Ανακαίνιση χώρου: 4 & 1 πρακτικές συμβουλές

Η διαδικασία της ανακαίνισης μπορεί στα μάτια σας να φαντάζει «βουνό». Για τον λόγο αυτό, είτε ετοιμάζεστε να αναδιαμορφώσετε ένα δωμάτιο είτε και ολόκληρο το σπίτι σας ‒ανεξάρτητα από το αν είναι μικρό η μεγάλο‒, οι παρακάτω συμβουλές (πάντα με την υπογραφή της πλατφόρμας δημιουργικών συμβουλών για το σχεδιασμό του εξωτερικού και του εσωτερικού σας χώρου masroom.gr) θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμες/βοηθητικές!

Συμβουλή 1: Αποφύγετε τις παρορμητικές κινήσεις

Από τη στιγμή που αποφασίσατε να ανακαινίσετε τον χώρο σας, η ανυπομονησία είναι στο κόκκινο και θέλετε να δείτε το τελικό αποτέλεσμα όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Είναι σημαντικό όμως να μην πάρετε βιαστικές αποφάσεις, είτε λόγω περιορισμένου budget είτε λόγω χρόνου. Αφήστε τις ιδέες να ωριμάσουν στο μυαλό σας και πάρτε τον χρόνο που χρειάζεστε. Σκεφτείτε άλλωστε ότι σε αυτόν τον χώρο θα ζείτε καθημερινά, οπότε πρέπει να είναι όμορφος, λειτουργικός, και, πάνω από όλα, να χαίρεστε κάθε φορά που θα βρίσκεστε εκεί.

Συμβουλή 2: Οι ανάγκες του χώρου/Οραματιστείτε πώς θέλετε να είναι ο χώρος σας

Πολλές φορές η περιήγηση στο διαδίκτυο, σε εφαρμογές όπως το Instagram και το Pinterest, μπορεί να μας κάνει να πιστέψουμε ότι η τέλεια εικόνα που βλέπουμε μπορεί να αποτυπωθεί ακριβώς και στον δικό μας χώρο, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό. Γιατί ο κάθε χώρος είναι διαφορετικός, επομένως ‒και με βάση τις ανάγκες σας φυσικά‒, πρέπει να σκεφτείτε ποια υλικά, έπιπλα και διακοσμητικά θα ταίριαζαν στον δικό σας, ώστε να δημιουργήσετε το ιδανικό για εσάς περιβάλλον. Αντλήστε ιδέες και εμπνευστείτε από την αίσθηση που σας αφήνει μια εικόνα και προσπαθήστε να «μεταφέρετε» την αίσθηση αυτή στον χώρο σας.

Συμβουλή 3: Διαχρονική αισθητική/Πείτε «ναι» στη διαχρονική αισθητική

Όταν έρθει η στιγμή να επιλέξετε τα υλικά, σκεφτείτε μακροπρόθεσμα. Μην αποφασίσετε με βάση τι επιτάσσουν τώρα τα trends στο design, καθώς υπάρχει περίπτωση πολύ γρήγορα να θεωρηθεί ξεπερασμένο, εκτός μόδας. Προσπαθήστε να φανταστείτε τι θα σας αρέσει, για παράδειγμα, και σε 5 χρόνια από τώρα. Δείτε τον χώρο σας σαν έναν λευκό καμβά πάνω στον οποίο θα αποτυπώσετε ένα έργο τέχνης, με φυσικά υλικά, χρώματα και υφές που θα δημιουργήσουν μια διαχρονική αισθητική.

Συμβουλή 4: Διαρρύθμιση χώρου και διάταξη επίπλων/Κάντε focus στη σωστή διαρρύθμιση του χώρου

Δώστε ιδιαίτερη σημασία στις διαστάσεις του χώρου αλλά και των επίπλων. Μετρήστε προσεκτικά ειδικές κατασκευές αλλά και όποιο άλλο έπιπλο προτού το αγοράσετε, σιγουρευτείτε για το μέγεθός του καθώς και για το ότι ταιριάζει στον χώρο και το σημείο που θέλετε να το τοποθετήσετε. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις ανάμεσα στα έπιπλα, ώστε να περνάτε άνετα, συνεπώς, αποφύγετε να παραγεμίσετε τον χώρο.

Συμβουλή 5: Επενδύστε σε ό,τι σας αρέσει πραγματικά/Επιλογή επίπλων

H έρευνα για την αγορά των κατάλληλων και λειτουργικών επίπλων μπορεί να αποδειχθεί χρονοβόρα διαδικασία, και πάλι, στο τέλος, να καταλήξετε να αναρωτιέστε αν αυτά που βρήκατε ήταν όντως ό,τι καλύτερο μπορούσατε να βρείτε. Μην ανησυχείτε όμως… Αγοράστε μόνο ό,τι αγαπάτε και σας δημιουργεί χαρά όταν το αντικρίζετε. Αν σας αρέσει πολύ τώρα, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας αρέσει και στο μέλλον!

Πάρτε τη βοήθεια του ειδικού!

Κι αν, για να φανταστείτε το μέλλον του χώρου σας, θέλετε είτε λίγες βασικές δημιουργικές κατευθύνσεις, είτε απλά να αφεθείτε στα έμπειρα χέρια των ειδικών, επικοινωνήστε τώρα με το masroom.gr!

Πηγή: masroom.gr

Το MASROOM είναι μία πλατφόρμα creative consultation με δημιουργικές συμβουλές σχεδιασμού εσωτερικού χώρου και διακόσμησης για το σπίτι ή τον επαγγελματικό χώρο.