Τέρας του Λοχ Νες: Ο πιο γνωστός «κάτοικος» της Βόρειας Σκωτίας

Ένα τεράστιο θαλάσσιο ερπετό είναι ο πιο γνωστός κάτοικος της Βόρειας Σκωτίας. Ταυτόχρονα είναι και το πιο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Μιλάμε για το περιβόητο τέρας του Λοχ Νες, τη Νέσι, όπως ονομάζεται, που «ζει» στην ομώνυμη λίμνη.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου

Τέρας του Λοχ Νες: Αναφορές για την ύπαρξη ενός απροσδιόριστου τέρατος στη λίμνη του Λοχ Νες χρονολογούνται από τον 6ο περίπου αιώνα, όταν, σύμφωνα με το θρύλο, ο Άγιος Κολούμπα έσωσε με θαυματουργικό τρόπο τη ζωή ενός ανθρώπου από αυτό.

Οι περισσότερες μαρτυρίες όμως που υποστηρίζουν την ύπαρξη αυτού του πλάσματος ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 1933. Τότε, το αυτοκίνητο του ζεύγους Σπάισερ, που βρισκόταν σε δρόμο κοντά στη λίμνη, μόλις και κατάφερε να αποφύγει ένα μεγάλο, γλιστερό και με τεράστια ουρά ζώο, που εξαφανίστηκε μέσα στα λασπωμένα νερά.

Η πρώτη όμως φορά που δημιούργησε πανικό ήταν αυτή της 12ης Νοεμβρίου του 1933, όταν ο Hugh Gray παρουσίασε μία θολή φωτογραφία που απεικονίζει ένα περίεργο σχήμα στην επιφάνεια μιας λίμνης. Ο Gray επέστρεφε από την εκκλησία και, καθώς περπατούσε πλάι στη λίμνη, είδε ένα γιγαντιαίο πλάσμα να βγαίνει στην επιφάνεια. Σταμάτησε και το έβγαλε φωτογραφία. Η εφημερίδα Daily Mail εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία, στέλνοντας στη Σκωτία τον διάσημο κυνηγό, Μάρμαντουκ Γουέδεργουελ, για να εντοπίσει το τέρας. Ο Γουέδεργουελ δεν κατάφερε να φωτογραφίσει τη Νέσι, αλλά ανακάλυψε ίχνη στο έδαφος που απέδωσε στο τέρας.

Εκείνη η φωτογραφία, όμως, που έμελλε να μείνει θρυλική ήρθε λίγους μήνες αργότερα, το 1934: Ο χειρουργός Robert Kenneth Wilson φωτογράφησε και η Daily Mail δημοσίευσε τη φωτογραφία αυτή, την κλασική και σε όλους γνωστή φωτογραφία του τέρατος. Αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο δημοφιλή απεικόνιση του τέρατος που εμφανίζεται με μακρύ λαιμό και μικρό κεφάλι

Βέβαια η φωτογραφία αυτή του Wilson δεν είναι τίποτα άλλο από προϊόν φωτομοντάζ, όπως παραδέχθηκε το 1994 ο Christian Spurling- ο άνθρωπος, δηλαδή, που έκανε το μοντάζ χρησιμοποιώντας ένα παιδικό παιχνίδι σε σχήμα υποβρύχιου κι ένα φίδι.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα http://www.nessie.co.uk/ η τελευταία φορά που «εθεάθη» η Νέσι ήταν τον Ιούνιο του 1998.
Πρέπει να αναφέρουμε πως το σχήμα της λίμνης είναι τέτοιο ώστε ο τεράστιος όγκος νερού με τις πολλές αντανακλάσεις και σκιές μπορεί να δημιουργεί οφθαλμαπάτες.

Στις 12 Νοεμβρίου του 1933 δημοσιεύτηκε η πρώτη φωτογραφία του τέρατος

Από την πρώτη στιγμή που πήρε διαστάσεις η ιστορία της Νέσι πραγματοποιήθηκαν αμέτρητες έρευνες στην λίμνη από ειδικούς αλλά και ιδιώτες που ήθελαν να εντοπίσουν το μυστηριώδες ον. Φυσικά καμία δεν κατάφερε να εντοπίσει το παραμικρό ίχνος κάποιου θαλάσσιου ερπετού ή κάποιου άλλου είδους. Η τελευταία σχετική έρευνα έγινε από ομάδα επιστημόνων από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Δανία, τις ΗΠΑ, την Βρετανία και τη Γαλλία. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters οι ερευνητές πήραν δείγματα νερού από διάφορες περιοχές της λίμνης Λοχ Νες και πραγματοποίησαν αναλύσεις DNA.

Και έχουμε την απάντηση σε όλο αυτό. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αποκλείουν την ύπαρξη στη λίμνη όχι μόνο πλησιόσαυρων αλλά οποιουδήποτε είδους με μέγεθος ή χαρακτηριστικά τέτοια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν φόβο. Το μόνο ενδιαφέρον εύρημα είναι η παρουσία χελιών στη λίμνη. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι έχουν υπάρξει κατά καιρούς αναφορές για ύπαρξη γιγάντιων χελιών στην λίμνη Λοχ Νες αλλά δεν έχει εντοπιστεί ποτέ ένα τέτοιο.

Μια διαφορετική εξήγηση για το τι συμβαίνει με το τέρας του Λοχ Νες σχετίζεται με ένα άλλο φυσικό φαινόμενο αποκαλούμενο seiche («saysh»). Αυτό είναι πολύ κοινό στις μεγάλες, κρύες λίμνες σε όλο τον κόσμο. Το νερό κινείται πέρα δώθε ομαλά για αρκετό χρονικό διάστημα. Το φαινόμενο «Seiche» προκαλείται συνήθως από τις καιρικές αλλαγές, μετά από συνεχόμενες ωθήσεις του αέρα που στέλνουν το νερό προς μια πλευρά της λίμνης. Όταν ο αέρας σταματά, το νερό κινείται προς τα πίσω και ξεκινούν αργοί παφλασμοί. Το φαινόμενο «Seiche» συμβαίνει επίσης εξαιτίας σεισμών, με χαμηλής συχνότητας κινήσεις, που μπορούν να είναι ανεπαίσθητοι από τους ανθρώπους. Αφού αρχίσει το «Seiche», μπορεί να συνεχιστεί για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Το φαινόμενο ασκεί επιρροή στα εσωτερικά κύματα που έχουν επιπτώσεις στα πυκνά στρώματα του κρύου νερού στο κατώτατο σημείο λιμνών. Οι αλληλεπιδράσεις των ανέμων στην επιφάνεια της λίμνης με τα κατώτατα στρώματα του πυθμένα της σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις των κυμάτων προκαλούν κινήσεις και εκρήξεις στο νερό. Γενικά, υπάρχει μια βάσιμη θεωρία που αφορά όχι μόνο τη Νέσι, αλλά και άλλα «τέρατα» που έχουν εμφανιστεί σε μεγάλες, κρύες λίμνες σε όλο τον κόσμο.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ρόδος: Έξι παιδιά τραυματίστηκαν σε τροχαίο ενώ έκαναν ποδήλατο
12 Δεκεμβρίου, 2024
Μετρό Αθηνών: Στάση εργασίας την Παρασκευή (13/12) – Ποιες ώρες δεν θα λειτουργήσει
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ισραηλινός βομβαρδισμός στη Γάζα – Τουλάχιστον 20 νεκροί στον καταυλισμό Νουσεϊράτ
12 Δεκεμβρίου, 2024
Συνελήφθη 37χρονος στον Ασπρόπυργο – Συμμετείχε στην καταδίωξη στην οποία είχε σκοτωθεί αστυνομικός
12 Δεκεμβρίου, 2024
ΠΑΟΚ – Φερεντσβάρος 5-0: Διέλυσε τους Ούγγρους και έκανε βήμα πρόκρισης στα πλέι οφ του Europa League
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ολυμπιακός – Τβέντε 0-0: Ισοπαλία και χαμένη ευκαιρία για τους Πειραιώτες στο Europa League
12 Δεκεμβρίου, 2024
Γεωπολιτικό «πόκερ» για τη Συρία: Στη Δαμασκό ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών – Στην Άγκυρα ο Μπλίνκεν
12 Δεκεμβρίου, 2024
Συνελήφθησαν δύο ακόμη άτομα για την κακοποίηση του 16χρονου σε δομή της Μαλακάσα – Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ενδεχόμενη δολιοφθορά εξετάζει ο ΟΣΕ για πρόβλημα στη σηματοδότηση στο τμήμα Λάρισας – Πλατύ
12 Δεκεμβρίου, 2024
Εντοπίστηκε πτώμα κατά τις έρευνες της Βρετανικής Αστυνομίας για την ανέρευση πρώην παίκτη ράγκμπι που αγνοείται μετά την καταιγίδα – Ειδοποιήθηκαν οι συγγενείς του
12 Δεκεμβρίου, 2024