Δραματικές στιγμές: «Πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ – Επιτέλους κάντε κάτι!»

Συνθήκες απόλυτης ασφυξίας επικρατούν στα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία σηκώνουν, όσο περνούν τα 24ωρα, όλο και μεγαλύτερο βάρος εξαιτίας της πανδημίας με τους ασθενείς COVID να συρρέουν κατά εκατοντάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα νοσοκομεία ξεκινούν την εφημερία χωρίς άδεια κρεβάτια ή μόνο με ελάχιστα τα οποία σε χρόνο ρεκόρ καλύπτονται.

Γιατροί, νοσηλευτές και λοιμωξιολόγοι βλέπουν καθημερινά αύξηση των περιστατικών COVID που έχουν ανάγκη να νοσηλευτούν σε κάποια μονάδα εντατικής θεραπείας, όμως ο αριθμός των διαθέσιμων κρεβατιών δεν επαρκεί με αποτέλεσμα αρκετοί ασθενείς να διασωληνώνωνται σε απλές κλίνες. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη (23/3) νέο αρνητικό ρεκόρ ασθενών σε ΜΕΘ, οι οποίοι έφτασαν του 699.

Ο φόβος για την περαιτέρω αύξηση των διασωληνωμένων συμπολιτών μας, με βάση βάση τα σημερινά στοιχεία είναι πλέον δεδομένη, με τους ειδικούς μάλιστα να μην αποκλείουν ο αριθμός αυτός να ξεπεράσει ακόμα και τους χίλιους, μέχρι και τις αρχές Απριλίου.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες, το βράδυ της Τρίτης, από το Λαϊκό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με το OPEN πάνω από 25 άτομα περίμεναν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών προκειμένου να εξεταστούν, ενώ από τα 90 κρεβάτια μόλις 13 είναι διαθέσιμα στην αρχή της εφημερίας. Η κατάσταση είναι τέτοια που οι γιατροί πλέον θα δώσουν εξιτήρια σε ασθενείς που έχουν μόλις αναρρώσει.

5 ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στο Γενικό κρατικό της Νίκαιας δοκιμάζεται πολύ σκληρά για ακόμα ένα βράδυ.

Μιλώντας στο MEGA, η Όλγα Κοσμοπούλου, λοιμωξιολόγος, υπεύθυνη 1ης μονάδας Covid Γ.Ν Νίκαιας, σημείωσε ότι η αποψινή νύχτα της εφημερίας θα είναι πολύ δύσκολη. «Στη σημερινή εφημερία έχουν εξεταστεί πάνω από 65 περιστατικά Covid και έχουν εισαχθεί 27. Έχουμε 5 διασωληνωμένους με Covid σε κοινούς θαλάμους και προβλέπεται δύσκολη η νύχτα».

«Να γίνουν προσλήψεις»

Η έλευση των επιστρατευμένων γιατρών στο νοσοκομείο, δε διευκολύνει την κατάσταση, σύφωνα με την κ. Κοσμοπούλου, καθώς αυτό που χρειάζεται είναι κλίνες νοσηλείας.

«Το ερώτημα δεν είναι τι δίνει μια ανάσα σε εμάς, αλλά τι δίνει μια ανάσα στους ασθενείς, και αν μετρήσουμε τις ανάγκες των ασθενών, αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι κλίνες νοσηλείας, οι κλίνες νοσηλείας δεν επαρκούν στα δημόσια νοσοκομεία», τονίζει και επισημαίνει ότι οι κενές θέσεις γιατρών που υπάρχουν στο νοσοκομείο θα μπορούσαν να είχαν καλυφθεί με προσλήψεις και όχι με επίταξη.

«Είναι ανάγκη να διαταραχθεί απολύτως η ζωή και η ισορροπία των συναδέλφων μικροεπαγγελματιών προκειμένου να μη γίνουν οι προσλήψεις που λείπουν;», αναρωτήθηκε, σημειώνοντας ότι οι κενές θέσεις των δημόσιων νοσοκομείων και η μη κάλυψή τους είναι διαχρονικό πρόβλημα.

Ζήτημα προκύπτει και από την επάρκεια των επιταγμένων γιατρών και την τοποθέτησή τους στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η χρόνια απουσία τους από το ΕΣΥ μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα.

«Δεν είναι μόνο τα χέρια, δεν είναι μόνο οι κλίνες που λείπουν. Αυτοί οι συνάδελφοι πώς θα δουλέψουν με τι συσκευές μόνιτορ, με τι οξύμετρα, με τι αναπνευστήρες; Ούτως ή άλλως έχουμε οριακό αριθμό υλικού», κατέληξε η κ. Κοσμοπούλου.

Δραματικές εκκλήσεις της ΠΟΕΔΗΝ

Την ίδια στιγμή, με δραματικούς τόνους περιγράφει την κατάσταση στα νοσοκομεία η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλοντας, πως «πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ» ενόσω βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πρωί της Τρίτης κατέληξε 70χρονος ασθενής στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», ο οποίος ήταν διασωληνωμένος πέντε ημέρες εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η επιλογή των ασθενών με COVID γίνεται πλέον με ηλικιακά κριτήρια, «Η απάντηση σε ένα κράτος Δικαίου ποιος μεταξύ δύο ασθενών επιλέγεται για τη μία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ είναι και οι δύο. Το κράτος [πρέπει] να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ΜΕΘ. Είχε χρόνο και δεν το έπραξε» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Αναφερόμενος στο θάνατο του 70χρονου ασθενή, επισημαίνει: «Οι γιατροί του ‘Αμαλία Φλέμινγκ’ έπραξαν το χρέος τους. Τον διασωλήνωσαν και κάθε ημέρα ενημέρωναν το ΕΚΑΒ να βρεθεί ΜΕΘ. Μάταια. Επιτέλους κάντε κάτι».