αναμενόμενο, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ακινήτων (σχεδόν 5% και αριθμητικά σχεδόν 300.000) τα οποία μέχρι και σήμερα φαίνονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» γεγονός που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στα παλαιά προγράμματα το δημόσιο δεν ήταν υποχρεωμένο να δηλώσει την ακίνητη περιουσία του. Οκτώ στα δέκα από τα ακίνητα αυτά εκτιμάται πως ανήκουν στο Κράτος, ενώ τα υπόλοιπα εντοπίζονται κυρίως σε ορεινές περιοχές και οι ιδιοκτήτες τους τα αποποιήθηκαν ή θεώρησαν πως πρόκειται για γεωτεμάχια που είναι «δασικά» και έτσι δεν τα διεκδίκησαν, λόγω της θέσης στην οποία βρίσκονται. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία στους ομογενείς, καθώς δεν πρόκειται να «χαθεί» καμία ιδιοκτησία, αντίθετα, θα διασφαλιστούν όλες οι ιδιοκτησίες και θα κατοχυρωθούν οι ιδιοκτήτες τους.

Συνέντευξη του γενικού διευθυντή του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανου Κοτσώλη στο «Περιοδικό»

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ν. Κορέα: Τι προβλέπεται μετά την απόφαση για την καθαίρεση του προέδρου Γιουν
14 Δεκεμβρίου, 2024
Πέθανε ο στιχουργός Νίκος Βρεττός
14 Δεκεμβρίου, 2024
Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 41χρονου στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Άγιο Ελευθέριο
14 Δεκεμβρίου, 2024
Γκίλφοϊλ: Όταν η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ χαρακτήριζε τεμπέληδες τους Έλληνες
14 Δεκεμβρίου, 2024
«Το παιδί χανόταν αλλά εκείνη δεν έκλαιγε», λέει η κουμπάρα της Ειρήνης Μουρτζούκου
14 Δεκεμβρίου, 2024
Η Ρωσία αποσύρει δυνάμεις από την αεροπορική βάση της στη Συρία
14 Δεκεμβρίου, 2024
Φρίκη δίχως τέλος στη Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο – Τουλάχιστον επτά νεκροί
14 Δεκεμβρίου, 2024
Νέες σοκαριστικές μαρτυρίες για την υπόθεση του αστυνομικού της Βουλής
14 Δεκεμβρίου, 2024
Μετρό Θεσσαλονίκης: Δωρεάν μετακινήσεις σήμερα και αύριο
14 Δεκεμβρίου, 2024
Συντάξεις: Έξτρα λεφτά σε λίγες ώρες αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Έξτρα λεφτά σε λίγες ώρες αν έχετε τόση σύνταξη
14 Δεκεμβρίου, 2024