Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην περιοχή γύρω από το Taal, το οποίο εκτοξεύει για δεύτερη ημέρα τέφρα από τον κρατήρα του.
«Η ταχύτητα κλιμάκωσης της ηφαιστειακής δραστηριότητας μας εξέπληξε» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας της χώρας Maria Antonia Bornas, σύμφωνα με το Reuters. «Ανιχνεύσαμε μάγμα. Είναι ακόμα σε βάθος, δεν έχει φτάσει την επιφάνεια. Αναμένουμε έκρηξη ανά πάσα στιγμή».
Οι αρχές προειδοποιούν πως ενδεχόμενη έκρηξη μπορεί να προκαλέσει και τσουνάμι στη λίμνη στο μέσω της οποίας βρίσκεται το ηφαίστειο.
Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το ηφαιστειακό νησί και την περιοχή γύρω του- δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Δεκάδες σεισμικές δονήσεις τρομοκράτησαν τους κατοίκους.
Ορισμένοι τουρίστες αγνόησαν τον κίνδυνο και μετακινήθηκαν προς τις πόλεις που είναι πολύ κοντά στο ηφαίστειο, για να δουν από πιο κοντά τη δραστηριότητά του. «Είναι εμπειρία ζωής για εμάς» σχολίασε στο Reuters ένας τουρίστας από το Ισραήλ από την πόλη Tagaytay, σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο.
«Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Κόπηκε και το νερό οπότε χρειαζόμαστε πόσιμο νερό. Χρειαζόμαστε μάσκες» δήλωσε ο αντικυβερνήτης της κοντινής περιοχής Talisay Batangas, όπου η βροχή μετέτρεψε την ηφαιστειακή τέφρα σε λάσπη.
Στη Μανίλα οι μάσκες εξαφανίστηκαν γρήγορα καθώς δόθηκε η οδηγία στους πολίτες να φορούν μάσκα σε κάθε μετακίνησή τους σε εξωτερικό χώρο. Οι δρόμοι της πόλης των 13 εκατομμυρίων κατοίκων ήταν άδειοι.
Σχολεία και κυβερνητικές υπηρεσίες είναι κλειστά με επίσημη εντολή. Το χρηματιστήριο ανέστειλε τη λειτουργία του ενώ έκλεισαν για μία ημέρα και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Το αεροδρόμιο της Μανίλα λειτουργεί μερικώς, ενώ χθες Κυριακή καθυστέρησαν ή ματαιώθηκαν τουλάχιστον 240 πτήσεις.
Το ηφαίστειο Taal έχει εκραγεί πάνω από 30 φορές στους τελευταίους πέντε αιώνες, σύμφωνα με το Reuters, με τελευταίο συμβάν το 1977. Το 1911 έκρηξη σκότωσε 1500 ανθρώπους και άλλη έκρηξη του 1654 διήρκεσε ολόκληρους μήνες.
Lightning streaks through a column of smoke and ash as the Taal Volcano suddenly rumbled back to life in the Philippines. https://t.co/EgH8aACp1o pic.twitter.com/u5bQ96tZ1e
— ABC News (@ABC) January 13, 2020