ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που εκχωρεί επ’ αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό έδαφος

Η ελληνοαμερικανική συμφωνία δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δύο ισότιμους εταίρους και σε μία Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία λέει η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζοντας επιφυλάξεις για σοβαρότατες παραχωρήσεις-όπως λέει- που έχει κάνει η δική μας πλευρά και για τις οποίες δεν υπάρχει αντιστάθμισμα.

“Ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που εκχωρεί επ’ αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό έδαφος” σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκφράζοντας μάλιστα την ενόχλησή του για το γεγονός πως η στρατιωτική εγκατάσταση στην Αλεξανδρούπολη παρέχει “δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία”. Είναι μία εξέλιξη που σύμφωνα με την Κουμουνδούρου βάζει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή επικίνδυνων εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα.

Πηγές της Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν πως επί δικής τους κυβέρνησης αναβαθμίστηκαν οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ σε επίπεδο στρατηγικού διαλόγου. Όμως, σημειώνουν πως η αναβάθμιση αυτή έγινε στη βάση της σύγκλισης συμφερόντων και μιας πολύ συγκεκριμένης αρχής: Ότι κάθε βήμα μπροστά-πέραν των υφιστάμενων δεσμεύσεων- θα είναι αμοιβαία επωφελές και θα ενισχύει το ρόλο της χώρας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, ειδικά σε μία περίοδο που η τουρκική επιθετικότητα έχει αυξηθεί.

“Ως αντιστάθμισμα στις σοβαρότατες παραχωρήσεις έχουμε μόνο γενικόλογες αναφορές στον σεβασμό της κυριαρχίας μας” αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το δόγμα το οποίο ανακοίνωσε με υπερηφάνεια ο κ. Μητσοτάκης περί προκεχωρημένου δυτικού φυλακίου είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται πως η ελληνοαμερικανική συμφωνία ταιριάζει γάντι στο νέο δόγμα, αυτό του προβλέψιμου συμμάχου και της Ελλάδα-προκεχωρημένου δυτικού φυλακίου, αλλά δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δύο ισότιμους εταίρους και σε μία Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία.