Πρέσβυς Ιταλίας: Συνάντηση της Πατρίτσια Φαλτσινέλι με τη Λίνα Μενδώνη

Η Πρέσβυς της Ιταλίας, κυρία Πατρίτσια Φαλτσινέλλι, επισκέφθηκε σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Υπουργό κυρία Λίνα Μενδώνη, με την οποίαν συζήτησαν τις προοπτικές των διμερών σχέσεων στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Ιταλία και Ελλάδα ενίσχυσαν τα τελευταία χρόνια ακόμη περισσότερο την διμερή συνεργασία τους, μέσα από πολυάριθμες κοινές πρωτοβουλίες σε διαφορετικούς τομείς του πολιτισμού και των τεχνών, χάρη στην υπερχιλιετή κοινή κληρονομιά τους, αλλά και στην πολιτιστική και γεωγραφική εγγύτητα που σχεδόν αυθόρμητα καθιστά τις δύο χώρες φυσικούς εταίρους.

Αφού συζητήθηκαν οι προοπτικές των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον πολιτιστικό τομέα, η Πρέσβυς παρουσίασε με την ευκαιρία στην Υπουργό τις κυρίες πολιτιστικές πρωτοβουλίες που η Πρεσβεία σχεδιάζει να υλοποιήσει τους επόμενους μήνες, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και με τους υπόλοιπους ιταλικούς φορείς που βρίσκονται στην Ελλάδα και δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Δάντη, στην Εβδομάδα της Ιταλικής Γλώσσας στον Κόσμο αλλά και στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση που συμπληρώνονται το 2021. Η Υπουργός και η Πρέσβυς συζήτησαν επίσης το θέμα της συνεργασίας στον αρχαιολογικό τομέα, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών στον τομέα της, συντονίζοντας και προωθώντας ανταλλαγές, εμπειρίες και δραστηριότητες σε όλη την Ελλάδα, εξασφαλίζοντας την ικανοποίηση των τοπικών αρχών.

Επιβεβαιώθηκε τέλος η κοινή δέσμευση για την επανεκκίνηση και νέα προώθηση – μόλις το επιτρέψουν οι έκτακτες συνθήκες – της πολιτιστικής πρωτοβουλία Tempo Forte που είχε εγκαινιαστεί με αφορμή την Πρώτη Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 στην Κέρκυρα. Η πρωτοβουλία αυτή είχε σημειώσει επιτυχία συνεισφέροντας στην εμβάθυνση και την εντατικοποίηση των σχέσεων και των ανταλλαγών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα του πολιτιστικού τομέα.