Στη Δράμα ο Αλέξης Τσίπρας – «Σε κατάσταση πανικού η κυβέρνηση»

Σε μία ακόμη περιοχή επιβαρυμένη από τον covid-19 πηγαίνει ο Αλέξης Τσίπρας με στόχο να διαπιστώσει από κοντά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο. Έτσι μετά την Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννεα και τη Λάρισα, το πρωί της Παρασκευής θα βρίσκεται στην πόλη της Δράμας απ’ όπου έγιναν άλλωστε και οι πρώτες αεροδιακομιδές ασθενών με κορωνοϊό σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Μάλιστα ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος προχώρησε στην καταγγελία πως το νοκομείο της Δράμας που έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό, “ξέμεινε” από οξυγόνο. Επισημαίνει πως οι ανάγκες καλύφθηκαν με φιάλες που συγκεντρώθηκαν εκ των ενόντων λόγω παραλείψεων της διοίκησης του νοσοκομείου και της πολιτείας, την ώρα που η ιταλική εταιρεία που ανέλαβε το έργο της αναβάθμισης του συστήματος παροχής οξυγόνου, αναμένεται να παρέμβει την επόμενη εβδομάδα!

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις των στοιχείων για την πανδημία βρίσκεται σε κατάσταση πανικού και ερμηνεύουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού (Παρασκευή πρωί) στη Θεσσαλονίκη, σχεδόν τέσσερις εβδομάδες από το lockdown με την κριτική που άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με την απροθυμία του να επισκεφθεί κάποιο από τα νοσοκομεία της πόλης που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση εδώ και βδομάδες. Η κυβέρνηση ως γνωστόν αναγκάστηκε να προχωρήσει με καθυστέρηση στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη αλλά και πάλι στέλνοντας γιατρούς του ΕΣΥ για να στελεχώσουν τις ιδιωτικές ΜΕΘ. Επιπλέον έχει διπλασιάσει την αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών για το σύνολο των περιστατικών που νοσηλεύουν από το ΕΣΥ ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταγγείλει και το γεγονός ότι οι ιδιώτες κλινικάρες θα αποζημιώνονται για κάθε κλίνη είτε αυτή καταλαμβάνεται είτε παραμένη κενή.

Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατήγγειλε στην επιτροπή που συζητά τον προύπολογισμό του 2021 ότι η εικόνα που δίνουν τα μεγέθη του είναι αναντίστοιχη της κρισιμότητας της συγκυρίας και των τεράστιων αναγκών που αυτή δημιουργεί. “Είναι δυνατόν σε περίοδο πανδημίας, στην αιχμή της υγειονομικής κρίσης, να φέρνετε έναν προϋπολογισμό, ο οποίος να προβλέπει περικοπές στις δημόσιες δαπάνες υγείας;” διερωτήθηκε, κάνοντας λόγο για πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία.

Ο Ανδρέας Ξανθός παρέεθεσε στοιχεία και ανέφερε ότι οι δημόσιες δαπάνες υγείας πιρν από την κρίση, το 2009, ήταν 6,8% του ΑΕΠ. Έπειτα από σωρευτική περικοπή της τάξης του 40% έπεσαν το 2014 στο 4,6% του ΑΕΠ. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 5,2% του ΑΕΠ παρά τα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας. Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις στο ΕΣΥ. Από το 2010 έως το 2014 ήταν μηδενικές. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δρομολογήθηκαν περισσότερες από 10.000 μόνιμες προσλήψεις. ΟΙ 7.000 εξ αυτών τοποθετήθηκαν στο ΕΣΥ προτού αναλάβει η ΝΔ ενώ άλλες 3.500 προσλήψεις που είχαν δρομολογηθεί “πάγωσαν” με την νέα διακυβέρνηση και τμήμα τους ενεργοποιήθηκε εν μέσω της πανδημίας.