ΟΗΕ: Ενέκρινε τη διεξαγωγή έρευνας για φερόμενες θηριωδίες των Ρώσων στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη, ψήφισμα για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες που αφορούν παραβιάσεις δικαιωμάτων από στρατεύματα της Ρωσίας σε περιοχές της Ουκρανίας που είχαν καταλάβει.

Το Συμβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα με μεγάλη πλειοψηφία. Κατά τη ψηφοφορία, 33 χώρες – μέλη είπαν «ναι», σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Κατά της υιοθέτησης του ψηφίσματος τάχθηκαν μόνο η Κίνα και η Ερυθραία, ενώ 12 μέλη δήλωσαν αποχή.

Το ψήφισμα καλεί τη Διεθνή Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία να διενεργήσει έρευνα για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στις περιοχές του Κιέβου, του Τσερνίχιβ, του Χαρκόβου και του Σούμι από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τον Μάρτιο του 2022, με σκοπό «να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Η συμμετοχή της Ρωσίας στο 47μελές Συμβούλιο ανεστάλη τον περασμένο μήνα λόγω καταγγελιών για παραβιάσεις στην Ουκρανία, αν και η Μόσχα λέει ότι αποχώρησε.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπός της έχει το δικαίωμα να λάβει τον λόγο στη σημερινή συνεδρίαση αλλά η θέση της είναι κενή. Η Μόσχα απέχει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ψήφισμα που, όπως είπε, ισοδυναμεί με διευθέτηση πολιτικών λογαριασμών.

Επισημαίνεται πως οι ουκρανικές αρχές, διεθνείς οργανισμοί μεταξύ των οποίων το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ και ΜΚΟ έχουν επίσης ξεκινήσει έρευνες για την πιθανή τέλεση εγκλημάτων πολέμου από τη ρωσική πλευρά. Τις προσπάθειες για την απονομή Δικαιοσύνη ενισχύουν διακρατικοί οργανισμοί, ανάμεσά τους η ΕΕ, μεμονωμένα κράτη και άλλοι φορείς.