Μάχη των γιατρών και των νοσηλευτών να μην «πέσει» η Αττική.
Ως δραματική περιγράφεται πλέον η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Χώρας μας, με τις κλίνες, τόσο σε θαλάμους όσο και στις ΜΕΘ γεμίζουν όσο γρήγορα αδειάζουν.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως μόνο την τελευταία εβδομάδα εισήχθησαν σε νοσοκομεία της Αττικής 1600 ασθενείς, αναγκάζοντας τον υπουργό Υγείας να μιλήσει για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο ΕΣΥ.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής προχώρησε και σε μια δυσάρεστη πρόβλεψη για την επόμενη εβδομάδα, λέγοντας ότι αναμένεται να διασωληνωθούν περίπου 200 άτομα.
Ο ιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης εκτίμησε πως το ΕΣΥ της Αττικής βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης, ενώ κινδυνεύουμε να καταγράφουμε πάνω από 100 θύματα ημερησίως.
Στο ίδιο μήκος και η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία κάνει λόγο για αδράνεια από πλευράς υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας πως ένα χρόνο μετά την εκδήλωση της πανδημίας, τώρα, αποφασίστηκε να μετατραπεί το Σισμανόγλειο σε Νοσοκομείο Covid.
Όπως τονίζει ο κ. Γιαννάκος, από το Σισμανόγλειο μεταφέρονται σήμερα, τελευταία στιγμή, οι ασθενείς γενικά περιστατικά σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, υπογραμμίζοντας πως η ετοιμότητα του συστήματος υγείας δοκιμάζεται ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας και μάλιστα στην Αττική που βρίσκονται οι περισσότερες υποδομές.
Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι επειδή γεμίζουν οι κλίνες κορονοϊού τα εφημερεύοντα νοσοκομεία βάζουν μαζί θετικά και ύποπτα κρούσματα. Χρησιμοποιούν τους ίδιους κοινοχρήστους χώρους, ασανσέρ κ.λ.π. Όλα αυτά δημιουργούν μεγάλη ενδονοσοκομιακή διασπορά.
«Δεν επιτρέπεται ένα χρόνο μετά νοσοκομεία που υποδέχονται περιστατικά κορονοϊου να μην διαθέτουν μοριακούς αναλυτές για τεστ κορονοϊου, αντιδραστήρια, προσωπικό στα εργαστήρια και να στέλνουν τα δείγματα σε εξωτερικά εργαστήρια και να καθυστερούν μία με δύο ημέρες τα αποτελέσματα. Εξ αιτίας αυτού λειτουργούν στα νοσοκομεία κλινικές υπόπτων κρουσμάτων που εισάγονται ασθενείς ύποπτα κρούσματα, θετικά και αρνητικά μαζί όπως αποδεικνύεται από το μοριακό έλεγχο», αναφέρεται. Εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης, αδειάζουν κλινικές γενικών περιστατικών και μετατρέπονται σε κλινικές κορονοϊού.
Με το υπάρχον προσωπικό της κλινικής λειτουργούν κλινικές κορονοϊού αντίστοιχων κρεβατιών. Με 12 ή 13 νοσηλευτές αντί για διπλάσιους και τους ίδιους γιατρούς. Δημιουργούνται κλίνες ΜΕΘ προσωρινές χωρίς εξιδεικευμένο προσωπικό». «Υπάρχει έξαρση σε εισαγωγές γενικών περιστατικών που δεν μπορούν να νοσηλευθούν με ασφάλεια στα εφημερεύοντα νοσοκομεία λόγω έλλειψης κλινικών. Στο ΑΤΤΙΚΟ χθες είχαμε 193 εισαγωγές που θυμίζει εισαγωγές προ κορονοϊού εποχή. Οι 56 ασθενείς εξ αυτών είναι θετικά στο κορονοϊό περιστατικά.
Γέμισαν οι 4 κλινικές, η βραχείας με 18 ασθενείς και η παθολογική με 14 ασθενείς μεταφέροντας τα γενικά περιστατικά. Αναφορικά με την κατάσταση στις ΜΕΘ, οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν πως είναι πολλοί οι θάνατοι εντός Εντατικών, επειδή τα περιστατικά όταν διακομίζονται είναι σε βαριά κατάσταση.
«Υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ, βαριά περιστατικά που θα είχαν καλύτερη τύχη εάν νοσηλεύονταν μη διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Διασωληνωμένα περιστατικά βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, όχι γιατί δεν υπάρχει κενή κλίνη σε άλλο νοσοκομείο, αλλά γιατί δεν επιτρέπει η κατάστασή τους διακομιδή. Πάλι στο Ασκληπιείο είχαμε διασωληνωμένο ασθενή το πρωί εκτός ΜΕΘ», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ:
ΚΑΤ 24 ΣΤΑ 28
ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ 9 ΣΤΑ 9
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 14 ΣΤΑ 14
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 16 ΣΤΑ 16
ΕΛΠΙΣ 6 ΣΤΑ 6
ΝΙΜΙΤΣ 5 ΣΤΑ 6
ΣΩΤΗΡΙΑ 74 ΣΤΑ 84
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ 47 ΣΤΑ 58. Άνοιξαν σήμερα επιπλέον κλίνες.
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 6 ΣΤΑ 7
ΕΡΥΘΡΟΣ 13 ΣΤΑ 14
ΘΡΙΑΣΙΟ 16 ΣΤΑ 17
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ 12 ΣΤΑ 12
ΑΤΤΙΚΟ 40 ΣΤΑ 43
ΚΕΝΕΣ ΚΛΙΝΕΣ 32