Μεταχρονολογημένες επιταγές: Τι θα γίνει – Τι φοβούνται (και απεύχονται) κορυφαίοι υπουργοί

Αύριο, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις μεταχρονολογημένες επιταγές, οι οποίες αποτελούν μία από τις «επόμενες βόμβες» της αγοράς.

Τη σχετική προαναγγελία έκαναν χθες οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Ηδη, γίνονται οι τελευταίες συνεννοήσεις με τις Τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να καλύψουν μέρος του ποσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsique, το κυβερνητικό σχέδιο θα προβλέπει ένα περιθώριο περίπου δύο μηνών ( ίσως και λίγο παραπάνω ), ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας, στους εκδότες των επιταγών προκειμένου να τις καλύψουν. Η διευκόλυνση αυτή, ωστόσο, θα αφορά αποκλειστικά όσους αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας λόγω των συνεπειών από τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα πάντα με το κυβερνητικό σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι, οι τράπεζες θα κληθούν να καλύψουν τα τυχόν ακάλυπτα ποσά προς τους κομιστές των επιταγών, επίσης υπό την αυστηρή προϋπόθεση της μέχρι σήμερα φερεγγυότητας του εκδότη της επιταγής.

Η ίδια απόφαση που θα θέτει τα χρονικά και χρηματικά όρια, θα προβλέπει και δυνατότητα αναπροσαρμογής ή επέκτασης ισχύος της, εφόσον αυτό απαιτείται από την ένταση και την έκταση του προβλήματος στην Οικονομία.

Πάντως, με δεδομένο ότι όλο και περισσότεροι οικονομικοί παράγοντες εκφράζουν πλέον ανοικτά φόβους ότι η ύφεση μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις, συστήνουν αυτοσυγκράτηση στα μέτρα που λαμβάνονται, καθώς τουλάχιστον το επόμενο δίμηνο, οι απαιτήσεις στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών θα μεγαλώνουν διαρκώς.

«Οφείλουμε να είμαστε φειδωλοί, γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά μας» σημειώνουν χαρακτηριστικά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που αν και αναγνωρίζουν ότι το πρώτο μέλημα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, αντιλαμβάνονται ότι τα ακόμα πιο δύσκολα θα ξεκινήσουν για τη χώρα, όταν ο εφιάλτης θα έχει παρέλθει. Εύχονται, δε, να μην ξαναζήσουμε μέρες του 2009 ή και ακόμα χειρότερες…