Σύνταξη εξπρές με διαδοχική: Πόσα έτη ασφάλισης κερδίζουν

Σύνταξη με απλούστερη διαδικασία έρχεται για περίπου 15.000 διαδοχικά ασφαλισμένους οι οποίοι θα μπορέσουν να ανοίξουν ταχύτερα την πόρτα της εξόδου την επόμενη 5ετία ενίοτε κερδίζοντας μέχρι και 7 έτη ασφάλισης.

Με τις διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού το σύστημα της διαδοχικής απλοποιείται σύμφωνα με ειδικούς καθώς μειώνεται ο αριθμός των ενσήμων που απαιτούνται από το πρώτο κιόλας στάδιο της διαδικασίας ώστε να κριθεί το δικαίωμα από τον τελευταίο φορέα ασφάλισης. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα σε ασφαλισμένους άνω των 67 ετών με αθροιστικά 15ετία να λάβουν σύνταξη ακόμη και αν δεν πληρούν τις ειδικές προϋποθέσεις της διαδοχικής.

Μέχρι σήμερα ο ασφαλισμένος έπρεπε να συμπληρώνει συνολικά 1.500 ένσημα στον τελευταίο φορέα εκ των οποίων 500 την τελευταία 5ετία ώστε το αίτημα να κριθεί από το τελευταίο Ταμείο. Διαφορετικά το αιτημά του μεταφερόταν στο Ταμείο που είχε τις περισσότερες ημέρες ασφάλισης και αν δεν θεμελίωνε ούτε εκεί σε όλα τα υπόλοιπα Ταμεία με φθίνουσα σειρά. Αφού απορριπτόταν σε όλα αυτά τα βήματα μπορούσε να πάρει σύνταξη από το τελευταίο Ταμείο εφόσον είχε 1.000 ένσημα, 300 την τελευταία 5ετία.

Με τη νέα διάταξη η ευνοϊκή μεταχείριση των μειωμένων προϋποθέσεων (1.000 ένσημα συνολικά και 300 την τελευταία 5ετία) έρχεται από το πρώτο βήμα για όλους. Παρ’ όλα αυτά ειδικοί δεν αποκλείουν και πιθανά θολά σημεία στην εν λόγω διάταξη τα οποία πρέπει να φωτιστούν με αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή τους ώστε ταυτόχρονα να διευκρινιστεί αν και κατά πόσο θα διατηρούνται ευνοϊκές οδηγίες που είχαν δοθεί από το 2019 εισάγοντας τότε μια νέα κοινωνικοασφαλιστική λογική στην αντιμετώπιση των περιπτώσεων διαδοχικής-παράλληλης ασφάλισης.

Σε κάθε περίπτωση η νέα ρύθμιση εφαρμόζεται για αιτήσεις από 13 Μαΐου 2016 και μετά ακόμη και αν έχουν απορριφθεί όπως επίσης και για όσες εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο. Στις εκκρεμείς αιτήσεις τα οικονομικά αποτελέσματα ανατρέχουν στην ημερομηνία της αρχικής αίτησης. Οι αιτήσεις που έχουν απορριφθεί επανεξετάζονται κατόπιν όχλησης του ασφαλισμένου με έναρξη οικονομικών αποτελεσμάτων από την έναρξη ισχύος του νόμου ημερομηνία δημοσίευσης σε ΦΕΚ. Με το νέο καθεστώς ανοίγει σύμφωνα με ειδικούς ο δρόμος για πρόωρη συνταξιοδότηση με τις ευνοϊκές διατάξεις του ΙΚΑ πριν από τα 62 και τα 67 για ασφαλισμένους σε Ταμεία όπως ο πρώην ΟΑΕΕ, το ΤΣΜΕΔΕ ή το ΤΣΑΥ κυρίως για φαρμακοποιούς. Αυτό απαιτεί επανασύνδεση με το ΙΚΑ ώστε να συμπληρώνονται συνολικά 1.000 ένσημα εκ των οποίων 300 την τελευταία 5ετία.

Πηγή: «Εθνος»