Συναγερμός… πολέμου στο Αιγαίο: Συγκέντρωση πολεμικών πλοίων

Με τη ναυτική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” και τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων, μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ομάδων ειδικών δυνάμεων η Άγκυρα συνεχίζει να κάνει επίδειξη δύναμης στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Άμυνας που υποστήριξε πως κακώς η Ελλάδα ενισχύει την αμυντική της θωράκιση.

Η Αθήνα δεν παρεμβαίνει στο παιχνίδι της ρητορικής όξυνσης κι επιλέγει να δώσει ακόμη μια ευκαιρία στο διάλογο, αν και οι προσδοκίες από τις διερευνητικές επαφές είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Μέχρι στιγμής η Άγκυρα δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση της Αθήνας για επανέναρξη του διαλόγου την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Άγκυρα πάλι συνεχίζει να μιλά για έρευνες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αποχή προκλητικών ενεργειών, με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας να προαναγγέλλει την επιστροφή του Μπαρμπαρός στο πεδίο τους επόμενους μήνες.

Η Ουάσιγκτον πάντως εξακολουθεί να στοχοποιεί την Άγκυρα για μια σειρά από λόγους, με κυριότερη την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 που είχε σαν αποτέλεσμα τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας και την αποβολή της από την προμήθεια των αεροσκαφών F-35.

Επικίνδυνος συνωστισμός

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος ενός ατυχήματος στο Αιγαίο τις επόμενες ημέρες δεν είναι απίθανος.

Δεν θα βγει μόνο ο τουρκικός στόλος στο Αιγαίο…

Οι ελληνικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις θα είναι εκεί για να παρακολουθούν τις τουρκικές δραστηριότητες κι αυτός ο συνωστισμός είναι πάντα επικίνδυνος.

Η στρατηγική ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζονται οι τουρκικές επιθετικές κινήσεις δεν εξασφαλίζει απόλυτα την ασφάλεια και οι κανόνες αποσυμπίεσης που έχουν ήδη συζητηθεί στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες στο NATO επίσης δεν μπορούν να εγγυηθούν τίποτα όταν δεκάδες πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη διασταυρώνονται στο Αιγαίο κυρίως όμως κανένας δεν μπορεί να πάρει όρκο ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει κάτι να πάει στραβά να κλιμακώσει την ένταση ακόμη και μέχρι επεισοδίου και να οδηγήσει σε άλλου τύπου συνομιλίες την Ελλάδα.

Πληροφορίες: ΣΚΑΪ/Realnews

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στο Μόναχο
13 Φεβρουαρίου, 2025
Ποιος είναι ο 53χρονος κακοποιός που συνελήφθη μετά από 17 χρόνια για τη ληστεία σε τράπεζα
13 Φεβρουαρίου, 2025
Πειθαρχικές διώξεις σε βάρος δικηγόρου για αναρτήσεις που στοχοποιούν την ηγεσία του Αρείου Πάγου και τον ανακριτή των Τεμπών
13 Φεβρουαρίου, 2025
Τάκης Οικονομόπουλος: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του
13 Φεβρουαρίου, 2025
Ισραήλ: «Αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει ομήρους θα ανοίξουν οι πύλες της κόλασης»
13 Φεβρουαρίου, 2025
Γυναικοκτονία τις Σέρρες: Αυτοκτόνησε ο δράστης – Έβαλε φωτιά και κάηκε ζωντανός
13 Φεβρουαρίου, 2025
Η Χαμάς καλεί σε τριήμερες κινητοποιήσεις σε όλον τον κόσμο ενάντια στο σχέδιο εκτοπισμού των Παλαιστινίων
13 Φεβρουαρίου, 2025
Καθηγήτριες καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση από προϊστάμενό τους
13 Φεβρουαρίου, 2025
Υποψήφια η Σαουδική Αραβία για τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν
13 Φεβρουαρίου, 2025
Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας ο Μητσοτάκης
13 Φεβρουαρίου, 2025