«Η Ιστορία έχει ήδη καταγράψει τη συγκλονιστική πορεία ενός μικρού Αριστερού Ριζοσπαστικού κόμματος προς τη διακυβέρνηση του τόπου, μια διακυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, εξασφάλισε μια καλή ρύθμιση και έναν καθαρό δρόμο για το χρέος, έκλεισε με τη Συμφωνία των Πρεσπών μια εκκρεμότητα δεκαετιών», αναφέρει σε συνέντευξή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, αποτιμώντας τον ρόλο και τη θητεία του Αλέξη Τσίπρα, συμπληρώνοντας ότι θα είναι παρών και στη νέα πορεία του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Αναλυτικά οι δηλώσεις στην Κυριακάτικη Kontra:
Τι σηματοδοτεί η απόφαση Τσίπρα να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος;
Πρόκειται για μια απόφαση που σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός πυκνού και παραγωγικού πολιτικού κύκλου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ιστορία έχει ήδη καταγράψει τη συγκλονιστική πορεία ενός μικρού Αριστερού Ριζοσπαστικού κόμματος προς τη διακυβέρνηση του τόπου, μια διακυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, εξασφάλισε μια καλή ρύθμιση και έναν καθαρό δρόμο για το χρέος, έκλεισε με τη Συμφωνία των Πρεσπών μια εκκρεμότητα δεκαετιών.
Και φυσικά μια ξεχωριστή λαμπερή θέση στην Ευρώπη και τον κόσμο για το πως πρέπει να σηματοδοτεί τις εξελίξεις η Αριστερά. Όχι ως παρατηρητης ή ΜΚΟ αλλά ως ρεαλιστική και συνάμα ρισζοσπαστική πρόταση για τους πολλούς. Γιατί αυτό είναι που καθορίζει την διαφορά αλλά και την μάχη ανάμεσα τους δύο πόλους, Αριστερά και Δεξιά. Αριστερά και όχι Κεντροαριστερή σούπα…
Όλα αυτά τα επιτεύγματα έχουν τη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα. Που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να μετεξελιχθούν μικρά κόμματα κινήματα και συλλογικότες, σε ένα μεγάλο αριστερό κόμμα εξουσίας.
Στην προσπάθεια αναγέννησης, ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύει κανείς. Ούτε φυσικά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που δήλωσε με σαφήνεια «παρών» στην επόμενη μέρα.
Στην προσπάθεια για τον επανακαθορισμό του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε θέση αλλά και υποχρέωση να συμμετέχουμε όλοι.
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα αίτια της βαριάς ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές; Μάλιστα έχασε και 2,5 μονάδες μέσα σε ένα μήνα…
Αυτά έχουν ήδη ειπωθεί και αναλυθεί σε ένα πρώτο επίπεδο. Ο αυτοεγκλωβισμός στη στήριξη της απλής αναλογικής θόλωσε την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν επέτρεψε να αναδείξουμε το πρόγραμμά μας. Η κακή εικόνα στελεχών με άστοχες τοποθετήσεις τις τελευταίες κρίσιμες ημέρες πριν από τις εκλογές του Μαΐου επιδείνωσε μια ήδη κακή κατάσταση.
Προσωπικά πιστεύω ότι ενώ ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση μας έκλεισε τον κύκλο της χρεοκοπίας το 2018, δεν προχώρησε αυτόματα στον καθορισμό της νέας στρατηγικής για την νέα εποχή που αντικειμενικά ο ΣΥΡΙΖΑ ανοιξε. Τα κόμματα της διαπλοκής μας εφεραν στην χρεοκοπία, ο Τσίπρας και η Αριστερα έφεραν το ταλαιπωρημένο καράβι στην κανονικότητα και στην ισοτιμία απέναντι στους εταίρους στην Ε.Ε. Και με γεμάτα ταμεία. Πρωτη φορά στην νεώτερη ιστορια. Η πιο εντιμη κυβέρνηση. Και επειδη το ακούω από τους αντιπάλους μας ότι «ναι αλλά ήταν λεφτά από την φορολογία» ναι απαντώ αλλά εμείς τα δώσαμε στα ταμεία του κράτους και ο νοών νοείτω…
Τι πρέπει να αλλάξει για να διεκδικήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία;
Καταρχήν να δυναμώσουμε ξανά τους δεσμούς μας με κοινωνικούς χώρους όπως η αυτοδιοίκηση, ο συνδικαλισμός και τα κινήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γιγαντώθηκε μέσα από παρεμβάσεις σε τηλεοπτικά πλατώ αλλά από την παρουσία του στο δρόμο, στη γειτονιά, στην οργανωμένη αλληλεγγύη. Ας πιάσουμε ξανά αυτό το νήμα που χάσαμε κάπου στο δρόμο…
Να πάψουμε να μπερδεύουμε την πολυφωνία, -οξυγόνο δημοκρατίας- με την (συχνή) κακοφωνία μιας «Βαβέλ» απόψεων.
Να συνεχίσουμε την καλή πρακτική της 2ης εκλογικής αναμέτρησης, να μιλάμε περισσότερο για το πρόγραμμά μας, μια σπουδαία δουλειά, που πρέπει να συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε για να πετύχουμε να εμπνέει και να πείθει. Καμία νίκη δεν θα έρθει με τη λογική του «ώριμου φρούτου».
Αυτές είναι μερικές από τις σκέψεις που θα συζητήσω στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και με πολλή χαρά θα ακούσω και τις απόψεις των συντρόφων μου σε μια συζήτηση που αποτελεί όρο για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Ποια η γνώμη σας για το νέο υπουργικό συμβούλιο;
Φαίνεται προσανατολισμένο σε νέες «επικίνδυνες» για την κοινωνία αποστολές όπως η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ακόμα χειρότερες μέρες για τον κόσμο της Εργασίας φυσικά με τη γνωστή συνταγή Μητσοτάκη, ακόμη περισσότερο «Σημιτικό» ΠΑΣΟΚ.
Πάντως τέτοια πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Εργασίας, ούτε στα όνειρα του πιο βαρβαρου εργοδότη…
Με ανησυχεί και το διαβόητο «Υπουργείο Οικογένειας». Μου θυμίζει λίγο τη φασαρία με τον «Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής», της κυρίας Φον Ντερ Λάιεν, ένα ιδεολόγημα που ακουμπά σε ακραίες συντηρητικές ιδεοληψίες και φόβους.
Δεν είναι άσχετη και η απάλειψη της λέξη «Φύλο» από τον τίτλο της ΓΓ Ισότητας. Τα σημάδια δείχνουν πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακραία συντηρητική οπισθοδρόμηση σε βάρος των γυναικών.
Υπάρχουν πληροφορίες για αποχώρηση της Frontex από την Ελλάδα… Αληθεύουν; Ποιο το σχόλιό σας;
Υπάρχουν καιρό τώρα σχετικές εισηγήσεις στα ανώτατα κλιμάκια του οργανισμού, εισηγήσεις που το πολύνεκρο ναυάγιο, το έγκλημα, στα ανοιχτά της Πύλου έφερε ξανά στην επιφάνεια. Ο οργανισμός, που έχει φυσικά και ο ίδιος βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση στη Μεσόγειο, δείχνει να προσπαθεί να αποτινάξει τους λεκέδες ενός παρελθόντος ανοχής και συγκάλυψης παράνομων πρακτικών, όταν ο αποπεμφθείς -ουσιαστικά- κ.Λεζερί έκανε τα στραβά μάτια σε πολλά πράγματα αποσπώντας ακόμη και …βραβεία από την Ελληνική πολιτεία. Το ναυάγιο είναι μόλις ο πιο πρόσφατος κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα ανησυχιών για θέματα τήρησης του διεθνούς δικαίου. Δηλαδή η πολιτική αυτών που ομνύουν στην αναγκαιότητα για τείχη στα σύνορα, τελικά μπορεί να διώξει από την Ελλάδα την Υπηρεσία της ΕΕ που αποστολή της είναι να συνδράμει στη φύλαξη των Ελληνικών (και Ενωσιακών) συνόρων. Κάποιοι υποτίμησαν την έκθεση της OLAF και τα όσα επιβαρυντικά διαπίστωσε για τις πολιτικές τους. Τώρα η χώρα κινδυνεύει να πληρώσει ακριβά την επιπολαιότητα και την υποκρισία τους, και να χάσει ένα ευρωπαϊκό εργαλείο για τη φύλαξη των συνόρων που έχει μεταξύ άλλων αποστολή του και την έρευνα και διάσωση.
Η αποχώρηση Μητσοτάκη από τη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες όταν ρωτήθηκε για το ναυάγιο είναι μια στάση που προκαλεί ανησυχία. Προδίδει έπαρση και στρουθοκαμηλισμό, και αυτά δεν είναι καθόλου καλοί σύμβουλοι όταν χαρακτηρίζουν αυτόν που έχει την ευθύνη να υπερασπίζεται τη διεθνή θέση της χώρας.