«Βόμβα» από το Πεντάγωνο: «Πύραυλος κατέρριψε το μοιραίο Boeing» – Τι απαντά το Ιράν – Το σχόλιο Τραμπ

θρίλερ με την αεριπορική τραγωδία στο Ιράν η οποία στοίχησε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

«Η ουκρανική πτήση που συνετρίβη έξω από την Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, χτυπήθηκε από ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα».

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, ένας από το Πεντάγωνο κι ένας από τις μυστικές υπηρεσίες, δήλωσαν πως η εκτίμηση του Πενταγώνου είναι πως το περιστατικό έγινε κατά λάθος. «Τα αντιαεροπορικά συστήματα του Ιράν ήταν πιθανώς ενεργά μετά την πυραυλική επίθεση της χώρας, που ήρθε βς απάντηση στην δολοφονία του Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ», συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται πως από τους 176 ανθρώπους που βρίσκονταν στο μοιραίο αεροσκάφος, 82 ήταν από το Ιράν, 63 ήταν Καναδοί, ενώ υπήρχαν και 11 Ουκρανοί (σ.σ. συμπεριλαμβανομένων των εννιά μελών του πληρώματος), 10 Σουηδοί, 7 Αφγανοί και τρεις Γερμανοί.

Τραμπ για την συντριβή Boeing στο Ιράν: «Καμία περίπτωση να ήταν μηχανική βλάβη» (video)

Λίγα λεπτά μετά την αποκάλυψη του Newsweek -που επικαλείται το Αμερικανικό Πεντάγωνο- για τα αίτια της συντριβής του μοιραίου Boeing στο Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθαρίζει τη θέση του.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους πως «είναι καχύποπτος σχετικά με το κατά πόσο το αεροσκάφος συνετρίβη λόγω μηχανικής βλάβης».

«Κάποιοι λένε πως ήταν μηχανική βλάβη. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Νιώθω πως κάτι πολύ κακό συνέβη», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως κάποιος έκανε λάθος.

Ξεκαθάρισε, πάντως, πως τα πολεμικά συστήματα των ΗΠΑ δεν έχουν καμία εμπλοκή, αφήνοντας να εννοηθεί πως η ευθύνη βαραίνει το Ιράν, που εκείνη την ώρα εξαπέλυε πυραύλους εναντίον αμερικανικών βάσεων στο γειτονικό Ιράκ, ως αντίποινα για την εξόντωση του Σουλεϊμανί από τον Τραμπ.

Απάντηση Ιράν: «Δεν έχει λογική η θεωρία ότι το Μπόινγκ δέχθηκε πλήγμα από πύραυλο»

«Καμία λογική» δεν έχει η θεωρία πως το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη την Τετάρτη κοντά στην Τεχεράνη μπορεί να χτυπήθηκε από πύραυλο σύμφωνα με τις ιρανικές Αρχές.

«Πολλές πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικού, πετούσαν την ίδια στιγμή στον ιρανικό εναέριο χώρο, στο ίδιο ύψος των 8.000 ποδών και αυτή η ιστορία περί πυραυλικού πλήγματος στο αεροπλάνο δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να είναι σωστή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργειο Μεταφορών του Ιράν. «Αυτές οι φήμες δεν έχουν λογική», προσθέτει αυτή η ανακοίνωση, που επικαλείται τον Αλί Αμπεντζαντέχ, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υφυπουργό Μεταφορών του Ιράν.

Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν πολλές θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες το Boeing 737 της Ukraine Airlines International χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτόξευσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Αναφορικά με τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, τα οποία βρέθηκαν χθες, ο Αμπεντζαντέχ τόνισε ότι «το Ιράν και η Ουκρανία έχουν τα μέσα» για να διαβάσουν τα δεδομένα που περιέχονται σ’ αυτά. Αν χρειαστεί όμως να χρησιμοποιηθούν πιο εξειδικειμένα μέσα για την ανάλυση των πληροφοριών αυτών, «μπορούμε να το κάνουμε στη Γαλλία ή σε άλλες χώρες», διαβεβαίωσε.

Την Τετάρτη, το πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι το Ιράν δεν θα δώσει τα μαύρα κουτιά στις ΗΠΑ, επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού.

Η Τεχεράνη δεν είναι τυπικά υποχρεωμένη να δώσει για ανάλυση των υλικό αυτό στις ΗΠΑ. Οι χώρες που δεν διαθέτουν τα τεχνικά μέσα για να το κάνουν, συνήθως αναθέτουν τη δουλειά αυτή σε κάποια από τις ελάχιστες που έχουν τη δυνατότητα (κυρίως ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία).

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η πτήση PS752 της UIA έκανε αναστροφή λίγο μετά την απογείωσή της, λόγω ενός “προβλήματος” που παρουσιάστηκε. Το αεροπλάνο είχε τυλιχθεί στις φλόγες πριν από τη συντριβή του.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησε την εξέλιξη των ερευνών για το αεροπορικό δυστύχημα με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα. Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, ο πρόεδρος του Ιράν του είπε ότι θα παράσχει άμεσα πρόσβαση στην ομάδα των Ουκρανών εμπειρογνωμόνων σε όλα τα αναγκαία δεδομένα.

Με βάση τους διεθνείς κανονισμούς, το Ιράν έχει την αρμοδιότητα να διεξάγει την έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης, από την οποία σκοτώθηκαν 176 άνθρωποι.