«Βρέχει» λεφτά σήμερα 11/12 – Ποιοι θα δουν χρήματα στα ΑΤΜ

ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τις πληρωμές της εβδομάδας, από τις 11 έως 15 Δεκεμβρίου 2023, για τους δικαιούχους.

Κατά την περίοδο 11 έως 15 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 61.125.985 ευρώ σε 53.369 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Ειδικότερα:

1.Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 11 έως 15 Δεκεμβρίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

Από τις 11 έως 15 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 23,2 εκατ. ευρώ σε 1.150 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ
Στις 14 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 225.985,00 ευρώ σε 219 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας)

ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

10 εκατ. ευρώ σε 19.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων
23 εκατ. ευρώ σε 25.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης
700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας
4 εκατ. ευρώ σε 7.000 δικαιούχους στο πληρωμών προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

e-ΕΦΚΑ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις συντάξεις – Με ποια κριτήρια θα δοθεί το επίδομα μητρότητας

Στο μπαράζ πληρωμών τόσο συντάξεων όσο και επιδομάτων από 18 έως 21 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του e- ΕΦΚΑ Ηλίας Τσούνης.

Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, μίλησε για το επίδομα μητρότητας (780 ευρώ για εννέα μήνες) σε μη μισθωτές γυναίκες και αγρότισσες, για τις 15.000 επικουρικές συντάξεις του δημοσίου που ξεμπλοκάρουν αλλά και για την νέα υπηρεσία που θα καθοδηγεί τους δημοσίους υπαλλήλους κοντά στη σύνταξη για τις απαραίτητες ενέργειες, που θα λειτουργήσει πιλοτικά από τα μέσα Ιανουαρίου.

Όσον αφορά στην Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) που είναι κράτηση για συνταξιούχους που παίρνουν πάνω από 1.400 ευρώ, επισήμανε πως ο υπουργός Εργασίας έχει πει πως θα αναθεωρηθεί κλιμακωτά, οπότε κάποιοι θα ευνοηθούν και θα είναι πολύ μικρότερη η εισφορά τους στο συγκεκριμένο ταμείο. Σήμερα η εισφορά αλληλεγγύης είναι 3% – 14% για κύριες συντάξεις άνω των 1400 ευρώ.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι συντάξεις θα είναι αυξημένες κατά 3% ανέφερε. Οπότε η σύνταξη Ιανουαρίου που θα καταβληθεί μέσα στον Δεκέμβριο θα είναι αυξημένη κατά 3%, υπενθύμισε και για «όσους συνταξιούχους δεν δουν την αύξηση στον λογαριασμό τους, θα έχουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Όπως σημείωσε οι συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά αλλά έχουν χαμηλή σύνταξη έως 700 ευρώ, και θα πάρουν το επίδομα των 150 ευρώ στις 18 Δεκεμβρίου, θα δουν και την αύξηση του 3% στον λογαριασμό τους.

Ποιες αφορά το επίδομα μητρότητας και με τι κριτήρια θα δοθεί

«Μια από τις ευνοϊκές διατάξεις του νέου ασφαλιστικού είναι το επίδομα μητρότητας» σημείωσε και εξήγησε πως « Οι μη μισθωτές μητέρες και οι αγρότισσες θα παίρνουν το επίδομα των 780 ευρώ για εννέα μήνες, δηλ. σύνολο 7.800 ευρώ αφού γεννήσουν το παιδί τους.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην άρση του «πέναλτι» του 30% για συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται. Διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως θα έχει μια κράτηση 10% επί της μισθωτής εργασίας, η οποία δεν θα μπορεί να ξεπερνά 12 φορές την εθνική σύνταξη. Οπότε υποστήριξε «όποιος και εάν είναι ο μισθός του δεν θα πληρώνει πάνω από 5.000 τον χρόνο»

Για τις αλλαγές που αφορούν τα ΑμεΑ, σημείωσε πως παλαιότερα δεν μπορούσε κάποιο άτομο με αναπηρία να εργαστεί γιατί του κοβόταν το αναπηρικό επίδομα και η αναπηρική σύνταξη. Πλέον θα μπορεί να εργαστεί μετά τη σύνταξη χωρίς να πληρώνει την εισφορά 10% επί της μισθωτής εργασίας που θα πληρώνουν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.

Ευνοϊκή διάταξη για το νέο ασφαλιστικό που έχει κατατεθεί στη Βουλή αφορά στις αιτήσεις συντάξεων για τους μη μισθωτούς οφειλέτες. Όπως ανέφερε «πολλοί εργαζόμενοι, μη μισθωτοί, δεν μπορούσαν να αιτηθούν σύνταξης λόγω των οφειλών. Πλέον το όριο αλλάζει και από τις 20 χιλιάδες πηγαίνει στις 30 για τους μη μισθωτούς και για τους αγρότες από τις 6.000 στις 12.000.

Ξεμπλοκάρουν περίπου 15.000 επικουρικές συντάξεις τέως δημοσίων υπαλλήλων

«Ξεμπλοκάρουν περίπου 15.000 επικουρικές τέως δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους που έχουν πάρει την κύρια σύνταξή τους, δεν συμπλήρωναν τα έτη, την εικοσιπενταετία ή τα 35 χρόνια που ήταν απαραίτητα για να πάρουν σύνταξη από το δημόσιο, πλέον αλλάζει το όριο και από τα 25 ή 35 πηγαίνει στα 15, όπως για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και οι άνθρωποι αυτοί έχουν την κύρια σύνταξή τους και πλέον θα μπορούν να πάρουν και την επικουρική σύνταξη». Είναι 15.000 το πλήθος τους περίπου ίσως και λίγο παραπάνω του δημοσίου και κάποιοι σε ΔΕΚΟ».

Ξεκινά νέα υπηρεσία από μέσα Ιανουαρίου του -24 πιλοτικά για ασφαλισμένους του δημοσίου κοντά στη σύνταξη, με την οποία θα καθοδηγούνται για όλες τις απαραίτητες ενέργειες για καταμέτρηση των ενσήμων τους και όλες τις άλλες ενέργειες ώστε να διευκολυνθεί.