Υπόθεση Ναβάλνι: Δηλητηριάστηκε από την ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από διάφορα μέσα ενημέρωσης, ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε προφανώς από μέλη της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB.

Όπως γράφει το περιοδικό «Der Spiegel», έχουν αναγνωριστεί τουλάχιστον οκτώ συνεργάτες της που έχουν πετάξει περισσότερες από 30 φορές πριν από αυτόν προς τους ταξιδιωτικούς προορισμούς του από το 2017 και επέστρεψαν στη Μόσχα λίγο μετά. Δύο από τους υπόπτους θεωρείται επίσης ότι ανήκουν σε μονάδες της εν λόγω μυστικής υπηρεσίας που έχουν ήδη συνδεθεί με την δηλητηρίαση.

Τους τελευταίους μήνες, το περιοδικό «Der Spiegel» ερεύνησε τις συνθήκες της δηλητηρίασης μαζί με τις ερευνητικές πλατφόρμες «Bellingcat» και «The Insider» καθώς και το αμερικανικό κανάλι ειδήσεων CNN.

Ο Ναβάλνι κατέρρευσε στις 20 Αυγούστου κατά την διάρκεια πτήσης από το Τομσκ της Σιβηρίας προς τη Μόσχα. Δύο ημέρες αργότερα, ο 44χρονος μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité του Βερολίνου για θεραπεία. Σύμφωνα με πληροφορίες από τρία ευρωπαϊκά εργαστήρια, η Navalny δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα από την οικογένεια Novitschok.

Πηγή: Deutschlandfunk, Der Spiegel