Τζανάκης: Έως 2.700 θάνατοι τα Χριστούγεννα – Ανησυχία για τις «ελευθερίες»

Έως τα Χριστούγεννα θα έχουμε 2.500 με 2.700 θανάτους παραπάνω από κορωνοϊό εκτίμησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.

«Από προσομοιώσεις που έχουμε κάνει στο δικό μας παρατηρητήριο πρέπει να φτάσουμε στο 70 με 75% επί του πληθυσμού» εξήγησε ο καθηγητής για την ανοσία της αγέλης. «Πρέπει να εμβολιαστούν 1 εκατ. άνθρωποι, είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά γίνεται» σημείωσε για το τείχος ανοσίας. «Η χώρα έχει εμβολιαστικό οργανισμό που μπορεί να εμβολιάσει 120.000 ανθρώπους την ήμερα» τόνισε.

«Περίπου το 60% των Περιφερειακών Ενοτήτων  είναι κάτω από το μέσο όρο της Ελλάδας σε εμβολιασμό, κάτω από το 50% η Φθιώτιδα 49% τα Τρίκαλα στο 50,6%» δήλωσε δε.

Πρότεινε η ΗΔΙΚΑ να βρει τους ανεμβολίαστους και να πάνε πόρτα – πόρτα  τουλάχιστον στους ηλικιωμένους για να συζητήσουν μαζί τους. Ζήτησε περαιτέρω δραστηριοποίηση της Εκκλησίας  λήγω του κύρους και του ρόλου της.

Ο καθηγητής, ξεκαθάρισε ότι εφόσον κάποιοι δεν εμβολιάζονται θα επιλέξει ο ιός τον τρόπο που θα τους εμβολιάσει, ενώ ο εμβολιασμός για ορισμένους δε θα χρειαστεί διότι θα χάσουν τη ζωή τους.

«Υπάρχουν μοναστήρια χωρίς εμβολιασμούς και εναντίον των εμβολιασμών και μπαινοβγαίνει κόσμος» κατήγγειλε μάλιστα.

Ο Νίκος Τζανάκης, διευκρίνισε ότι είχαμε 23 νεκρούς κατά μέσο όρο σε αυτό το κύμα από 48 κατά μέσο όρο στο προηγούμενο κύμα χάρη στους εμβολιασμούς.

Ανησυχία για το άνοιγμα στη Β. Ελλάδα 

Από πλευράς του, ο καθηγητής πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Κιουμής εξέφρασε ανησυχία για τη χρονική στιγμή του ανοίγματος των κέντρων διασκέδασης που έγινε το περασμένο Σάββατο ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα.

«Η πανδημία στη Β. Ελλάδα γίνεται σε εξέλιξη, δεν έχουμε σημεία κάμψης, η πίεση της πανδημίας στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι σε σχεδόν απόλυτη πληρότητα, κι οι άνθρωποι που έχουν άλλες παθήσεις έχουν κι αυτοί δικαιώματα στη ζωή. Δεν μπορεί να δοθεί το 100% των ΜΕΘ στον κορωνοϊό» προειδοποίησε στον ΣΚΑΪ.

Τάχθηκε υπέρ της αναδιανομής κλινών εάν είναι εφικτό για τους ασθενείς υπέρ του κορωνοϊού. «Αν υπάρξει αστοχία στη διαχείριση της κατάστασης στη Β. Ελλάδας τότε το ιατρικό, το κοινωνικό αλλά και το πολίτικο μήνυμα θα είναι πάρα πολύ αρνητικό» ξεκαθάρισε.

Ο Γιάννης Κιουμής πρότεινε να δραστηριοποιηθούν υπέρ του εμβολιασμού καλλιτέχνες, επαγγελματικές ομάδες όπως πυροσβέστες, αθλητικές ομάδες, που ασκούν μεγαλύτερη επίδραση στον πληθυσμό.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν
5 Φεβρουαρίου, 2025
Χαμάς κατά Τραμπ για τις δηλώσεις του σχετικά με την Γάζα – «Συνταγή για χάος»
5 Φεβρουαρίου, 2025
Φολέγανδρος: Χωρίς ρεύμα και νερό χωριό του νησιού – Τι δήλωσε ο Δήμαρχος
5 Φεβρουαρίου, 2025
Στους 11 ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση σε σχολείο στη Σουηδία
5 Φεβρουαρίου, 2025
Νέα σοκαριστική μαρτυρία για τον 3χρονο Άγγελο: «Ο βιολογικός πατέρας του παιδιού το έδερνε»
5 Φεβρουαρίου, 2025
Λέκκας για Σαντορίνη: Υπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ
5 Φεβρουαρίου, 2025
Ανασύρθηκαν οι σοροί και των 67 θυμάτων από την αεροπορική τραγωδία στην Ουάσινγκτον
5 Φεβρουαρίου, 2025
Σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του Snik
5 Φεβρουαρίου, 2025
Eκπαιδευτικός στην Καβάλα κατηγορείται για πορνογραφία ανηλίκων
5 Φεβρουαρίου, 2025
48χρονος πετούσε απόβλητα σε περιοχή Natura στη Θεσσαλονίκη
5 Φεβρουαρίου, 2025