H τελική απόφαση για το ωράριο καταστημάτων και σούπερ μάρκετ

Τα πάνω κάτω στο ωράριο λειτουργίας της αγοράς κινδυνεύει να φέρει το ντόμινο που προκαλεί το αβάσταχτο ενεργειακό κόστος.

«Φρένο» έβαλε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην πρόταση εμπορικών συλλόγων για ωράριο με μοντέλο κορωνοϊού λόγω της ενεργειακής κρίσης.

«Ξεκαθαρίζω δεν είναι στην πρόθεση του υπουργείου η μείωση ωραρίου. Θα δημιουργήσει πρόβλημα μεγαλύτερο από αυτό που θα λύσει. Το επίσημο ωράριο είναι κρατική αρμοδιότητα και την καθορίζει το υπουργείο ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Διαφορετική «πλεύση» στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, μετά από απόφαση του εμπορικού συλλόγου της πόλης, τα εμπορικά καταστήματα αλλάζουν ωράριο.

Θα ανοίγουν στις 10 π.μ. και θα κλείνουν στις 4 μ.μ. τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο, ενώ την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα κλείνουν στις 7 μ.μ.

«Με το μειωμένο ωράριο λειτουργίας που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τα καταστήματα θα λειτουργούν 6 ώρες λιγότερες εβδομαδιαίως αυτό σημαίνει ότι θα εξοικονομήσουν περίπου 15% από το ενεργειακό κόστος μηνιαίως».

«Ναι μεν αλλά λέει και ο εμπορικός σύλλογος της Αθήνας που ψηφίζει υπέρ του μειωμένου ωραρίου αλλά με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση κάτι όμως που έχει απορριφθεί από την κυβέρνηση», σημείωσε ο Παντελής Φιλιππίδης.

Από την άλλη, οι εμποροϋπάλληλοι θέλουν η πρόταση του μειωμένου ωραρίου λειτουργίας να συνοδεύεται με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ο Απόστολος Πάνας, υπεύθυνος τομέα Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σχολίασε σχετικά: «Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε απλές και λειτουργικές λύσεις μείωσης του ενεργειακού κόστους, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, προσπαθεί με τεχνάσματα να μεταφέρει το πρόβλημα στις ίδιες τις επιχειρήσεις».

Μέχρι στιγμής εμπορικοί σύλλογοι μεγάλων πόλεων της χώρας τηρούν στάση αναμονής με τον υπουργό ανάπτυξης να ξεκαθαρίζει ότι δεν προβλέπονται κυρώσεις για όσους καταστηματάρχες ακολουθήσουν μειωμένο ωράριο λειτουργίας.

Οι μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων στο σουπερμάρκετ έφεραν το σχέδιο «Καλάθι της νοικοκυράς» όπου ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων ανέφερε: «Αυτό που μπορεί να γίνει και θα γίνει είναι σε κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ένα καλάθι που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον πενήντα βασικά προϊόντα, το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», σε αυτά τα προϊόντα θα προσπαθήσει κάθε αλυσίδα να κάνει το δυνατόν τις μικρότερες αυξήσεις», με απώτερο σκοπό να συγκρατηθούν οι ανατιμήσεις.

Γιατί δεν εφαρμόζεται μειωμένο ωράριο στα μαγαζιά

Το σκεπτικό περιγράφεται συνοπτικά στην παρακάτω δήλωση που έκανε το πρωί της Πέμπτης, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Ο χειμώνας θα είναι μεν δύσκολος, αλλά δεν πρέπει να κάνουμε κινήσεις που θα βλάψουν την οικονομία, το λέω για το ωράριο. Δεν πρέπει να σπρώξουμε την οικονομία σε ύφεση. Με σαφήνεια (σ.σ. είναι κατά της μείωσης). Δεν πρέπει να κάνουμε τίποτε, που θα προκάλεσε υφεσιακή τάση. Το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί, είναι οι άνθρωποι να μην έχουν χρήματα στην τσέπη τους».

«Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης πριν την προγραμματισμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ) με αντικείμενο συζήτησης την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια.

Και εξήγησε:

«Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας αυτό είναι δικό του δικαίωμα. Ως προς τις πρωτοβουλίες των εμπορικών συλλόγων για το θέμα του ωραρίου θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης με νόμο. Αν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο αυτό δεν αφορά το κράτος και ούτε μπορούν να επιβληθούν ποινές σε κάποιον που θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μια μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει».