Murat Kula/Anadolu Agency via Getty Images

Τουρκία: Τραγωδία δίχως τέλος – Τι ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε νέες δηλώσεις από τις πληγείσες περιοχές ανακοινώνοντας πως η Άγκυρα θρηνεί 18.991 νεκρούς, ενώ 75.523 άνθρωποι έχουν διασωθεί. Τα πρώτα ανακουφιστικά μέτρα για τους σεισμοπαθείς και η έκκληση για οικονομική βοήθεια.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνάντησε επιζώντες στο Adiyaman καθώς η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει κριτική για την ταχύτητα παροχής βοήθειας και την χαλαρή επιβολή των οικοδομικών κανονισμών.

Ορισμένοι επιζώντες κατηγόρησαν τις αρχές για αργή και ανεπαρκή απάντηση στους σεισμούς.

Σήμερα το πρωί, μια γυναίκα που παρευρέθηκε σε μια κηδεία στο Adiyaman έβρισε τον πρόεδρο καθώς είπε στο Sky News ότι άκουσε τον ανιψιό της να πεθαίνει ενώ περίμενε βοήθεια.

Ένα άλλο θύμα είπε ότι το να επιτρέπεται η κατασκευή αδύναμων κτιρίων σε ζώνες σεισμού ισοδυναμεί με «δολοφονία».

Οι ειδικοί είπαν ότι η «καθαρή κατασκευή» προκάλεσε την καταστροφή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε τους οικοδομικούς κανονισμούς που προορίζονταν να διασφαλίσουν ότι είναι αντισεισμικά.

Εξαγγελίες Ερντογάν

Στη συνέχεια, έκανε δηλώσεις από σκηνή που είχε στηθεί στο στάδιο του Πανεπιστημίου Adiyaman. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι 18.991 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 75.523 άνθρωποι διασώθηκαν στους σεισμούς με επίκεντρο το Καχραμανμαράς.

«Κάποιοι ανίδεοι ληστεύουν αγορές και επιτίθενται στους χώρους εργασίας. Θα επιβληθούν απαραίτητες κυρώσεις σε όσους διαπράττουν αυτές τις καταχρήσεις στο πλαίσιο της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης μόλις συλληφθούν», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η πραγματοποίηση δωρεών σε μετρητά μέσω του AFAD είναι μια μέθοδος που θα εξαλείψει τις καταχρήσεις και τους δισταγμούς. Κάθε δεκάρα της βοήθειας που δίνουν οι άνθρωποι μας από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από τον επιχειρηματικό κόσμο μέχρι τους καταστηματάρχες μας, δαπανώνται για δραστηριότητες στη ζώνη του σεισμού», σχολίασε κάνοντας έκκληση για οικονομική βοήθεια.

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών, ο Ερντογάν επεσήμανε πως «Ετοιμαζόμαστε να δώσουμε 15 χιλιάδες λίρες ανά νοικοκυριό με τη βοήθεια της μετεγκατάστασης. Ετοιμάζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να ανέβει ξανά, ειδικά στη ζώνη του σεισμού».

Νέα επίθεση στους επικριτές της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν υπήρχε τρόπος προετοιμασίας για μια τέτοια καταστροφή, ενώ επιπλέον αντέδρασε στους επικριτές, λέγοντας ότι «άτιμοι άνθρωποι» διαδίδουν «ψέματα και συκοφαντίες» για τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Αφού περπατούσε σε έναν κόμβο βοήθειας και αγκάλιασε τους επιζώντες του σεισμού στην τουρκική πόλη Adiyaman, ο πρόεδρος Ερντογάν, ντυμένος στα μαύρα, ξεκίνησε να μιλάει στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Το πρόσωπό του σοβαρό, προσφέρει τα «καλύτερα συλλυπητήρια» σε όλα τα θύματα των σεισμών και λέει «τα λόγια δεν φτάνουν» για να εκφράσει τη θλίψη της χώρας.

Παραδεχόμενος ότι η απάντηση της κυβέρνησης δεν ήταν τόσο γρήγορη όσο ήθελε, υποστήριξε ότι οι προσπάθειες ανακούφισης παρεμποδίστηκαν από τις επιπτώσεις που είχαν οι σεισμοί στους αξιωματούχους και τις οικογένειές τους που ζουν σε σεισμογενείς ζώνες.

Όπως και σε προηγούμενα συνέδρια, κατηγορεί τις χειμερινές συνθήκες για την αργή πρόοδο στην παροχή βοήθειας.

Υπόσχεται ότι μέσα σε ένα χρόνο θα χτιστούν σπίτια για όλα τα θύματα. «Δεν είναι δυνατόν να εξηγήσουμε τη θλίψη που έχουμε. Ξέρω ότι τα λόγια δεν αρκούν», λέει.

Απευθύνεται στους «προβοκάτορες» που στο παρελθόν έχει κατηγορήσει ότι διαδίδουν «ψέματα» για την κυβέρνηση και την Τουρκία.

«Ζητώ από όλους τους πολίτες μου: μην επιτρέψετε καμία προβοκάτσια. Μην τους πιστεύετε. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε μια τέτοια περίοδο. Είναι κακοί άνθρωποι και λένε άσχημα πράγματα για το έθνος μας. Θα τους δώσουμε τη σωστή απάντηση όταν έρθει η ώρα», ήταν τα λόγια του.