Τσίπρας: Αυτό που καλπάζει στη χώρα είναι η ακρίβεια, οι ανισότητες και η ανασφάλεια

Τη ρητορική της κυβέρνησης πως “η οικονομία καλπάζει” αμφισβητεί ευθέως ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως αυτό που σίγουρα καλπάζει στη χώρα μας είναι η ακρίβεια, οι ανισότητες και η ανασφάλεια.

Λίγες ημέρες πριν από τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου τόνισε πως τα δεδομένα-παρά την ανάκαμψη που ακολούθησε τη μεγάλη βουτιά του 2020- δεν επιτρέπουν κλίμα ευφορίας.

Εξήγησε ότι στο τέλος του 2021 το ΑΕΠ της χώρας θα υπολείπεται κατά περίπου 3 δισ. ευρώ από αυτό του 2019 καθώς η πανδημική κρίση έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τα “δίδυμα ελλείμματα” της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή το δημοσιονομικό και αυτό του εμπορικού ισοζυγίου, αναστέλλοντας τα αποτελέσματα της προσαρμογής των τελευταίων χρόνων. “Γιατί η ακρίβεια μείωσε την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 7,4% τον Οκτώβριο και 10% το Νοέμβριο του 2021” είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως τα αποθέματα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 15,7% μετά την πολύ σημαντική ανάκαμψη που είχε συντελεστεί κατά την περίοδο 2015-2019.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν σε έναν δυισμό την οικονομία με λίγους και ισχυρούς να ωφελούνται και τη συντριπτική πλειοψηφία να μην εισπράττει από την ανάκαμψη κάτι που “υπονομεύει την προοπτική μιας διατηρήσιμης και βιώσιμης ανάπτυξης”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στοχεύει στη βιώσιμη αύξηση του ΑΕΠ και επομένως σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας με αντίστοιχο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα. “Που θα στηρίζεται στην αξία του ανθρώπινου κεφαλαίου και ιδίως των υψηλά καταρτισμένων νέων γενεών, καθώς και στη δημιουργία εγχώριας παραγόμενης αξίας”.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με το συνδικάτο των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΟΑΣΑ) όπου και εξέφρασε την ανησυχία για την απαράδεκτη και αδιανόητη κατάσταση που επικρατεί καθώς τα τελευταία δύο χρόνια εν μέσω πανδημίας δεν έχουν γίνει κινήσεις για να αυξηθεί ο στόχος και να περιοριστεί ο συγχρωτισμός”.