Εμβόλιο AstraZeneca: Συναγερμός σε ΕΟΔΥ και Ε.Ο.Φ

Ανησυχία για τα τρία περιστατικά θρομβώσεων μετά το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σταθερή είναι η κατάσταση της υγείας της 44χρονης, η οποία νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, μετά από συμπτώματα θρομβοπενίας, λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Creta24 ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσηλευτικού ιδρύματος Χαράλαμπος Λυδάκης.

Η γυναίκα εμφάνισε ήπια συμπτώματα 15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της και υπεβλήθη σε αιματολογικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις έδειξαν πως παρουσιάζει θρομβοπενία και εισήχθη στην αιματολογική κλινική του νοσοκομείου, όπου και νοσηλεύεται μέχρι σήμερα.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ και το νοσοκομείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με άλλες αιματολογικές κλινικές ώστε να αντιμετωπιστεί το περιστατικό με τον καλύτερο τρόπο.

Σε εξειδικευμένες εξετάσεις υποβάλλεται η 47χρονη

Την ίδια στιγμή, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου εξακολουθεί να νοσηλεύεται η 47χρονη η οποία διαγνώστηκε με θρόμβο στον εγκέφαλο, μετά την πρώτη δόση του εμβολίου με AstraZeneca.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης, η γυναίκα υποβάλλεται σε εξειδικευμένες εξετάσεις, οι οποίες έχουν σταλεί σε ειδικό κέντρο στην Αθήνα και αναμένονται απαντήσεις για το αν τα συμπτώματα που παρουσίασε σχετίζονται με το εμβόλιο. Για την 47χρονη, έχει ενημερωθεί και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Όπως είπε ο κ. Χαλκιαδάκης, η περίπτωση της 47χρονης είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς εμφανίζει θρόμβωση στις αρτηρίες, όπως και ο 35χρονος από την Ιεράπετρα.

Εξιτήριο για τον 35χρονο

Ο 35χρονος από την Ιεράπετρα, που υπέστη δύο θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca και νοσηλεύεται μέχρι και σήμερα στο ΠΑΓΝΗ είναι καλά στην υγεία του και δεν αποκλείεται μέχρι τέλος της εβδομάδας να λάβει εξιτήριο, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη.

Η περίπτωση του 35χρονου είναι επίσης σπάνια, καθώς στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται κυρίως φλεβικές θρομβώσεις και πιθανότατα, αν το συγκεκριμένο περιστατικό έχει σχέση με το εμβόλιο θα είναι και από τα πρώτα στον κόσμο. Η «κίτρινη κάρτα» του 35χρονου έχει επίσης σταλεί στον Ε.Ο.Φ.

Πηγή: creta24.gr