Τους όρους του για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία παρουσίασε στους ηγέτες της G20 ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους κάλεσε να στηρίξουν το σχέδιό του. “Η Ουκρανία πάντοτε πρωτοστατούσε στην προσπάθεια για ειρήνη και ο κόσμος το έχει δει. Αν η Ρωσία λέει ότι προτίθεται να τον τελειώσει, ας το αποδείξει στην πράξη” ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Μεταξύ των προϋποθέσεων του Ζελένσκι είναι η πλήρης αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη χώρα του και η πλήρης αποκατάσταση του ουκρανικού ελέγχου του εδάφους της.
Zήτησε επίσης τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου που θα δικάσει Ρώσους στρατιωτικούς και πολιτικούς παράγοντες και τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού για την αποζημίωση του Κίεβου για θανάτους και καταστροφές εν καιρώ πολέμου.
Οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου εμφανίστηκαν έτοιμοι την Τρίτη να μεταφέρουν ένα ισχυρό μήνυμα που να καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησαν από την ομάδα να διατηρήσει την πίεση στη Μόσχα για τον εννεάμηνο πόλεμο που έχει καταστρέψει την Ουκρανία και έχει ταράξει την παγκόσμια οικονομία.
Ένα σχέδιο δήλωσης των ηγετών της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών που συζητείται, απηχεί την καταδίκη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από τα Ηνωμένα Έθνη, αναγνωρίζοντας παράλληλα διαφορετικές απόψεις μεταξύ των μελών. Η προσεκτική διατύπωση της δήλωσης αντανακλά τις εντάσεις που επικρατούν στη σύνοδο, στην οποία συμμετέχουν ηγέτες από τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να απομονώσουν την κυβέρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς ορισμένα έθνη προσπαθούν να αποφύγουν να εμπλακούν στους ανταγωνισμούς μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.
Στοιχεία της δήλωσης που ήρθαν σε γνώση του Associated Press “αποδοκιμάζουν με τον πιο έντονο τρόπο την επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας” και “απαιτούν την πλήρη και άνευ όρων αποχώρησή της από το έδαφος της Ουκρανίας“. Στο προσχέδιο της δήλωσης της G-20 σημειώνεται επίσης ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την κατάσταση και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι η G20 δεν είναι το φόρουμ για την επίλυση ζητημάτων ασφαλείας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προέτρεψε άλλες παγκόσμιες δυνάμεις να εντείνουν την πίεση στη Ρωσία. Αλλά δεν ήταν σαφές πόσα έθνη θα ασπάζονταν τη σχετικά σκληρή γλώσσα σε μια τελική δήλωση.
Στη Σύνοδο Κορυφής, ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο αυτό το καλοκαίρι στη διαμεσολάβηση για μια συμφωνία για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών. Ο Μπάιντεν συναντήθηκε επίσης εν συντομία με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, η συνεργασία του οποίου απαιτείται για να διασφαλιστεί ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο που επιδιώκεται από τις ΗΠΑ.
Ξεχωριστά, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είχε μια μακρά συνάντηση την Τρίτη με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φλορένσια Σότο Νίνιο. Η συμφωνία, η οποία επέτρεψε στον μεγάλο εξαγωγέα σιτηρών της Ουκρανίας να ξαναρχίσει τις εξαγωγές από λιμάνια που είχαν αποκλειστεί λόγω του πολέμου, θα ανανεωθεί στις 19 Νοεμβρίου.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό τη δημόσια κριτική για τον πόλεμο της Ρωσίας, αν και το Πεκίνο έχει αποφύγει την άμεση υποστήριξη των Ρώσων. Ο Μπάιντεν είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του τη Δευτέρα με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ συζήτησαν για τον πόλεμο και «επιβεβαίωσαν την κοινή μας πεποίθηση» ότι η χρήση ή ακόμα και η απειλή πυρηνικών όπλων ήταν «εντελώς απαράδεκτη».
Μετά τη συνάντηση με τον Σι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι ζήτησαν «σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας». Σε ένα tweet, ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία και η Κίνα είναι αποφασισμένες να «θέσουν ένα τέλος στην κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές του».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έμεινε μακριά από τη Σύνοδο, στέλνοντας τον Λαβρόφ ως εκπρόσωπό του. Μάλιστα, το πρόγραμμα της συνόδου κορυφής δεν περιλαμβάνει τη συνηθισμένη «οικογενειακή φωτογραφία» των ηγετών, αποφεύγοντας μια δυνητικά αμήχανη στιγμή αλληλεπίδρασης με τον Λαβρόφ.
Η σύνοδος κορυφής είναι η πρώτη για δύο κρίσιμους νέους εταίρους: τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ και την ιταλίδα πρωθυπουργό Μελόνι. Ο Σουνάκ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα, υποσχέθηκε να συνεχίσει τη σταθερή υποστήριξη των συντηρητικών προκατόχων του στην Ουκρανία. Η Μελόνι έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να παρέχει όπλα και βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση του ακροδεξιού συνασπισμού της να αντισταθεί στη Ρωσία. Αυτή και ο Μπάιντεν συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής την Τρίτη και συζήτησαν για την Κίνα, την κλιματική κρίση, τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και τη δέσμευσή τους να παρέχουν υποστήριξη στην Ουκρανία, σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου.
Πηγή: ΕΡΤ, Associated Press