AP PHOTO

Ο πόλεμος επηρεάζει και το σκάκι – Αποκλείστηκε για 6 μήνες Ρώσος Γκραν Μάστερ

Ο Ρώσος Γκραν Μάστερ Σεργκέι Καριάκιν αποκλείστηκε από τους αγώνες σκάκι για έξι μήνες λόγω της υποστήριξής του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και στις ενέργειες του Βλαντίμιρ Πούτιν. Την απόφαση έλαβε η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν.

Ο Καριάκιν, ο οποίος ηττήθηκε από τον Νορβηγό Μάγκνους Κάρλσεν για τον παγκόσμιο τίτλο το 2016, υπερασπίστηκε τις ενέργειες της Ρωσίας στα social media κατά τις τελευταίες εβδομάδες προκαλώντας την έντονη αντίδραση της σκακιστικής κοινότητας και όχι μόνο. Προ ημερών ο Καριάκιν αποκλείστηκε για τον ίδιο λόγο απ’ τις διοργανώσεις του Grand Chess Tour αλλά κι απ’ το Chess.com.

«Ο Σεργκέι Καριάκιν κρίνεται ένοχος για παραβίαση του άρθρου 2.2.10 του κώδικα δεοντολογίας της FIDE και τιμωρείται με απαγόρευση έξι μηνών από τη συμμετοχή του ως παίκτης σε οποιονδήποτε σκακιστικό διαγωνισμό της FIDE, με ισχύ από την ημερομηνία της παρούσας απόφασης, 21 Μαρτίου 2022», ανέφερε το ανώτατο σκακιστικό όργανο στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι «οι δηλώσεις του Καριάκιν για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε σημαντικό αριθμό αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού, που σε μεγάλο βαθμό είναι αρνητικές για τις απόψεις που εκφράζει».

Ο 32χρονος Καριάκιν, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Συμφερόπολη της Κριμαίας, εκπροσωπούσε την Ουκρανία μέχρι το 2009, οπότε αποφάσισε να αγωνίζεται για τη Ρωσία. Με δήλωσή του στο Telegram τονίζει ότι στοχοποιήθηκε λόγω της υποστήριξής του στον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Μια αναμενόμενη, αλλά τουλάχιστον επαίσχυντη απόφαση της FIDE», σχολίασε ο Καριάκιν, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι «όλες οι αθλητικές αρχές έχουν καταπατηθεί. Η βασική αρχή ότι ο αθλητισμός μένει εκτός πολιτικής έχει καταπατηθεί». Σε άλλη ανάρτησή του στο twitter γράφει: «Πολλοί με ρωτούν αν έχω μετανιώσει για τη δημόσια στήριξή μου σε αυτή την ειδική επιχείρηση… Κι η απάντησή μου είναι απλή. Είμαι στο πλευρό της Ρωσίας και του Προέδρου. Ό,τι κι αν συμβεί, θα υποστηρίζω τη χώρα μου σε κάθε περίσταση χωρίς να το σκεφτώ ούτε δευτερόλεπτο».

Σε αντίθεση με τον Καριάκιν, ένας άλλος Ρώσος Γκραν Μάστερ, ο Σεργκέι Σίποφ, ο οποίος επίσης είχε παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο για φιλορωσικά σχόλια σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, τελικά απέφυγε την ποινή καθώς η FIDE έκρινε ότι ήταν «ελαφρώς διαφορετικού και λιγότερο προκλητικού χαρακτήρα από αυτά του Καριάκιν».

Την περασμένη εβδομάδα η FIDE αφαίρεσε από τη Μόσχα τη φετινή Σκακιστική Ολυμπιάδα και το Συνέδριο της FIDE, ενώ απαγόρευσε σε Ρώσους και Λευκορώσους παίκτες να συμμετέχουν σε τουρνουά υπό τις σημαίες τους. Η FIDE διοικείται από τον Αρκάντι Ντβορκόβιτς, τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος έχει ταχθεί εναντίον της εισβολής στην Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κινητικότητα στη σκακιστική κοινότητα απ’ την πλευρά της Δύσης, που φαίνεται να επιθυμεί την αφαίρεση της ηγεσίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας από ρωσικά χέρια.