Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι τάσσονται υπέρ – Τι λένε οι ειδικοί

Άνοιξε η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Ελλάδα μετά την απόφαση να γίνει στην ΕΜΑΚ.

Την ενόχληση των μελών του σώματος της ΕΜΑΚ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού εξέφρασε ο Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστικού Σώματος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

«Μας ενοχλεί η απειλή, είναι απορημένοι οι συνάδελφοι, δημιουργήθηκε ένα θέμα που δεν υπάρχει», τόνισε και πρόσθεσε ότι κανένας δεν αρνήθηκε να εμβολιαστεί.

Χαρακτήρισε λανθασμένη τη διατύπωση της απόφασης και προειδοποίησε ότι μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα ενώ πρόσθεσε ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για ολόκληρο το δημόσιο τομέα.

Στην ερώτηση εάν υπάρχουν αρνητές εμβολιασμών στο Σώμα απάντησε ότι όπως και μέσα στην κοινωνία θα υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό αλλά δεν έχουν αρνηθεί να εμβολιαστούν «απλώς στάθηκαν πίσω – πίσω».

Ο κ. Σταθόπουλος τόνισε ότι η απόφαση βάζει την ΕΜΑΚ απέναντι στην κοινωνία και την παρουσιάζει σαν αρνητή ενώ τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Τέλος πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των εμβολιασμένων στην ΕΜΑΚ που αριθμεί περίπου 400 άτομα και επανέλαβε πως δεν υπάρχει κανέναν θέμα με τους εμβολιασμούς καθώς «ψυχή τους είναι η προστασία του πολίτη».

Γιαμαρέλλου: «Θα πρέπει να συζητηθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολίου για τους νοσηλευτές»

Η καθηγήτρια Παθολογίας και λοιμωξιολόγος, Ελένη Γιαμαρέλλου για μίλησε για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, την ανησυχία που προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών.

«Οι ιοί γενικώς κάνουν εύκολα μεταλλάξεις. Απόδειξη ότι κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε άλλο εμβόλιο για τη γρίπη. Επομένως αναμένεται και στον κορονοϊό να υπάρχει μετάλλαξη, πόσο μάλλον όταν είσαι σε φάση επιδημίας. Η πρώτη μετάλλαξη που αντιμετωπίσαμε ήταν η βρετανική που διαδόθηκε πολύ εύκολα παγκοσμίως, γιατί μεταδιδόταν πολύ γρήγορα. Μετά είχαμε τη μετάλλαξη από τη Νότια Αφρική, είχαμε τη μετάλλαξη της Βραζιλίας και περιοδικά ακούμε για διάφορες μεταλλάξεις όπως αυτή στον κέντρο της Αθήνας, που λάθος την ονόμασαν αθηναϊκή. Ήταν προφανώς από μετανάστες από τη Νιγηρία, είναι ένα στέλεχος που το παρακολουθούμε, γιατί δεν ξέρουμε αν το καλύπτουν τα εμβόλια. Τέλος έχουμε την ινδική μετάλλαξη. Η ινδική μετάλλαξη φαίνεται ότι δεν κάνει βαριά συμπτώματα. Η νιγηριανή, το ίδιο, αλλά δεν είναι πολλά τα κρούσματα για να έχουμε αρκετά δεδομένα. Στις γνωστές μεταλλάξεις, τα εμβόλια που έχουμε είναι δραστικά», εξήγησε η κ. Γιαμαρέλλου.

«Δύο ομάδες με ανησυχούν σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη»

Αναφερόμενη στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα η ίδια είπε ότι «Αυτή τη στιγμή με απασχολεί η ομάδα άνω των 65 ετών, που έχουμε ένα 35% που δεν έχει πάει να εμβολιαστεί. Όταν είσαι σε αυτή την ηλικία κινδυνεύεις 20 φορές περισσότερο αν μπεις στην ομάδα να πεθάνεις. Εμβολιασμένοι σε ΜΕΘ αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστοι, που σημαίνει ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Η δεύτερη ομάδα που με ανησυχεί είναι οι νοσηλευτές μας, που ένα ποσοστό γύρω στο 25% δεν έχει εμβολιαστεί».

«Θα πρέπει να συζητηθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολίου για τους νοσηλευτές»

«Συζητείται σε όλη την Ευρώπη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Από τη μία είσαι ελεύθερος να αποφασίσεις και ο καθένας λέει ότι είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Αλλά οι ιώσεις δε μένουν σε εμάς. Μπορεί ένας να κολλήσει, και να κολλήσει μετά 100 άτομα. Προσπαθούμε να περιορίσουμε με τα εμβόλια την πανδημία, να έχουμε ένα καλοκαίρι πιο ελεύθερο. Πιθανόν το νοσηλευτικό προσωπικό, επειδή αντιμετωπίζουν δύσκολες περιπτώσεις είναι φυσικό να έχουν κάποιο μικρό φόβο. Αλλά αυτό το φόβο πρέπει να τον αποβάλουν, γιατί έχει εμβολιαστεί τόσος κόσμος παγκοσμίως. Θεωρώ ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολίου πρέπει να συζητηθεί για τους νοσηλευτές, και για την ασφάλεια των ίδιων», είπε η κ. Γιαμαρέλλου σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους νοσηλευτές.

Σχετικά με το πότε θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες, η ίδια τόνισε ότι «Προχωράει ο εμβολιασμός, αλλά δεν ξεπεράσαμε το 50-60% για να νιώθουμε πιο ασφαλείς. Άρα δεν βγάζω τη μάσκα μου και συνεχίζω να τηρώ τα μέτρα. Το πόσο θα κρατηθούν οι μάσκες θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα των εμβολιασμών. Όταν ξεπεράσουμε το 60-70% στους εμβολιασμένους, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε το αν θα πετάξουμε τις μάσκες».

Μιλώντας, τέλος, για την περίπτωση άνδρα στην Κρήτη που παρουσίασε διπλή θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca, η ίδια είπε «Ξέρω ότι η περίπτωση είναι σε διερεύνηση, ξέρω ότι το παιδί χειρουργήθηκε και πήγε πολύ καλά. Συνέπεσαν όλα αυτά κοντά με τον εμβολιασμό του. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο γεγονός ή έφταιγε το εμβόλιο. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα για να το πούμε αυτό με ασφάλεια. Υπάρχουν δύο θρομβώσεις: Εκείνη που συνδυάζεται με μεγάλη πτώση των αιμοπεταλίων, και η κοινή θρόμβωση, η οποία δεν οφείλεται σε εμβόλια. Περιμένουμε το πόρισμα της επιτροπής εμβολιασμών. Αν έχω 4 πιθανότητες στο εκατομμύριο να κάνω θρόμβωση με τα εμβόλια, έχω 1000 πιθανότητες να πάθω θρόμβωση με τα αντισυλληπτικά. Το 20% των ανθρώπων που νοσούν με κορωνοϊό κάνουν θρομβώσεις. Καλό θα ήταν οι γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη και οι γυναίκες κάτω των τριάντα ετών να κάνουν τα εμβόλια mRNA».

Εξαδάκτυλος: «Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό να είναι υποχρεωτικός»

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για την πορεία της πανδημίας, σημειώνοντας ότι για πρώτη μέρα χθες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν περισσότερες από τα εξιτήρια, ενώ το προηγούμενο διάστημα συνέβαινε το αντίστροφο.

Σχολιάζοντας στον ΣΚΑΪ την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε ορισμένες περιοχές επισήμανε ότι αν το ιικό φορτίο σταθεροποιηθεί και δεν συνεχίσει να αυξάνεται, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν συνεχίσει να αυξάνεται, προφανώς και θα δώσει κρούσματα.

«Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Η πανδημία δεν είναι πίσω μας. Το όποιο άνοιγμα γίνεται, πρέπει να γίνεται με αυστηρότατη τήρηση των μέτρων, με πολλή μεγάλη προσοχή κι έχοντας συνεχώς στη σκέψη μας ότι το πρόβλημα είναι εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό να είναι υποχρεωτικός»

Σχετικά με τις μεταλλάξεις ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η βρετανική και δε φαίνεται να υπάρχει κάποια άλλη που να μπορέσει να την εκτοπίσει. Το πρόβλημα θα παρουσιαστεί αν έρθει στην Ελλάδα η ινδική μετάλλαξη.

Για την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό της ΕΜΑΚ ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι από την αρχή έπρεπε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να είναι υποχρεωτικό.

«Όλη η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι πιο αποφασιστική στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ευθύς εξαρχής. Η υποχρεωτικότητα δεν είναι κάτι καινοφανές. Οι εργαζόμενοι στις κουζίνες των εστιατορίων εδώ και χρόνια έχουν την υποχρέωση να είναι εμβολιασμένοι για ηπατίτιδα. Τα παιδιά στα σχολεία εδώ και χρόνια είναι υποχρεωμένα να είναι εμβολιασμένα για όλες τις παιδικές ασθένειες. Στην προκειμένη περίπτωση, από την αρχή υπάρχει μια διστακτικότητα. Έπρεπε από την αρχή ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό να είναι υποχρεωτικός», ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι η απόφαση της ΕΜΑΚ για υποχρεωτικό εμβολιασμό έχει μια σαφέστατη λογική, αλλά εδώ και πολύ καιρό είμαστε σε μια διχογνωμία στο προς τα πού να προχωρήσουμε