Συναγερμός στα νησιά από τα εισαγόμενα κρούσματα – Ποια είναι στο «κόκκινο»

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τα εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού, καθώς τις τελευταίες ώρες εντοπίστηκαν νέα περιστατικά σε 4 ελληνικά νησιά.

Τρία κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Εύβοια, 5 στη Θάσο, 1 στην Κέρκυρα και 1 στη Νάξο, ενώ εντοπίστηκαν και 2 κρούσματα σε τουρίστες στην Καβάλα.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αιδηψό για ένα ζευγάρι Σέρβων που ήρθε με γκρουπ στη χώρα μας στις 4 Ιουλίου και βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό. Όταν ο άνδρας αισθάνθηκε αδιαθεσία, πήρε μαζί με τη σύζυγό του ταξί για το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας. Η αγροτική γιατρός που τους εξέτασε, αφού συμβουλεύτηκε τον ΕΟΔΥ, τους είπε να πάνε με ιδιωτικό μέσο στο Νοσοκομείο Λαμίας για μοριακό έλεγχο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι και οι δύο νοσούν.

Στην καραντίνα στην Αιδηψό έχουν μπει περίπου 80 Σέρβοι τουρίστες από το γκρουπ, ενώ μετά από πολύωρη αναζήτηση εντοπίστηκαν οι δύο οδηγοί ταξί. Στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκε ένα ακόμα κρούσμα σε μία γυναίκα από τη Σερβία.

Στη Θάσο ένα ξενοδοχείο άδειασε για να υποδεχτεί 5 κρούσματα κορονοϊού, σε δείγματα που είχαν ληφθεί στα σύνορα από Σέρβους και Βούλγαρους τουρίστες. 2 ακόμα κρούσματα σε εντοπίστηκαν στην Καβάλα σε παραθεριστές του περασμένου σαββατοκύριακου, που τώρα έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους. Άλλο ένα κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε στην Κέρκυρα σε μία γυναίκα από τη Σερβία, ενώ θετικός βρέθηκε και ένας Έλληνας που ζει στο Λονδίνο και ήρθε στη Νάξο για διακοπές. Το επαναληπτικό τεστ που έκανε, πάντως, βγήκε αρνητικό.

Τα ασυμπτωματικά κρούσματα είναι ο μεγάλος φόβος των ειδικών, μετά το άνοιγμα των συνόρων.

Μετά το καμπανάκι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την επιτάχυνση των νέων λοιμώξεων σε περιοχές του πλανήτη, οι υγειονομικές αρχές στον Προμαχώνα αποφάσισαν να υποβάλλουν σε τεστ για κορονοϊό όλους τους τουρίστες. Οι επιστήμονες, μάλιστα, δεν αποκλείουν ακόμα και το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων εάν αυξηθούν σημαντικά τα κρούσματα.

Πληροφορίες MEGA