Κορονοϊός: Ανησυχητική αύξηση των νοσηλειών – «Ναι» των ειδικών στον εμβολιασμό των παιδιών

Η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες συνοδεύεται από ραγδαία αύξηση του αριθμού των νοσηλειών ασθενών με covid. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία είναι ανεμβολίαστοι. Η προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος είναι, όπως συμφωνούν οι ειδικοί, το μόνο ανάχωμα στην εξάπλωση της πανδημίας και η επέκταση των εμβολιασμών στους μαθητές φαίνεται ότι είναι κεντρική επιλογή της διεθνούς κοινότητας την οποία ακολουθεί και η Ελλάδα.

Η αύξηση των νοσηλειών, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων στις ηλικιακές ομάδες 30 έως 50 ετών, μεγαλώνουν την αγωνία για τις διαστάσεις που λαμβάνει πλέον το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, οι εισαγωγές νέων ασθενών της λοίμωξης Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν τις 196 όταν στις 15 Ιουλίου ήταν 101 και την 1η Ιουλίου μόλις 38.

«Ναι» στον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών λένε οι ειδικοί.

«Οι μελέτες των εμβολίων Pfizer και Moderna έδειξαν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Τα στοιχεία από τον αμερικανικό ΕΟΔΥ δείχνουν ότι από τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας που νοσηλεύονται για covid, το 1/3 χρειάζονται εντατική θεραπεία. Δεν νομίζω να θέλουμε να δούμε τους έφηβούς μας σε ΜΕΘ», είπε ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης.

Τα mrna εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν πάρει έγκριση για τις ηλικίες άνω των 12 ετών δήλωσε στο MEGA ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Γιώργος Παπαζήσης.

«Η οποιαδήποτε έγκριση προϋποθέτει τις απαραίτητες κλινικές δοκιμές», ανέφερε.

Οι κλινικές Covid-19 που είχαν κλείσει στα νοσοκομεία της χώρας ανοίγουν ξανά με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο τρίτης δόση εμβολιασμού, οι τελικές αποφάσεις της επιτροπής εμβολιασμών αναμένεται να ληφθούν το Σεπτέμβρη.

«Ίσως για κάποιες ομάδες όπως άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή σοβαρή ανοσοκαταστολή. Αλλά για τον υπόλοιπο πληθυσμό δεν χρειάζεται να ανοίγει η κουβέντα για τρίτη δόση για τον γενικό πληθυσμό. Δημιουργεί ανασφάλεια και ανησυχία» είπε, λέγοντας ότι μετά τους 9 ή 12 μήνες θα πρέπει να υπάρξει τρίτη δόση για τον συνολικό πληθυσμό.

Αύριο Παρασκευή 30 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για των εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 15 ετών.

Πηγή: mega