Την απόσυρση των αλλαγών στον Νόμο Παππά για τα ΜΜΕ που «ανοίγουν τον δρόμο για απολύσεις και συμπίεση μισθών στα τηλεοπτικά κανάλια κατ’ απαίτηση των καναλαρχών» ζήτησαν οι εκπρόσωποι των δημοσιογραφικών ενώσεων κατά την ακρόαση φορέων στη Βουλή.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος των καναλαρχών Παναγιώτης Κυριακόπουλος υποστήριξε πως το μόνιμο προσωπικό των καναλιών είναι 250 – 270 άτομα, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό αλλάζει ανάλογα με το πρόγραμμα. Ο Π. Κυριακόπουλος ζήτησε να σταματήσει αυτή η «γραφειοκρατία», όπως τη χαρακτήρισε , ενώ απείλησε «διακριτικά» με περικοπές στο πρόγραμμα αν δεν ενισχυθούν οικονομικά οι τηλεοπτικοί σταθμοί με την κατά 98% περικοπή στην ετήσια δόση για την άδεια.
Την απόσυρση της διάταξης για τη μείωση του πλαφόν των 400 εργαζομένων ανά κανάλι ζήτησε η Μαρία Αντωνιάδου μεταφέροντας την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και θυμίζοντας παράλληλα τις ευνοϊκές για τους καναλάρχες ρυθμίσεις του ίδιου νομοσχεδίου. «Συνολικά 360 δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί συνάδελφοί μας θα οδηγηθούν στον Καιάδα των εταιρειών τηλεοπτικών παραγωγών, χωρίς αμοιβές, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ασφαλιστικά δικαιώματα» ξεκαθάρισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, προειδοποιώντας ότι «υπάρχουν εταιρείες παραγωγής που παράγουν ενημερωτικό προϊόν. Δεν μπορούμε να παραδώσουμε την ενημέρωση σ’ αυτούς».
«Η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση του αριθμού των άμεσα εργαζομένων επιφέροντας πλήγμα στα ασφαλιστικά και τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων» επισήμανε σχετικά με το πλαφόν των 400 εργαζομένων η Έλενα Ριζεάκου. Η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ προειδοποίησε ότι και ο ΕΔΟΕΑΠ, ο ασφαλιστικός φορέας των δημοσιογράφων, θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα, παρατηρώντας ότι την ίδια ώρα «τα πανελλήνιας εμβέλειας κανάλια έχουν πολλαπλώς ενισχυθεί και πολλά από τα αιτήματά τους έχουν ικανοποιηθεί».
«Το επίμαχο νομοσχέδιο αποτελεί επί της ουσίας απροκάλυπτη στήριξη των ιδιωτικών συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που συνδέονται με τους καναλάρχες» υπογράμμισε ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ θύμισε ότι και στο παρελθόν είχαν επιτραπεί μεγάλες αυξήσεις στα στελέχη της ΕΡΤ, όπως προβλέπει και το σημερινό νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα αρχικά να δημιουργηθούν «γκαουλάιντερ» και «ιερές αγελάδες» και στη συνέχεια να συκοφαντηθεί η ΕΡΤ και να δικαιολογηθεί το κλείσιμό της.
Ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Σταύρος Καπάκος τόνισε: «Συμφωνούμε με τη στάση των ενώσεων να ζητούν να παραμείνει ο αριθμός των 400 εργαζομένων, γιατί άλλωστε μειώνει και την ασφαλιστική μας ύλη, άρα και τα έσοδά μας, η μείωση του αριθμού των εργαζομένων». Παράλληλα ο Στ. Καπάκος υποστήριξε τις ρυθμίσεις για τον ΕΔΟΕΑΠ που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.
Κυριακόπουλος: Αν δεν ενισχυθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, θα πρέπει να μειώσουμε το πρόγραμμα
«Το προσωπικό 400 ατόμων δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Κάθε τηλεοπτικός σταθμός έχει περίπου 250 – 270 άτομα μόνιμο προσωπικό», ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι εναλλάσσονται περίπου ανά εξάμηνο λόγω των αλλαγών στο πρόγραμμα, υποστήριξε ο Π. Κυριακόπουλος. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας ισχυρίστηκε πως αν ψηφιστεί η μείωση του πλαφόν των 400 εργαζομένων, δεν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσιογράφων, τεχνικών ή διοικητικών, και ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι είναι κυρίως… ηθοποιοί σίριαλ ή άτομα εμπλεκόμενα με την παραγωγή ριάλιτι.
Επίσης υπερασπίστηκε την ουσιαστική μείωση κατά 98% της φετινής δόσης για την τηλεοπτική άδεια επικαλούμενος μείωση εσόδων των καναλιών λόγω της πανδημίας. «Αν δεν ενισχυθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, που είναι επιχειρήσεις, θα υπάρξει πρόβλημα στο πρόγραμμα, θα πρέπει να μειώσουμε το πρόγραμμα, θα πρέπει να μειώσουμε το κόστος» απείλησε «διακριτικά».
Άγνοια για την πατρότητα της διάταξης που προβλέπει παραγραφή εντός τριετίας των παραβάσεων που επισύρουν κυρώσεις από το ΕΣΡ και έχει άμεση ισχύ δήλωσε ο Θανάσης Κουτρομάνος. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ υπερασπίστηκε, παρ’ όλα αυτά, την καθιέρωση παραγραφής. Ακόμη προέβλεψε «σοβαρά ζητήματα συνταγματικής τάξης» εφόσον ψηφιστεί η διάταξη για την παράταση λειτουργίας των ήδη λειτουργούντων ραδιοφωνικών σταθμών μέχρι τον διαγωνισμό αδειοδότησης.