ΣΥΡΙΖΑ – «53»: Αιχμές σε Τσίπρα, υπεράσπιση σε Τσακαλώτο

Κλίμα εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία χρονική στιγμή που η κυβέρνηση πιέζεται τόσο από την έξαρση της πανδημίας όσο και από τα ελληνοτουρκικά, τροφοδοτεί κείμενο μελών της ομάδας των 53 του κόμματος που δημοσιεύεται σε ιστοσελίδα της τάσης.

Από το περιεχόμενο του κειμένου γίνεται σαφές ότι το ρήγμα στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου βαθαίνει, κάτι που προμηνύει μεγαλύτερη ένταση της εσωτερικής αντιπαράθεσης στην πορεία προς το Συνέδριο. Κι αυτό διότι το κείμενο που δημοσιεύεται στο commonality απαντάει μεν στον Π. Πολάκη μετά την δική του ανάρτηση στο fb ως απάντηση στην συνέντευξη του Ευκλ. Τσακαλώτου στην «Εποχή» αλλά επί της ουσίας εκπέμπει μηνύματα προς τον Αλέξη Τσίπρα και την πλειοψηφία του κόμματος εξαγνίζοντας και την οικονομική πολιτική που ακολούθησε ο επικεφαλής της τάσης των 53.

Είναι ενδεικτικό πως το άρθρο αναφέρει ότι «αν στο υπουργικό συμβούλιο ουδείς/μια καταλάβαιναν τί πρότεινε ο πρωθυπουργός επί της οικονομικής πολιτικής, είναι πρωτίστως πρόβλημα όσων συμμετείχαν. Ομοίως πρόβλημά τους είναι το εάν καταλάβαιναν και δεν σήκωναν το χέρι τους για κατάθεση αντιρρήσεων». Μ’ αυτόν τον τρόπο επί της ουσίας υπαινίσσονται ότι η λήψη των όποιων μνημονιακών μέτρων είχε την σφραγίδα του ίδιου του τότε πρωθυπουργού και όχι αποκλειστικά του υπουργού των Οικονομικών. Ένα ακόμη σημείο στο οποίο υπάρχουν αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα σχετίζεται με την αναφορά σε ανδρεοπαπανδρεϊκό μοντέλο που επιδιώκουν κάποιοι να εγκαθιδρύσουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρεται «ή χωρίς ενδοιασμούς χρήση της λέξης «Αρχηγός» αντί «Πρόεδρος» προκύπτει από μία αντίληψη που αντιστοιχεί στην Ανδρεοπαπανδρεϊκή παράδοση για ένα αρχηγικό κόμμα και όχι στην παράδοση της Αριστεράς για ένα δημοκρατικά οργανωμένο κόμμα».

Στο κείμενο γίνεται προσπάθεια υπεράσπισης του έργου του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως υπουργού Οικονομικών και των επιλογών του με την επισήμανση « στοχοποιείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών χρεώνοντάς του το σύνολο της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνησή μας και σε μεγάλο βαθμό την ήττα εξαιτίας αυτής της πολιτικής. Αναφέρεται χαρακτηριστικά : Η κατηγορία ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών ευθύνεται για το ότι χάθηκε η μεσαία τάξη επειδή δεν φρόντισε να της διανείμει 7 από τα 37 δις του ταμειακού αποθέματος τον Αύγουστο του 2018 είναι ανεύθυνη και δείχνει επιπλέον άγνοια τόσο της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης όσο και του τρόπου λειτουργίας μίας υπερχρεωμένης καπιταλιστικής οικονομίας όπως η ελληνική. Είναι ανεύθυνη επειδή γίνεται εκ των υστέρων δηλαδή εκ του ασφαλούς και μάς εκθέτει στη λογική καταγγελία ότι επιδιώκουμε να κερδίζουμε ψήφους μοιράζοντας χρήματα, αντίληψη η οποία αποδείχθηκε εσφαλμένη.

Το κείμενο υπογράφουν οι Κώστας Καλλωνιάτης, Δημήτρης Καρέλλας και Βασίλης Σκλιας.