Αποδείξεις που θα μετρούν διπλά – Δείτε σε ποια επαγγέλματα

H κυβέρνηση με ρύθμιση που θα καταθέσει στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ετοιμάζεται να δώσει κίνητρα στους φορολογούμενους, ώστε να ζητούν αποδείξεις με τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών από κλάδους υψηλής επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τις τράπεζες και το ΙΟΒΕ. οι δαπάνες από επαγγελματίες που θεωρούνται ύποπτοι φοροδιαφυγής σχεδιάζεται να μετρούν διπλά στο χτίσιμο του 30% του εισοδήματος που πρέπει να δαπανηθεί το 2020 μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Η παρέμβαση αφορά περισσότερα από 20 επαγγέλματα και υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών που ενδεχομένως να αυξηθούν μέχρι την ενσωμάτωση της τελικής πρότασης στο φορολογικό νομοσχέδιο. Επίσης εξετάζεται να δίδεται ένα έξτρα φορολογικό μπόνους στους φορολογούμενους που έχουν μαζέψει αποδείξεις από τα συγκεκριμένα επαγγέλματα και βρίσκονται κοντά στη συμπλήρωση του 30% των συναλλαγών που απαιτούνται με ηλεκτρονικό τρόπο, σύμφωνα με την «Real News».

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενθαρρύνονται οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, διότι θα έχουν πρόσθετη φορολογική απαλλαγή και δεν θα κινδυνεύουν να καταβάλουν το πέναλτι του 22% στην περίπτωση που δεν έχουν πραγματοποιήσει τις απαραίτητες δαπάνες.

Ταυτόχρονα το Δημόσιο θα χτυπήσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή στη ρίζα της Προσδοκούν μάλιστα την αποκάλυψη φοροδιαφυγής ύψους τουλάχιστον 2,05 δισ ευρώ και σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων

Η ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου πιθανότατα τον προσεχή Απρίλιο.

Τα επαγγέλματα

Τις αποδείξεις που σχεδιάζεται να μετρούν διπλά στο χτίσιμο του 30% των δαπανών με ηλεκτρονικό τρόπο ο φορολογούμενος θα πρέπει να τις ζητά από γιατρούς, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, οικοδόμους, μηχανικούς, ελαιοχρωματιστές, ξυλουργούς, κατασκευαστές στεγών, ψυκτικούς, ιδιοκτήτες πλυντηρίων, αυτοκινήτων ανθοπωλείων, ταξιδιωτικών, πρακτορείων, κομμωτηρίων-κουρείων, μανικιούρ-πεντικιούρ, εταιρείες ενοικίασης Ι.Χ και μοτοποδηλάτων χερσαίων-θαλάσσιων μεταφορών, ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, εταιρείες εκδηλώσεων γάμοι – βαφτίσια και από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εποχικές
δραστηριότητες.

Θα εξαιρεθούν τα εστιατόρια μπαρ και καφετέριες καθώς το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η καθιέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων και των ηλεκτρονικών τιμολογίων όπως και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet, θα λειτουργήσει ως τριπλή μέγγενη στις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς.

Επίσης θα εξαιρεθούν οι ιατρικές δαπάνες από τις κλινικές καθώς εκτιμάται ότι δεν περιλαμβάνονται στη ζώνη μεσαίας ή υψηλής παραβατικότητας.

Στον σχεδιασμό προβλέπεται η εξαίρεση των δικηγόρων καθώς καταβάλλουν γραμμάτια προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής που θεωρείται εισόδημα για τον δικηγόρο και κατ επέκταση υπόκειται σε ΦΠΑ. Η τεχνική δυσκολία που υπήρχε με τις τράπεζες καθώς δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν τον αυτόματο διαχωρισμό των αποδείξεων φαίνεται να επιλύεται και μένει να διαπιστωθεί πώς θα λειτουργήσει στην πράξη με τη δοκιμαστική άσκηση που θα τρέξει το υπουργείο Οικονομικών πριν από την εφαρμογή της διάταξης.

Αυτό που εξετάζεται είναι οι τράπεζες να υποδέχονται όλεςτις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στη συνέχεια να γίνεται διαχωρισμός εκείνων που θα μετρούν διπλά ώστε να πιστώνονται ενισχυμένα στην ατομική μερίδα του κάθε φορολογούμενου.

Περισσότερα στην εφημερίδα «Real News»