ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα γίνει με Κοντονή – Στα άκρα οι σχέσεις

Στο κόκκινο οδηγούνται οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και της κυβέρνησης με αφορμή την απόφαση για την δίκη της Χρυσής Αυγής και την κριτική της ΝΔ πως η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα το 2019 δεν προκαλεί στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Είναι γεγονός πάντως ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε πολιτικά την παραίτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή από την ΚΕ του κόμματος, κίνηση που συνοδεύτηκε από δηλώσεις του πως είχε προειδοποιήσει εγκαίρως την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τα κενά του νέου Ποινικού Κώδικα αλλά δεν εισακούστηκε.

Η αντίδραση της Κουμουνδούρου για τον κ. Κοντονή ήταν ασυνήθιστα σκληρή για στέλεχος του κόμματος με το σχόλιο πως οι δηλώσεις του «είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Στον αντίποδα άλλο, ένας άλλος πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, του ΠΑΣΟΚ όμως, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης παρεμβαίνοντας στο θέμα επεσήμανε ότι «και με τον παλιό Ποινικό Κώδικα δεν μπορεί να επιβληθεί στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, αν δεν είναι αμετάκλητη η απόφαση και η κυβέρνηση της ΝΔ τον τροποποίησε δύο φορές χωρίς να αλλάξει την ρύθμιση του 2019 με την επισήμανση πως οι σχετικές προβλέψεις μπορούν να γίνουν στην εκλογική νομοθεσία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρατηρεί πως ενώ η ΝΔ έκανε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα για επιμέρους διατάξεις δεν άλλαξε τίποτα από όσα δήθεν την ενοχλούν σήμερα. Αντιθέτως «το μόνο που έσπευσε να νομοθετήσει αλλάζοντας τον ΠΚ ήταν να επιστρέψει τους δεσμευμένους λογαριασμούς όσων ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να δώσει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη». Τονίζει επίσης πως αυτό που απαιτείται με βάση και τις εκτιμήσεις της νομοπαρασκευαστικής -για τον ΠΚ- επιτροπής είναι η τροποποίηση στην εκλογική νομοθεσία, ώστε να ρυθμιστεί και το ζήτημα της ανακήρυξης πολιτικών κομμάτων και των κωλυμάτων εκλογιμότητας, κάτι το οποίο δεν έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω των πρόωρων εκλογών τον Ιούλιο, δηλαδή έναν μήνα μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Πάνω σε αυτήν την βάση ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (κ.κ. Ραγκούσης, Ζαχαριάδης, Χατζηγιαννάκης) κατέθεσε-όπως είχε προαναγγείλει από το πρωί-τροπολογία με την οποία προτείνεται να αποστερούνται αυτοδίκαια και διαρκώς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όσοι έχουν καταδικαστεί σε οποιαδήποτε ποινή στερητική της ελευθερίας για τα εγκλήματα του άρθρου 187 του ΠΚ (εγκληματική οργάνωση) και κατά τον χρόνο τέλεσής τους είχαν την ιδιότητα του μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή καταδικάστηκαν ως συναυτουργοί και συμμέτοχοι μέλους του ελληνικού ή ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που τέλεσε τις παραπάνω πράξεις. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως μπορεί να εφαρμοστεί και αναδρομικά, δηλαδή ακόμη και σε σχέση με καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν ήδη επιβληθεί.

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε πως η ΝΔ επί χρόνια ξέπλενε την Χρυσή Αυγή και τώρα κουνάει το δάχτυλο θυμίζοντας: -Ο κ. Μητσοτάκης πριν από δύο χρόνια δήλωνε πως «η ΧΑ είναι σαν να μην υπάρχει, η βία προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια.- Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Παπαδημητρίου ζητούσε μία «σοβαρή Χρυσή «Αυγή» που να συνεργαστεί με τη ΝΔ-ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου του κ. Σαμαρά συνωμοτούσε με τα στελέχη της ΧΑ.-Η ΝΔ χέρι-χέρι με τη Χρυσή Αυγή δίχασε τους Έλληνες με τις φασιστικές δηλώσεις για «προδοσία» σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών-Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τα παιδιά του Παττακού και του Παπαδόπουλου υπουργούς στην κυβέρνησή του.