Νέα τοπικά lockdown πριν τα Χριστούγεννα – Ποια περιοχή κινδυνεύει

Και νέα τοπικά lockdown στο τραπέζι, πριν από τα Χριστούγεννα.

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού η κυβέρνηση, υπό τον φόβο αναζωπύρωσης 3ου κύματος της πανδημίας μετά τα Χριστούγεννα.

Παρακολουθεί με αυξημένη προσοχή την επιδημιολογική εικόνα των περιοχών στις οποίες έχουν επιβληθεί τοπικά lockdown, δηλώνοντας έτοιμη να επιβάλλει αντίστοιχη καραντίνα και σε άλλους νομούς ανά την Επικράτεια, εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο… εκτροχιασμού. Μια τέτοια περιοχή με αυξημένο ιικό φορτίο είναι για παράδειγμα η Μαγνησία, και πιο συγκεκριμένα η πόλη της ‘Άμφισσας.

Προς παράταση καραντίνας σε Κοζάνη και περιοχές της Δυτικής Αττικής

Στο παρά πέντε, παραμονή Χριστουγέννων και ανήμερα, θα αποφασίσει η κυβέρνηση αν θα παραταθούν τα υφιστάμενα τοπικά lockdown.

Στη Δυτική Αττική υπάρχουν περιοχές όπου τα μέτρα έχουν αποδώσει κι έτσι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, οι κάτοικοι κάποιων πόλεων να κάνουν γιορτές, με λιγότερους περιορισμούς.

Η εικόνα στην Κοζάνη όμως, παραμένει ανησυχητική… Η επιδημιολογική κατάσταση δεν είναι η επιθυμητή και θεωρείται βέβαιο ότι η καραντίνα θα παραταθεί τουλάχιστον ως την Πρωτοχρονιά.

«Χριστούγεννα σε όσο το δυνατόν πιο στενό οικογενειακό κύκλο»

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις συναθροίσεις στα σπίτια παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

«Η συνολική παρότρυνση πρέπει να είναι αυτές τις γιορτές να τις γιορτάσουμε με τις οικογένειές μας, σε όσο το δυνατόν πιο στενό οικογενειακό κύκλο. Και θέλω να πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα συμμορφωθούν με αυτές τις προσταγές, τις παροτρύνσεις των ειδικών, διότι αυτή τη στιγμή εκεί πέρα εντοπίζουμε τη βασική πηγή ανησυχίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Νέα μέτρα για ελέγχους από την Ελληνική Αστυνομία

Σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις για τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί.

Από τις 10 το βράδυ ως τις 5 το πρωί – ώρες κατά τις οποίες απαγορεύεται η κυκλοφορία – το σύνολο σχεδόν της Ελληνικής Αστυνομίας θα βρίσκεται στο δρόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται ακόμη και το κλείσιμο κεντρικών οδών, αλλά και να υπάρξει ειδικός κωδικός στα sms που στέλνουμε στο 13033 για τις μετακινήσεις μας για “ρεβεγιόν”.

Τα Χριστούγεννα κρίνουν πως θα γιορτάσουμε την Πρωτοχρονιά

Αν τα Χριστούγεννα δεν τηρηθούν με ευλάβεια τα μέτρα και παρατηρηθεί το φαινόμενο κατάχρησης στις μετακινήσεις, διοργάνωσης πάρτυ, ή πολίτες να αρνούνται να φορέσουν μάσκες, τότε την Πρωτοχρονιά θα γιορτάσουμε… «αλλιώς». Το πλαίσιο θα είναι πιο αυστηρό και ασφυκτικό.

“Δεν πρέπει να γιορτάζει ο κοροναιός αλλά εμείς” είναι το μήνυμα της κυβέρνησης.

Τα μέτρα – απάντηση στην μετάλλαξη του ιού

Η εμφάνιση μετάλλαξης του ιού στη Μεγάλη Βρετανία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους.

Με τα σημερινά δεδομένα το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει τη συζήτηση για απαγόρευση πτήσεων με τη Μεγάλη Βρετανία. Στον αντίποδα προκρίνει να υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στα αεροδρόμια και rapid test, ενώ εξετάζουν και την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για καραντίνα 10 ημερών όσων φτάνουν στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο, αντί για 7 ημέρες.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα δεν έχει εντοπιστεί ως σήμερα μεταλλαγμένος ιός στη χώρα μας.