Ανεργία Ελλάδα: Πρόβλεψη σοκ – Το χειρότερο σενάριο

Απώλεια θέσεων εργασίας που στο χειρότερα σενάριο θα φθάσει τις 192.000 στο τέλος του έτους.

Αρνητικό ρεκόρ με την πρώτη θέση στην Ευρώπη στο ποσοστό της ευάλωτης απασχόλησης και κατάταξη στην 63η θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Την αρνητική αυτή εικόνα της χώρας καταγράφει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ επισημαίνοντας τις σημαντικές αλλαγές που έχει επιφέρει στην αγορά εργασίας στις συνθήκες εργασίας και στη διαβίωση των εργαζομένων η υγειονομική κρίση του κορονοϊού, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής».

Ανάλογα με το ποσοστό της ύφεσης την οποία θα καταγράψει η ελληνική οικονομία το 2020 αντίστοιχες θα είναι και οι επιπτώσεις στον όγκο της απασχόλησης.

Τρία σενάρια

Τα τρία επικρατέστερα σενάρια του Ινστιτούτου προβλέπουν μείωση κατά 153.000 άτομα του αριθμού των απασχολουμένων το 2020 εφόσον το ΑΕΠ συρρικνωθεί κατά 8%

Στην περίπτωση που η ύφεση κυμανθεί στο 6% η μείωση θα περιοριστεί στα 115.000 άτομα ενώ στο χειρότερο σενάριο με την ύφεση στο 10% η μείωση των απασχολουμένων θα αγγίξει τις 192.000.

Η εικόνα της τρέχουσας κατάστασης της ελληνικής αγοράς εργασίας γίνεται πιο θολή αν συμπεριλάβουμε στην ανάλυση μας δύο επιπλέον δείκτες το ποσοστό ευάλωτης απασχόλησης και το ποσοστό καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής»