«Στο κόκκινο» τα παράπονα για την Aegean

Καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται και τα μέτρα πρόληψης -όπως ο περιορισμός της κυκλοφορίας- είναι ακόμη σε εφαρμογή, σχεδόν όλα τα ταξίδια έχουν ακυρωθεί. Αεροπορικές εταιρείες έχουν μείνει «καθηλωμένες», με τις πτήσεις να έχουν απαγορευθεί έως τις 15 Μαΐου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Αυτό έχει ως συνέπεια σε αρκετούς ανθρώπους που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν και είχαν αγοράσει τα εισιτήριά τους πριν ξεσπάσει η κρίση (άλλωστε, όλες οι εταιρείες πριμοδοτούν με διάφορους τρόπους την επιλογή της πληρωμής πολύ νωρίτερα από την ημερομηνία του ταξιδιού) να έχουν μείνει τα εισιτήρια «αμανάτι».

Όμως, η αεροπορική εταιρεία AEGEAN -που λειτουργεί περίπου ως de facto μονοπώλιο στην ελληνική αγορά- έχει επιλέξει να μην επιστρέφει τα χρήματα στους πελάτες της, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είναι απολύτως άγνωστο πότε θα καταστεί δυνατό να επαναληφθούν οι πτήσεις, προς ποιους προορισμούς και -βέβαια- ακόμη κι αν γίνονται πτήσεις κάποια στιγμή πόσοι θα βρίσκουν το… κουράγιο να μπαίνουν σε αεροπλάνα. Εδώ κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει καν πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία, τα μέρη ψυχαγωγίας και τα μουσεία ή ακόμη και οι απλές συγκοινωνίες, αλλά η εταιρεία υποχρεώνει τους καταναλωτές σε αγορά κάποιου voucher ή επαναγοράς εισιτηρίου.

Χαρακτηριστικές είναι οι δεκάδες καταγγελίες πελατών στην επίσημη σελίδα της AEGEAN στο facebook, οι οποίοι ζητούν την επιστροφή των χρημάτων τους. «Εντελώς απαράδεκτοι!!! Δεν θέλω κανένα voucher από την πτήση που είχα από Βαρκελώνη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη, θέλω τα χρήματα μου πίσω σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό Νο.261/2004» αναφέρει ένας πελάτης, σχολιάζοντας την πρακτική της εταιρείας, ενώ άλλο σχόλιο σημειώνει: «να επιστρέψετε τα λεφτά στο ακέραιο. Μια εταιρεία που σέβεται τους καταναλωτές και τη φήμη της, αυτό θα έκανε. Ούτε αλλαγή ημερομηνίας, ούτε κουπόνια. Ντροπή».

Δείτε μερικά ακόμη χαρακτηριστικά σχόλια:

AEGEAN: Οι λόγοι της συγκεκριμένης επιλογής

Σχετικά με τις αντιδράσεις των πελατών της, κύκλοι της εταιρείας αναφέρουν στο newsique ότι «από την πρώτη στιγμής της κρίσης, η εταιρεία -κατανοώντας την ιδιαίτερη συγκυρία και για τους επιβάτες- προσπάθησε να δώσει ευελιξία, παρόλο που οι αεροπορικές εταιρείες έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο. Ειδικότερα, από πολύ νωρίς είχε δοθεί η δυνατότητα αλλαγής χωρίς rebooking fee και στη συνέχεια αλλαγή χωρίς επιβάρυνση στη διαφορά ναύλου (δηλαδή στην ίδια τιμή που είχε εκδοθεί το αρχικό εισιτήριο) και πρόσφατα η παροχή του voucher.

Σε ό,τι αφορά το ειδικό πιστωτικό voucher, -όπως προβλέπεται και από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε για το σύνολο του κλάδου- καλύπτει στο ακέραιο το συνολικό κόστος του αρχικού εισιτηρίου και οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας που ενδεχομένως να έχει αγοράσει κανείς. Επίσης, ο πελάτης δύναται να το χρησιμοποιήσει έως και 18 μήνες μετά σε όλο το δίκτυο, εσωτερικού και εξωτερικού και για κάθε περίοδο (Χριστούγεννα, Πάσχα, Καλοκαίρι). Άρα δίνει μια μεγάλη ευελιξία στους επιβάτες σε μία περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας».

Σχετικά με τα σχόλια από πελάτες οι οποίοι ζητούν τα χρήματα τους πίσω, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι «αν παρόλα αυτά ο επιβάτης δεν εξαργυρώσει εντός 18 μηνών το voucher, τότε επιστρέφονται τα χρήματα των εισιτηρίων και αυτό ίσως είναι κάτι που πολλοί δεν το γνωρίζουν».

Προς το παρόν «ουδέν σχέδιο» από την κυβέρνηση

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί είναι και εκείνοι που ζητούν από την κυβέρνηση να παρέμβει και να ρυθμίσει το ζήτημα, ωστόσο τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών -στα οποία απευθύνθηκε το newsique- δεν έχουν, προς το παρόν τουλάχιστον, να παρουσιάσουν κανένα συγκεκριμένο σχέδιο προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.