Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε πως όλα θα εξαρτηθούν για την παροχή φυσικού αερίου από τις κυρώσεις που θα επιβάλει η Δύση στη Ρωσία.
Τη στιγμή που η Ευρώπη ψάχνει τρόπους ενεργειακής ανεξαρτησίας από τη Ρωσία, η Μόσχα συνεχίζει να δείχνει τα… δόντια της!
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε νέες δηλώσεις της υπογράμμισε ότι το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το Reuters.
ADVERTISEMENT
Ο αγωγός είναι κλειστός για συντήρηση έως τις 21 Ιουλίου, ωστόσο η Gazprom έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη λειτουργεί σωστά. Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παρατείνει την ημερομηνία αυτή προκειμένου να περιορίσει την ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου, διαταράσσοντας τα σχέδια για τη δημιουργία αποθηκών για το χειμώνα.
Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι η Ρωσία κάλυπτε το 40% των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο, αλλά έχει ήδη κλείσει τη στρόφιγγα σε 12 χώρες -μέλη της ΕΕ και τίποτα δεν προμηνύει αλλαγή της ρωσικής στάσης στο εγγύς μέλλον.
Ο τρόμος του ενεργειακού μπλακ άουτ στην Ευρώπη
Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας άγγιξε το ρεκόρ των 70,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς η καθώς η αύξηση των εσόδων από τις εξαγωγές ενέργειας και εμπορευμάτων βοήθησε τη χώρα να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων που επιβλήθηκαν για την εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.
Η παραπάνω διαπίστωση δείχνει ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. και της Δύσης συνολικά, στρέφονται κατά των λαών της Ευρώπης και μόνο κατά αυτών.
Την ίδια ώρα, το ευρώ κατακριμνίζεται έναντι του δολαρίου και όπως πρόβλεψε ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), ο Φατίχ Μπιρόλ, μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας: «Αυτός ο χειμώνας θα είναι πολύ, πολύ δύσκολος για την Ευρώπη» και προειδοποίησε, ότι μια τέτοια κατάσταση «μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία». Προφανώς εδώ που φτάσαμε είναι αργά για προειδοποιήσεις διότι είμαστε μέσα στη δίνη του προβλήματος.
Όπως εκτιμά ο ίδιος και η υπηρεσία της οποίας προΐσταται, είναι πιθανό ο κόσμος να μην έχει ζήσει μέχρι σήμερα μια τόσο βαθιά και περίπλοκη ενεργειακή κρίση – αφήνοντας, έτσι, να εννοηθεί ότι τα όσα συμβαίνουν σήμερα είναι χειρότερα από εκείνα που έζησε η ανθρωπότητα και κυρίως η Δύση πριν από 50 χρόνια, με το αραβικό εμπάργκο του 1973.