Αϊτή: Η βιβλική καταστροφή από το σεισμό των 7 ρίχτερ που σκότωσε 200 χιλιάδες ανθρώπους

Ήταν 12 Ιανουαρίου του 2010 όταν στην Αϊτή γίνεται μια ισχυρή σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών. Ακολουθεί μετασεισμός 5,9 βαθμών. Το επίκεντρο του σεισμού είναι 16 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ Ο Πρενς και έχει εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα.

Επικρατεί στην κυριολεξία μια κόλαση. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πάρα πολλά μεγάλα κτίρια ισοπεδώθηκαν προκαλώντας άγνωστο αριθμό θυμάτων. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για «χιλιάδες» νεκρούς και τραυματίες στα συντρίμμια.

Γράφει η Μυρτώ Τζώρτζου

«Τα πάντα άρχισαν να κουνιούνται, ο κόσμος ούρλιαζε, σπίτια κατέρρεαν… επικρατούσε το απόλυτο χάος» δηλώνει ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters Τζόζεφ Γκίλερ Ντέλβα, σημειώνοντας: «Είδα ανθρώπους κάτω από τα ερείπια, ανθρώπους νεκρούς».

Η καταστροφή στην Αϊτή είναι πέρα από κάθε φαντασία. Παντού νεκροί, παντού βαριά τραυματισμένοι, παντού ισοπεδωμένα κτίρια.

Περισσότερα από 250.000 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς

Η δόνηση επηρέασε μια περιοχή ακτίνας 100 χιλιομέτρων περίπου, βόρεια και νότια της πρωτεύουσας, ενώ έγινε αισθητή και σε πολλές κοντινές χώρες, όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, που μοιράζεται με την Αϊτή το νησί της Ισπανιόλας, καθώς επίσης η Κούβα, η Τζαμάικα, η Βενεζουέλα και το Πουέρτο Ρίκο.Εκτός από το Πορτ-ο- Πρενς, του οποίου το 90% των κτιρίων κατέρρευσαν, και το Λεογκάν, που θα πρέπει να ξαναχτιστεί από την αρχή, μεγάλες ζημιές υπέστησαν και άλλες πόλεις.

Μεταξύ των νεκρών είναι και αρκετά δημόσια πρόσωπα, όπως ο Αρχιεπίσκοπος του Πορτ-ο-Πρενς, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης, υπάλληλοι πρεσβειών και ξένων οργανισμών, τουλάχιστον 85 μέλη της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ μαζί με τον επικεφαλής Εντί Αναμπί, καθώς και αρκετοί διάσημοι Αϊτινοί καλλιτέχνες και αθλητές.

Η κατάσταση που επικρατεί μετά το σεισμό είναι πραγματικά εφιαλτική: Ανυπολόγιστος αριθμός νεκρών και εγκλωβισμένων στα ερείπια. Εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες και άστεγοι. Διαλυμένα δίκτυα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και τηλεπικοινωνιών. Ισοπεδωμένα νοσοκομεία, λιμάνια εκτός λειτουργίας και αεροδρόμιο σε συμφόρηση. Κατεστραμμένο οδικό δίκτυο και δρόμοι μπλοκαρισμένοι από συντρίμμια και πτώματα. Εξαθλιωμένοι επιζώντες που λεηλατούσαν μέσα στα συντρίμμια, σε αναζήτηση τροφής και νερού. «Επαγγελματίες» κακοποιοί που είχαν δραπετεύσει από τη φυλακή και κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι στην πόλη. Χιλιάδες παιδιά μόνα τους, εκτεθειμένα σε κάθε είδους κίνδυνο.

Ο σεισμός της Αϊτής ήταν μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που γνώρισε ο πλανήτης. Η δήλωση της εκπροσώπου ανθρωπιστικών προγραμμάτων του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Μπάιρς, για την κατάσταση στην Αϊτή μετά το σεισμό, ήταν πολύ χαρακτηριστική: «Επικρατεί χάος! Πρόκειται για έναν επιχειρησιακό εφιάλτη».

Οι άστεγοι τις επόμενες μέρες είχαν ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο

Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις διάσωσης, τις πρώτες 24 ώρες μετά το σεισμό, παρέμεναν αυτοσχέδιες και υποτυπώδεις, καθώς οι διασώστες -στην πλειονότητά τους απλοί πολίτες- έβγαζαν νεκρούς και ζωντανούς από τα χαλάσματα με γυμνά χέρια και αυτοσχέδια εργαλεία. Οι 9.000 κυανόκρανοι του ΟΗΕ, ίσως η μόνη οργανωμένη δύναμη στη χώρα, δεν μπορούσαν να συμβάλουν στο έργο της διάσωσης, καθώς ενεπλάκησαν αρχικά στις έρευνες στο κτίριο του οργανισμού, που κατέρρευσε.

Και έρχεται ο απολογισμός. Επιβεβαιώνοντας δυστυχώς τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για την κλίμακα της καταστροφής, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν-Μαξ Μπελρίβ, σε επίσημη ανακοίνωσή του, στις 3 Φεβρουαρίου, δηλώνει ότι περισσότεροι από 200.000 Αϊτινοί είχαν αναγνωριστεί και ταφεί. Τουλάχιστον 4.000 ήταν οι πολίτες που ακρωτηριάστηκαν, ενώ πάνω από 300.000 οι σοβαρά τραυματίες, από τους οποίους οι μισοί περίπου είναι κάτω των 18 ετών. Επίσης, περισσότερα από 250.000 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, με αποτέλεσμα οι άστεγοι να ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο. Συνολικά, το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας –τουλάχιστον τρία εκατομμύρια άνθρωποι- επηρεάζεται από το σεισμό και θα χρειαστεί άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, για να επιζήσει.

Η Αϊτή -το φτωχότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου και με τεράστια προβλήματα κακοδιαχείρισης πολλά χρόνια πριν από το σεισμό- παρότι είχε πληγεί ξανά στο παρελθόν από σεισμούς και άλλες καταστροφές, όπως κυκλώνες και πλημμύρες, δεν διέθετε σχεδιασμό για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.

Άνθρωποι ανασύρονται νεκροί από τα ερείπια.

Πηγή: www.fireservice.gr

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Χάνα Κομπαγιάσι: Βρέθηκε ζωντανή ένα μήνα μετά την εξαφάνισή της
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ανδρουλάκης: Αγωνίστηκα πολύ για να έρθει το ΠΑΣΟΚ στη θέση που είναι σήμερα
12 Δεκεμβρίου, 2024
Το Ισραήλ χτύπησε στρατιωτικές βάσεις του Άσαντ στη Συρία
12 Δεκεμβρίου, 2024
Μιχαηλίδου για τον προϋπολογισμό: Η Ελλάδα έχει αλλάξει, έχει κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών
12 Δεκεμβρίου, 2024
Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις του 2025
12 Δεκεμβρίου, 2024
Εφορία: Σε δοκιμαστική λειτουργία το ψηφιακό πελατολόγιο
12 Δεκεμβρίου, 2024
Αϊτή: Παράταση έως τον Μάρτιο στην απαγόρευση πτήσεων από τις ΗΠΑ προς το Πορτ-ο-Πρενς
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ουκρανικό drone χτύπησε την Τσετσενία
12 Δεκεμβρίου, 2024
Εορταστικό ωράριο: Πως θα λειτουργούν τα μαγαζιά από σήμερα
12 Δεκεμβρίου, 2024
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική στάση εργασίας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο ΕΣΥ
12 Δεκεμβρίου, 2024