Κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Επιμελητήριο Κατερίνης οι εκπρόσωποί του παρουσίασαν την ελεύθερη πτώση που παρουσιάζει η τοπική οικονομία στους τομείς του λιανεμπορίου, της βιομηχανίας, του πρωτογενούς τομέα και των μεταφορών. Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία έκαναν λόγο για «ταφόπλακα της επιβίωσής μας».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως οι πληγές που έχει αφήσει πίσω της η οικονομική κρίση από τη διαχείριση της πανδημίας είναι ήδη πάρα πολύ μεγάλες, τεράστιες, ίσως και ανυπέρβλητες για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων. «Είμαστε πρωταθλητές στην ύφεση», σημείωσε χαρακτηριστικά για την Ελλάδα ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Εκτίμησε ακόμη ότι το γεγονός αυτό εγκυμονεί περισσότερου κινδύνους για την ελληνική οικονομία. «Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι μπροστά μας. Ο πρώτος είναι ο κοινωνικός, δηλαδή να βρεθούμε το επόμενο διάστημα μπροστά σε εικόνες που ξαναζήσαμε στα χρόνια των μνημονίων», είπε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χιλιάδων λουκέτων και απότομης αύξησης της ανεργίας. «Και ο δεύτερος κίνδυνος», συνέχισε , «είναι ο οικονομικός». Για τον δεύτερο κίνδυνο ανέφερε πως η πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που εκτροχιάζει την ύφεση.
Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε το ζήτημα της γενναίας ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους. Μία τέτοια ρύθμιση θα περιλαμβάνει, πέρα από ένα μεγάλο αριθμό δόσεων και διαγραφή της ονομαστικής αξίας του χρέους. «Αυτή είναι μια αναγκαιότητα που πρέπει να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης, θα πρέπει να ξεφύγουμε από εμμονές, είμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση, χρειάζονται έκτακτα μέτρα», τόνισε. Αντί γι’ αυτό, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ψήφισε έναν πτωχευτικό νόμο, του οποίου ζήτησε την απόσυρσή.
Αναφέρθηκε στις τρεις τροπολογίες που απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση: την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος, την καταβολή εισοδήματος εκτάκτου ανάγκης και το πάγωμα στις διακοπές λογαριασμών, όπως ηλεκτρικού και τηλεφωνίας. Υπενθύμισε ακόμα ότι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής, σε μη επιστρεπτέα. Κάνοντας λόγο για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν επιτελούν τον ρόλο τους, αλλά και ότι σε αυτό το φαινόμενο έχει ευθύνη και η κυβέρνηση.
Τέλος κάνοντας λόγο για το σχέδιο Πισσαρίδη το χαρακτήρισε ως το «νέο ευαγγέλιο» της κυβέρνησης, στο οποίο εκφράζονται απόψεις όπως ότι η πλειοψηφία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι παρείσακτη. «Δηλαδή θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να γίνει παραγωγική και ανταγωνιστική εάν συνεχίσει να έχει μεγάλο αριθμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Για να το πούμε σε απλά ελληνικά θεωρούν ότι πρέπει να κλείσουν αυτές οι επιχειρήσεις», εξήγησε. «Αν είναι αυτή η άποψή τους θα αντιμετωπίσουν την κρίση ως ευκαιρία και θα πουν ‘δεν φταίμε εμείς που κλείσατε η πανδημία φταίει και ο κορονοϊός, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς’. Αυτό λάβετέ το υπ’ όψιν σας, πιστεύω ότι είναι θέμα ζωής και οικονομικής επιβίωσης», κατέληξε.
Γιατροί Κατερίνης: «Αν έρθει τρίτο κύμα θα μας αποτελειώσει»
Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε μακρά συνομιλία με τους εργαζόμενους, τους νοσηλευτές και τους γιατρούς του νοσοκομείου Κατερίνης. Ένα επαρχιακό νοσοκομείο της περιφέρειας που έγινε νοσοκομείο αναφοράς για covid περιστατικά χωρίς να έχει τις κατάλληλες υποδομές και το αντίστοιχο προσωπικό.
Όπως ανέφερε το προσωπικό του νοσοκομείου το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν σαν τσουνάμι. Με έναν πνευμονολόγο και με τους παθολόγους να μην επαρκούν να περιθάλψουν τα κρούσματα του κορονοϊού και τα υπόλοιπα περιστατικά αφού η υπόλοιπη κλινική λειτουργούσε κανονικά.
Χαρακτηριστικό των ελλείψεων σε προσωπικό είναι και η κατάσταση στην κλινική covid όπου στην απογευματινή βάρδια 3 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό καλούνται να περιθάλψουν 36 ασθενείς.
Γι αυτό προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έχουν ανασταλεί όλες οι άδειες και σε πολλές περιπτώσεις δεν κάνουν ούτε τα ρεπό αφού πολλοί συνάδελφοι, πάνω από 15 νόσησαν από κορονοϊό. Μάλιστα ένας συνάδελφός τους βρίσκεται ακόμη διασωληνωμένος στην εντατική.
«Σε μια νύχτα τα χειρουργεία μετατράπηκαν σε ΜΕΘ, ξεπεράσαμε τον εαυτό μας αλλά ήταν οδυνηρό» ανέφερε χαρακτηριστικά μια νοσηλεύτρια υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «αν έρθει τρίτο κύμα θα μας αποτελειώσει, θα αποτελειώσει κι εμάς μαζί».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι είναι κρίσιμο υπάρξει από την πολιτεία μια στοιχειώδης ανταπόδοση στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και εν γένει στο προσωπικό των νοσοκομείων που δίνουν αυτή την μάχη στην πρώτη γραμμή. Μεταξύ άλλων να ανασυγκροτηθεί το ΕΣΥ, να μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές και προσωπικό και να προσληφθούν οι επικουρικοί γιατροί.