Υπουργείο Άμυνας Τουρκίας: Οι Έλληνες διέπραξαν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας την Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων καθώς το υπουργείο Άμυνας απορρίπτει ότι συντελέστηκε γενοκτονία στον Πόντο το 1919 και με ανακοίνωση καταφέρεται κατά των ελληνικών αρχών ότι διαστρεβλώνουν την ιστορία ενώ παράλληλα κατηγορεί με τη σειρά του ότι οι Έλληνες διέπραξαν τις θηριωδίες πριν από έναν αιώνα.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας

«Απορρίπτουμε πλήρως τους ισχυρισμούς για τον ‘Πόντο’ των ελληνικών αρχών, που αρνούνται κάθε είδους ορθολογική και λογική αλήθεια και συνεχίζουν επίμονα τις προσπάθειές τους να διαστρεβλώνουν την ιστορική πραγματικότητα αγνοώντας την. Καταδικάζουμε αυτή την ανήθικη στάση των Ελλήνων πολιτικών, που είπαν ανοιχτά ψέματα τόσο στο δικό τους λαό όσο και σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς.

Αν η Ελλάδα αναζητά την επαίσχυντη πραγματικότητα του παρελθόντος, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις φρικαλεότητες βαμμένες με αίμα των προγόνων της που επιχείρησαν βάναυσα να εισβάλουν και να κατακτήσουν την Ανατολία.

Αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι Έλληνες, οι βάρβαρες σφαγές στην Ανατολία, χωρίς να υπολογίσουν παιδιά, γυναίκες ή ηλικιωμένους, αναφέρονται στην Έκθεση της Επιτροπής Ερευνών των Συμμαχικών Δυνάμεων και καταγράφηκε στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης.

Όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια τεχνητή ατζέντα, όπως έχθρες με την Τουρκία με κάθε ευκαιρία, ματαιοπονούν. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η ρητορική, που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, βλάπτει και τον ελληνικό λαό…».

Ερντογάν: Η 19η Μαΐου αναβιώνει το πνεύμα αντίστασης μέσα μας»

Μήνυμα με αφορμή την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, η οποία στην Τουρκία είναι η Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού, έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Στις 19 Μαΐου 1919, το τουρκικό έθνος ξεσηκώθηκε ενάντια στις αποικιακές δυνάμεις κατοχής και επέδειξε έναν επικό ηρωισμό ξεκινώντας έναν ολοκληρωτικό αγώνα για την ίδρυση του τελευταίου και παντοτινού κράτους, της Δημοκρατίας της Τουρκίας, και πετυχαίνοντας μια ευλογημένη νίκη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, συνδέοντας την ημέρα με την επέτειο της άφιξης του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα το 1919 και την έναρξη του πολέμου κατά των Ελλήνων.

Το Τ/ΥΠΕΞ απορρίπτει τις δηλώσεις των ελληνικών αρχών περί Γενοκτονίας του Πόντου

Την ίδια στιγμή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του απορρίπτει τις «παραληρηματικές», όπως τις χαρακτηρίζει, «δηλώσεις των ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου των αβάσιμων ισχυρισμών περί Πόντου, που διαστρεβλώνουν πλήρως την Ιστορία». Το τουρκικό ΥΠΕΞ συνεχίζει: «Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις παράλογες προσπάθειές τους να παραποιούν την Ιστορία. Καταδικάζουμε επίσης τις προσπάθειες των λόμπι κατά της Τουρκίας να εξαπατήσουν το κοινό φέρνοντας αυτούς τους μεροληπτικούς ισχυρισμούς στην ημερήσια διάταξη τρίτων χωρών.

Είναι σαφές ότι οι προσπάθειες εκείνων που προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την Ιστορία και να παραπλανήσουν τις νέες γενιές δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Αντί να βασίζεται σε παραποιημένες ιστορικές αφηγήσεις που έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, θα ήταν πιο λογικό για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα γεγονότα σχετικά με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που καθορίστηκαν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, όπως περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, που διαπράχθηκαν από την Ελλάδα, κατά την απόπειρα κατοχής και εισβολής της στην Ανατολία. Ομοίως, θα ήταν σκόπιμο για όσους κάνουν τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς να θυμούνται τα βάναυσα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, ιδιαίτερα των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τριπολιτσάς το 1821.

Καλούμε την Ελλάδα να εργαστεί μαζί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ένα ευημερούν μέλλον στη βάση της συνεργασίας αντί να προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα γεγονότα».

Αποτελείται συνήθης πρακτική του Τ/ΥΠΕΞ, κατά τα τελευταία έτη, ανήμερα της επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων να εκδίδει δελτίο Τύπου για το ίδιο θέμα με τον ίδιο τίτλο προσαρμόζοντας την ημερομηνία. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η ‘Τριπολιτσά’ αναφέρεται για πρώτη φορά σε αυτό το πλαίσιο.

-Ad-