Η συρροή κρουσμάτων συνεχίζεται σε νοσοκομεία και υγειονομικές δομές, όσο τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερα “ευάλωτα” εμφανίζονται τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα. Μετά τη συρροή κρουσμάτων στο ΑΧΕΠΑ, σειρά είχε σήμερα το Θεαγένειο Νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας.
Είναι το δεύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο με κρούσματα, καθώς χθες νόσησαν από τον κορονοϊό έξι άτομα στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο “Αγιος Σάββας” της Αθήνας. Οι τρεις εκ των οποίων ήταν ασθενείς. Ο συναγερμός που σήμανε σήμερα στο Θεαγένειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, αφορά στη Θωρακοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου, η οποία έκλεισε, όταν εντοπίστηκαν τέσσερα άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό να νοσούν από τον κορονοϊό.
Σε εξέλιξη βρίσκεται εκτεταμένη ιχνηλάτηση στο προσωπικό από τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και να απομονωθούν έγκαιρα τυχόν άλλα θετικά περιστατικά.
Τα κρούσματα στο Θεαγένειο έρχονται να προστεθούν σε ακόμη 10 που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς της Βόρειας Ελλάδας, το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της εκτεταμένης διασποράς που παρατηρείται στην συμπρωτεύουσα και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αναβαθμιστεί χθες το επίπεδο επικινδυνότητας από την Πολιτική Προστασίας, από το “κίτρινο” στο “πορτοκαλί”.
Για να περιορίσει τη διασπορά, το Υπουργείο Υγείας απέστειλε χθες με εντολή του υπουργού Βασίλη Κικίλια, 1.500 rapid τεστ για να υποβληθεί σε εξετάσεις όλο το προσωπικό του ΑΧΕΠΑ. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.
ΠΟΕΔΗΝ: “Διάτρητο το υγειονομικό πρωτόκολλο στα αντικαρκινικά νοσοκομεία”
Σε καταγγελία της η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι η διασπορά του κορονοϊού μέσα σε λίγες ώρες σε δύο αντικαρκινικά νοσοκομεία, αποδεικνύει ότι το πρωτόκολλο ασφαλείας στα συγκεκριμένα νοσοκομεία, χρειάζεται τροποποιήσεις.
Συγκεκριμένα αναφέρει: “Το υγειονομικό πρωτόκολλο για τα αντικαρκινικά νοσοκομεία είναι διάτρητο. Κάθε ασθενής που νοσηλεύεται και δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί δικαιούται έναν συνοδό ο οποίος μπαινοβγαίνει στο νοσοκομείο και μπορεί να μεταφέρει τον ιό. Οι νοσηλείες των ασθενών με καρκίνο είναι σε πολλές περιπτώσεις μακροχρόνιες και θα πρέπει οι ασθενείς να υποβάλλονται σε τακτικά τεστ και όχι μόνο κατά την εισαγωγή τους όπως γίνεται τώρα. Το προσωπικό όπως και σε όλα τα νοσοκομεία θα πρέπει να υποβάλλεται σε τακτικά τεστ καθότι οι ασυμπτωματικοί μπορεί άθελά τους να μεταφέρουν τον ιό. Μέχρι τώρα κάνουν τεστ όσοι επιστρέφουν από άδειες. Οι ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία δεν υποβάλλονται σε τεστ κορονοιου. Όπως και στην ημερήσια νοσηλεία”, τονίζουν οι εργαζόμενοι.
Πηγή: iatropedia.gr