Μπέρναρντ Μάντοφ: Ο μεγαλύτερος απατεώνας όλων των εποχών

Το να στήσεις μια καλά οργανωμένη απάτη 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο καλά θωρακισμένο επενδυτικό τοπίο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Ή μάλλον είναι. Αν λέγεσαι Μπέρναρντ Μάντοφ, είσαι πρόσωπο υπεράνω υποψίας και από τους πιο αξιοσέβαστους ανθρώπους της Wall Street. Τότε μπορείς πολύ εύκολα να μετατραπείς στο μεγαλύτερο απατεώνα και να φέρεις την καταστροφή και τον όλεθρο στο πέρασμά σου.  Και να γίνεις ο εγκέφαλος της μεγαλύτερης επενδυτικής κομπίνας όλων των εποχών!

 

Ο μεγαλομέτοχος της ομώνυμης χρηματιστηριακής Βernard Μadoff Ιnvestment Securities, την οποία ίδρυσε το 1960 και έγινε η παγκόσμια σταθερά της επενδυτικής αγοράς με πελάτες-κολοσσούς όπως η Citigroup και η General Εlectric, πέρασε στην ιστορία ως ο ιθύνων νους μιας απίστευτης απάτης, καταληστεύοντας μέσω του σχήματος «πυραμίδα» το αστρονομικό ποσό των 50 δισ. δολαρίων από μεγαλόσχημους εταιρικούς πελάτες αλλά και βαθύπλουτους ιδιώτες, όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Κέβιν Μπέικον, ο Τζον Μάλκοβιτς και άλλοι.

 

Η ιστορία του Μπέρναρντ Μάντοφ ξεδιπλώνεται το 2008 όταν αποκαλύφθηκε ότι κατόρθωσε επί 20 συνεχόμενα χρόνια να φάει με το πυραμιδοειδές επενδυτικό σχήμα του το ποσό-«μαμούθ» βάζοντας χέρι στις αποταμιεύσεις χιλιάδων ανθρώπων, επενδυτικών εταιρειών, συνταξιοδοτικών ταμείων και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο.

 

Ο όρος «Σχήμα Πόντσι» προέρχεται από τον Charles Ponzi, που αποτελεί τον εμπνευστή του και συνιστά πυραμίδα επενδυτών. Οι πυραμίδες είναι παράνομα επενδυτικά σχήματα στα οποία ο ιδρυτής τους χρησιμοποιεί τα χρήματα των νέων πελατών του, προκειμένου να αποπληρώσει τις αποδόσεις που υποσχέθηκε στους παλαιούς του πελάτες αντί για τα κέρδη που θα αποκτούσε από τις πραγματικές πωλήσεις. Παράλληλα, ο ίδιος καταχράζεται ό,τι περισσεύει προκειμένου να πλουτίσει. Επομένως, η επαναλαμβανόμενη αναζήτηση νέων πελατών συνιστά αναγκαιότητα για την επιβίωση της πυραμίδας.

 

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο Μάντοφ δεν έκανε καμία επένδυση αλλά με το «Σχήμα Πόντσι» απέκτησε τεράστια περουσία. Το 2008 που η κρίση επηρέασε τους πάντες, οι πελάτες ζήτησαν τα χρήματά τους πίσω. Η εταιρεία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ρευστότητα 7 δις δολαρίων ώστε να μπορέσει να επιβιώσει. Και έτσι βγήκε στο φως μια απάτη που όμοιά της δεν είχε υπάρξει ξανά.

 

Ο βετεράνος επενδυτής συνελήφθη στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη το Δεκέμβριο του 2008, με το συνολικό ύψος του σκανδάλου του να υπολογίζεται στα 50 δισ. δολάρια (με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 65 δισ.)

 

Ο Μάντοφ οδηγήθηκε στα δικαστήρια και τιμωρήθηκε με 150 χρόνια φυλάκισης. Επίσης κλήθηκε να αποζημιώσει με 700 εκατομμύρια δολάρια τα θύματά του, ποσό πολύ μικρότερο των οφειλών του. Στις 38.000 ανέρχονται τα άτομα που έπεσαν θύματα του Μάντοφ. Kατά τη διάρκεια της καταδίκης του το 2009 ο δικαστής Ντένι Τζιν δήλωσε πως καμία άλλη υπόθεση δεν συγκρίνεται όσον αφορά το εύρος, τη διάρκεια, το μέγεθος της απάτης και τον βαθμό της προδοσίας με την υπόθεση Μάντοφ.

 

Ο βαρόνος της Wall Street παραδέχθηκε στις 12 Μαρτίου 2009 την ενοχή του στις 11 κατηγορίες που αφορούσαν σε οικονομικά εγκλήματα και καταδικάστηκε στις 29 Ιουνίου σε κάθειρξη 150 ετών, τη μέγιστη των ποινών για τέτοια υπόθεση. Ήταν 71 ετών όταν θα περνούσε την πόρτα της φυλακής, με το συνολικό ποσό της επί πέντε δεκαετίες κατάχρησής του να ανέρχεται στα 170 δισ. δολάρια, αν και το τελικό νούμερο δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να υπολογιστεί επακριβώς.

 

Η αυλαία έπεσε τον Απρίλιο του 2009 όταν ο Μάντοφ πέθανε στη φυλακή σε ηλικία 82 ετών. Ο θάνατός του στο Ομοσπονδιακό Ιατρικό Κέντρο στο Μπάτνερ της Νότιας Καρολίνας επιβεβαιώθηκε από το ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών και, όπως αναφέρεται, προήλθε από φυσικά αίτια.

 

Πηγές: Offline Post, newbeast.gr