ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ροκανίζει τον χρόνο στην προσπάθειά της να σβήσει τα ίχνη των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων

Η κυβέρνηση ροκανίζει τον χρόνο στην προσπάθειά της να σβήσει τα ίχνη των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων επιχειρώντας επί της ουσίας να στήσει μία μεγάλη επιχείρηση συγκάλυψης εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που σήμερα καθόρισε τη γραμμή του ως προς το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Κατά την κοινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, του Πολιτικού Σχεδιασμού και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής ομάδας αποφασίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να υπερψηφίσει την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ωστόσο, θεωρώντας πως ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί “ως ο εγκέφαλος του επιτελικού παρακράτους” κι εκτιμώντας πως οι μέχρι σήμερα αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου η αξιωματική αντιπολίτευση προϊδεάζει πως δεν θα ψηφίσει υπέρ του διορισμού του Θεμιστοκλή Δεμίρη στην θέση του αποπεμφθέντος διοικητή της ΔΕΗ κ. Κοντολέοντος καταθέτοντας συγχρόνως τον προβληματισμό της για τους χειρισμούς του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου που στρέφει την έρευνά του όχι στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αλλά στο πώς έγιναν οι διαρροές των στοιχείων για τις παρακολουθήσεις.

Η Κουμουνδούρου στη διαρροή που έκανε για τη σημερινή συνεδρίαση επιδιώκοντας να δείξει πόσο πλέον δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση ανέφερε πως ξεκίνησε “αφού πρώτα όλοι έβγαλαν τα κινητά τους από την αίθουσα της συνεδρίασης”.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την απόλυτη ευθύνη την απόλυτη ευθύνη, όχι μόνο πολιτική, για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης καθώς “οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επιτελικό παρακράτος που έχει ως εγκέφαλο τον ίδιο τον πρωθυπουργό”.

Η Κουμουνδούρου τονίζει πως ο πρωθυπουργός ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε για τις υποκλοπές δεδομένου ότι η πρώτη του κίνηση το 2019 άμα τη εκλογή του στην πρωθυπουργία ήταν να αναλάβει την ευθύνη της ΕΥΠ και συγχρόνως να τοποθετήσει τον ανιψιό και συνεργάτη του προκειμένου να οργανώσει το κύκλωμα των παράνομων παρακολουθήσεων. Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν πως ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε τον νόμο για να μπορέσει να τοποθετήσει δικό του άνθρωποι στην ΕΥΠ μολονότι εκείνος δεν πληρούσε τα κριτήρια και στη συνέχεια ψήφισε τροπολογία για να μην απαντηθεί το αίτημα του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη να ενημερωθεί για τη δική του παρακολούθηση από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή της ΑΔΑΕ. Επίσης ακολούθως απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να ακυρώσει την τροπολογία αυτή, δηλαδή την νομοθετική συγκάλυψη των παρακολουθήσεων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προ δεκαπενθημέρου κατέθεσε την πρόταση για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών (συζήτηση που θα διεξαχθεί την Παρασκευή) καθώς και ότι έχει ζητήσει ήδη την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να κληθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι αποπεμφθέντες Γρηγόρης Δημητριάδης και Παναγιώτης Κοντολέων καθώς και εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση φρόντισαν η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών να πάει χρονικά όσο πιο πίσω γίνεται επιδιώκοντας να σβηστούν τα ίχνη των παρακολουθήσεων και να στηθεί μία επιχείρηση συγκάλυψης. Κάτι για το οποίο συνηγορούν και η άρνησή του να ακυρώσει την τροπολογία για την ΑΔΑΕ ώστε να μπορούν να ενημερώνονται όσοι πολίτες παρακολουθούνται και η επιχείρηση όπως λέει φθηνού αντιπερισπασμού με την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να ζητήσει εξεταστική επιτροπή για διάστημα μιας δεκαετίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης λειτούργησε ως ο επικεφαλης μιας σκοτεινής και ανεξέλεγκτης ομάδας παρακρατικής λειτουργίας και εκτιμά ότι υπάρχουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα είτε από την αντιπολίτευση είτε και από την ίδια την κυβέρνηση που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων. Εξ ου και η επισήμανση κύκλων της πως η κυβέρνηση δεν διέψευσε το δημοσίευμα της “Καθημερινής” με βάση το οποίο παρακολουθούνταν τουλάχιστον άλλοι 7-8 πολιτικοί.