Βοΐτεκ Γκραμπόφσκι: Ποιος ήταν ο πατέρας της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Βοΐτεκ Γκραμπόφσκι, πατέρας της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβας Γκραμπόφκσι – Μητσοτάκη, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 89 ετών, ύστερα από νοσηλεία σε νοσοκομείο στη πρωτεύουσα της Βρετανίας.

Ο πατέρας της συζύγου του πρωθυπουργού, γεννήθηκε το 1933 από οικογένεια διάσημων φαρμακοποιών και είχε καταγωγή από την Πολωνία, στην οποία έμεινε μέχρι το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σε ηλικία 11 ετών πήγε στη Βρετανία μαζί με τα αδέρφια και την μητέρα του, ώστε να μείνουν μαζί με τον πατέρα τους, που ήδη βρίσκονταν στη χώρα.

Εκεί, ο πατέρας του Mateusz Grabowski ίδρυσε τη γκαλερί ζωγραφικής «Grabowski Galery», ενώ ήταν ο κύριος δωρητής του «Μ. B. Grabowski Fund». Μόλις πέθανε λοιπόν, τα ηνία των επιχειρήσεων πέρασαν στα χέρια του Βοΐτεκ Γκραμπόφσκι.

Μάλιστα, ο ίδιος δεν αρκέστηκε μόνο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά προσπάθησε να προωθήσει και τον πολωνικό πολιτισμό, ιδιαίτερα μέσα από την «Grabowski Galery II».

Επίσης, συνέχισε την οικογενειακή παράδοση ως συλλέκτης έργων τέχνης, ενώ συγκέντρωνε γραμματόσημα και άλλα αντικείμενα με πολωνική όψη φτιαγμένα στο εξωτερικό, όπως βιβλιοθήκες, χάρτες, μετάλλια και πορσελάνες

Η κηδεία του λοιπόν, είναι προγραμματισμένη να γίνει τις επόμενες μέρες στη βρετανική πρωτεύουσα.

Σημειώνεται, ότι την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του μετέβησαν εκτάκτως στο Λονδίνο όταν ενημερώθηκαν ότι επιδεινώθηκε η υγεία του πατέρα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι.