ΣΥΡΙΖΑ: Πρόγραμμα για το πώς πρέπει να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

To δικό του πρόγραμμα για το πώς πρέπει να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται να παρουσιάσει το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αξιωματική αντιπολίτευση θα προτείνει μία σειρά από άξονες για την ενίσχυση της εργασίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των δημόσιων δομών της υγείας και της παιδείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν άφησε ασχολίαστη την νέα βαθιά ύφεση που κατέγραψε η ελληνική οικονομία στο γ’ τρίμηνο του 2020, εξέλιξη που την φέρνει στην τελευταία θέση της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η χώρα είχε την πιο βαθιά ύφεση στο 3ο τρίμηνο του έτους από όλη την Ευρώπη, την ώρα που δεν διαφαίνονται τάσεις ανάκαμψης για το 2021.

Τα στοιχεία για την ύφεση του γ’ τριμήνου αλλά και οι πρόσφατες προβλέψεις του ΟΟΣΑ ότι η ανάπτυξη για το 2021 στη χώρα μας θα κυμανθεί στο 0,9% και όχι στο 4,8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός (αφού αναθεωρήθηκε η αρχική εκτίμηση για 7,5%) αναμένεται να πυροδοτήσουν την συζήτηση επί του προϋπολογισμού την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Πολλώ μάλλον όταν το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και η Έκθεση Πισσαρίδη προτρέπουν για συνταγές λιτότητας που δοκιμάστηκαν στη χώρα μας και απέτυχαν και οδήγησαν σε κοινωνικά αδιέξοδα.

Στην Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη για την οικονομία έχει καταρρεύσει πλήρως κάτι που αποδίδει και στην επιλογή της κυβέρνησης από την αρχή της πανδημίας να μην στηρίξει ουσιαστικά το εισόδημα των εργαζομένων, των νοικοκυριών καθώς και τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο θέμα της ύφεσης του γ’ τριμήνου αναφέρθηκαν με κοινές τους δηλώσεις οι τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης. ‘Το αφήγημα της ΝΔ ότι είμαστε στον μέσο όρο της Ευρώπηςη και κάνουμε σωστή οικονομική διαχείριση καταρρέει” τονίζουν και σχολιάζουν πως αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει μόνη της μετά το lockdown, αλλά χρειάζεται πολιτική ουσιαστικής στήριξης.

Σύμφωνα με τους δύο τομεάρχες ακόμη και στην σύγκριση του ΑΕΠ για τα τρία τρίμηνα του 2020 η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης παρότι είχε μία σειρά από πλεονεκτήματα: Εισήλθε αργότερα στην πανδημική κρίση, είχε τις οικονομικές δυνατότητες λόγω του αποθεματικού ασφαλείας, της αναστολής του συμφώνου σταθερότητας, της ρευστότητας από την ΕΚΤ, ώστε να εφαρμόσει πολιτική ουσιαστικής στήριξης για τους εργαζόμενους , τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. ‘Όμως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν το έκανε και η στάση της αποδίδεται σε στρατηγική επιλογή”.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κυρώσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια επέβαλαν οι ΗΠΑ
15 Ιανουαρίου, 2025
Παύλος Μαρινάκης: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας έχει ενωτικά χαρακτηριστικά
15 Ιανουαρίου, 2025
Bloomberg: Ο Πούτιν θα απαιτήσει στις διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ η Ουκρανία να μην μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ
15 Ιανουαρίου, 2025
H Kύπρος εντάσσεται σε τρία αμυντικά προγράμματα των ΗΠΑ με απόφαση Μπάιντεν
15 Ιανουαρίου, 2025
Παραιτήθηκε η υπουργός Άμυνας της Ελβετίας Βιόλα Άμχερντ
15 Ιανουαρίου, 2025
Συντάξεις: Σοκαριστικά νέα αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Σοκαριστικά νέα αν έχετε τόση σύνταξη
15 Ιανουαρίου, 2025
Πτώση ασανσέρ στον «Ερυθρό Σταυρό»: «Κατασκευαστικό λάθος» έδειξε η πραγματογνωμοσύνη
15 Ιανουαρίου, 2025
Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-1: Χωρίς νικητή το ντέρμπι
15 Ιανουαρίου, 2025
Ζάκυνθος: Έκρηξη σε υπό κατασκευή σπίτι – Τραυματίστηκαν 2 εργάτες
15 Ιανουαρίου, 2025
Στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου
15 Ιανουαρίου, 2025