Βουβή τραγωδία: Στα γηροκομεία οι μισοί νεκροί από τον κορονοϊό

Τα γηροκομεία έχουν χαρακτηριστεί ως ο μεγάλος «ασθενής» της Ευρώπης, κάτι που ήρθε να επιβεβαιώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοινώνοντας ότι οι μισοί από τους νεκρούς στη «γηραιά ήπειρο» ήταν άνθρωποι που ζούσαν σε τέτοια ιδρύματα.

Τη σοκαριστική αυτή ανακοίνωση έκανε χθες ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, Χανκς Κλούγκε, ο οποίος επεσήμανε πως υπάρχει μια «βαθιά ανησυχητική εικόνα» σχετικά με όσους ανθρώπους διαμένουν ή λαμβάνουν μακροχρόνια περίθαλψη σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις από χώρες της ευρωπαϊκής περιοχής, περίπου οι μισοί από αυτούς που έχουν πεθάνει από τη νόσο Covid-19 κατοικούσαν σε γηροκομεία, οίκους ευγηρίας και ανάλογες εγκαταστάσεις. Πρόκειται για μια αδιανόητη ανθρώπινη τραγωδία», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πως θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες ώστε να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες και να διασφαλιστεί ότι οι φροντιστές έχουν όλα τα μέσα που χρειάζονται για να τηρούν κανόνες υγιεινής και μέτρα αποστασιοποίησης. «Οσοι πεθαίνουν σε οίκους ευγηρίας από Covid-19 έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούνται και να λαμβάνουν φροντίδα ως το τέλος της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης των συμπτωμάτων με επαρκή φαρμακευτική αγωγή, αλλά και να περιβάλλονται από τα αγαπημένα τους πρόσωπα», δήλωσε.

Προ ημερών έρευνα του «London School of Economics» σε πέντε χώρες της Ευρώπης -Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ιρλανδία- έδειξε ότι οι θάνατοι που καταγράφηκαν σε γηροκομεία από τον Covid-19 αντιστοιχούν περίπου στο 50% του αριθμού των νεκρών, ξεπερνώντας τις 27.000.

Η έρευνα, η οποία έχει καλύψει το 10% των θανάτων που έχουν καταγραφεί επισήμως σε οίκους ευγηρίας στις πέντε ευρωπαϊκές χώρες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για την Ιταλία το 45% των ηλικιωμένων απεβίωσε σε γηροκομεία, ηττημένοι από τον ιό. Ανάλογο ποσοστό καταγράφεται και στη Γαλλία, ενώ στο Βέλγιο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 42%.

Το θλιβερό ρεκόρ φαίνεται πως έχει η Ισπανία, με το 57% του συνόλου των θανάτων από τις 8 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου να καταγράφεται στα γηροκομεία. Στην Ιρλανδία, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 54%. Αξιοσημείωτο είναι ότι συνολικά στην Ε.Ε. υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 65 ετών που ζουν σε δημόσιους ή ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας.

Ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο για «σφαγή» στα γηροκομεία της Ευρώπης. Η Γαλλία είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που προσπαθούν να καταγράψουν και ανακοινώνουν καθημερινά τον αριθμό των θυμάτων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, αριθμός που ξεπερνάει τους 8.100. Η Ιταλία, από την άλλη, φαίνεται πως δεν έχει εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα κέντρα φροντίδας και δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός για τους νεκρούς από Covid-19 εκτός νοσοκομείων. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα στο μεγαλύτερο γηροκομείο του Μιλάνου όπου 190 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Την περασμένη εβδομάδα, δημοσίευμα του ισπανικού Τύπου επεσήμανε πως τουλάχιστον πέντε μεγάλες περιοχές σε Καταλονία και Μαδρίτη -δύο από τις χειρότερα πληττόμενες περιοχές- δεν καταγράφουν τους θανάτους εκτός νοσοκομείων, που είναι τουλάχιστον 2.700. Η τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης ανακοίνωσε πως 3.500 άνθρωποι με πιθανά συμπτώματα κορονοϊού πέθαναν σε γηροκομεία, ωστόσο δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός χωρίς διαγνωστικά τεστ.

ΕΡΕΥΝΑ

31.750 «κρυφοί θάνατοι» σε 13 χώρες

Η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 178.000 ανθρώπους παγκοσμίως, ένας απολογισμός που θεωρείται υποτιμημένος, αφού έρευνα σε 13 χώρες και μεγαλουπόλεις δείχνει πως ο αριθμός των καταγεγραμμένων νεκρών είναι μεγαλύτερος. Οι «ορφανοί» επιπλέον θάνατοι ανά την υφήλιο δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό είναι μεγαλύτερος από τα επίσημα παγκόσμια στοιχεία και η απόκλιση εκτιμάται ότι οφείλεται στην έλλειψη διαγνωστικών τεστ.

Τα στοιχεία που συνέλεξαν η εφημερίδα «New York Times» και το περιοδικό « The Economist» δείχνουν ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί στη «μαύρη λίστα» των νεκρών 31.750 θάνατοι. Χαρακτηριστικά, οι «New York Times» εντόπισαν 24.950 θανάτους σε 11 περιοχές που δεν είχαν καταγραφεί στα επίσημα στοιχεία των νεκρών από τον κορoνοϊό, ενώ το περιοδικό «The Economist» κατάγραψε άλλους 6.800 θανάτους σε δύο ακόμη περιοχές (Λομβαρδία και Αυστρία).

Από την έντυπη εκδοσή του Ελεύθερου Τύπου