Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας αγροτών με τα τρακτέρ τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εγκαινίων της 30ης Agrotica, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024. (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ/EUROKINISSI)

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες – Ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Παραταγμένα έξω από τη ΔΕΘ, όπου διοργανώνεται η έκθεση «Αgrotica», εξακολουθούν να βρίσκονται εκατοντάδες τρακτέρ, με τους αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα και να ενισχύσουν τα μπλόκα, ενώ αύριο Σάββατο (3/2) αναμένεται το μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών συνεδριάζουν προκειμένου να αποφασίσουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους, ενώ την ίδια ώρα τα 360 περίπου τρακτέρ που έχουν κατακλύσει το κέντρο της Θεσσαλονίκης παραμένουν στα σημεία.

Οι αγρότες που βρίσκονται στην πλατεία της ΧΑΝΘ δεν ικανοποιήθηκαν από τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και δηλώνουν ότι προτίθεται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μάλιστα όταν επιστρέψουν στα μπλόκα θα γίνουν συνελεύσεις και αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ ζητούν συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη.

Νωρίτερα, μετά τις πρώτες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τους πληγέντες του Θεσσαλικού Κάμπου, οι αγρότες είχαν δηλώσει στη ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Λία Χριστάρα, ότι «τα μέτρα αφορούν κυρίως τους αγρότες της Θεσσαλίας». «Μέχρι στιγμής τα όσα άκουσαν δεν τους ικανοποίησαν. Υπάρχει μια έντονη αντίδραση» είπε η Λία Χριστάρα αναφέροντας ότι οι συγκεντρωμένοι αγρότες ως μια συμβολική διαμαρτυρία αποφάσισαν να κλείσουν μια από τις πύλες της Διεθνούς Έκθεσης που ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος παραγωγής και τις φυσικές καταστροφές, ενώ τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα παραμένουν στα μπλόκα και οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου ζητούν την καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν από την κακοκαιρία του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο περιθώριο της έκθεσης Agrotica οι Υπουργοί Αγροτικής Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κι Ενέργειας εξειδίκευασαν τα μέτρα στήριξης των αγροτών.

Τα 360 περίπου τρακτέρ που έχουν κατακλύσει το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, έξω από τις εγκαταστάσεις της έκθεσης της Θεσσαλονίκης προέρχονται κυρίως από τη Δυτική Μακεδονία. «Σε λίγο αναμένεται οι εκπρόσωποί τους να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους».