Συγκλονιστική μαρτυρία: «Έλιωνα το χιόνι για να πιει η γυναίκα μου το χάπι της»

Συγκλονίζει η αποκάλυψη και η μαρτυρία ενός ηλικιωμένου οδηγού, που εγκλωβίστηκε μαζί με την συζύγο του για 19 ώρες στην Αττική Οδό.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», από το πάρκινγκ στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου, όπου μεταφέρθηκαν την νύχτα όσα οχήματα δεν είχαν απομακρυνθεί από το οδόστρωμα της Αττικής Οδού από τους οδηγούς που τα είχαν εγκαταλείψει, εν μέσω της κακοκαιρίας, ο ηλικιωμένος είπε πως έμειναν με την σύζυγο του, εγκλωβισμένοι στο αυτοκίνητο τους, από τις 11:00 της Δευτέρας μέχρι τις 05:00 της Τρίτης.

Όπως αποκάλυψε, «δεν είχαμε καμία ενημέρωση από καμία υπηρεσία ούτε Πολιτική Προστασία ούτε Αττική Οδό ούτε Αστυνομία ούτε Πυροσβεστική. Στις 05:00 ήρθαν κάποια παιδιά με κάποια τζιπ, μας ρώτησαν που μένουμε και αν θέλουμε να μας πάνε στο σπίτι και φυσικά τους είπαμε “ναι”. Τους ρώτησα ευγενικά από ποια υπηρεσία είστε και μου απάντησαν “είμαστε μια εθελοντική ομάδα, είμαστε δέκα φίλοι από την Γλυφάδα που είδαμε στην τηλεόραση τι γίνεται και κινητοποιηθήκαμε για να βοηθήσουμε τον κόσμο”».

«Αρνήθηκαν ακόμη και να μου πουν τα ονόματα τους ή να μου δώσουν ένα τηλέφωνο. Μου είπε μόνο το ένα παιδί ότι το λένε Χρήστο. Τους ευχαριστώ και εάν με ακούνε θα ήθελα να επικοινωνήσω μαζί τους και να τους ευχαριστήσω», είπε ο ηλικιωμένος στον ΑΝΤ1.

Συμπλήρωσε πως «είμαστε μεγάλοι άνθρωποι. Η σύζυγος μου είχε ένα πρόβλημα υγείας και έπρεπε να πάρει ένα χάπι. Νερό δεν είχαμε από πουθενά. Έπαιρνα χιόνι και το υγροποιούσε μέσα στο στόμα της για να μην “μείνει” εκεί στην παγωνιά. Κάποια στιγμή το χιόνι κάλυψε και την πόρτα του αυτοκινήτου, δεν μπορούσα να βγω ούτε για να ουρήσω. Ουρήσαμε σε ένα μπουκαλάκι νερό που είχαμε άδειο στο αυτοκίνητο. Αυτά είναι τα χάλια μας. Δεν υπάρχει καμία υπηρεσία για τον πολίτη, καμία πρόνοια».

Όπως είπε ο ηλικιωμένος, «Θα κινηθώ νομικά, γιατί τα 2.000 ευρώ που δίνουν είναι για να μην προσφύγει ο κόσμος εναντίον τους. Νομίζω ότι καταπατούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με αυτά τα χρήματα που θέλουν να μας δώσουν. Στις 11:00 της Δευτέρας έπαιρναν χρήματα στα διόδια και έβαζαν κόσμο στον δρόμο. Πληρώσαμε για να εγκλωβιστούμε».

Δείτε αναλυτικά τη συγκλονιστική περιγραφή του:

Όσοι λάβουν τις 2.000 ευρώ, μπορεί να χάσουν οποιαδήποτε άλλη αποζημίωση

Για τη διαδικασία μέσω της οποίας οι πολίτες θα διεκδικήσουν πιθανές αποζημιώσεις, αλλά και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Όπως τόνισε ο κ. Μαρακάκης μέχρι τώρα έχουν επικοινωνήσει περισσότεροι από 200 πολίτες που αντιμετώπισαν πρόβλημα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας για να του ζητήσουν βοήθεια, ενώ υπογράμμισε ότι η περίπτωση οι αποζημιώσεις να αφορούν στα οχήματα και όχι στους πολίτες δεν στηρίζεται νομικά.

«Οι άνθρωποι υπέφεραν από τις εγκληματικές αμέλειες της διαχειρίστριας εταιρείας, η οποία αν και γνώριζε το αδιέξοδο, παγίδευσε τους πολίτες σε ένα “ψυγείο”. Δεν δεχόμαστε ότι η αποζημίωση να είναι για το όχημα και όχι για τα πρόσωπα που αντιμετώπισαν πρόβλημα» συμπλήρωσε ο κ. Μαρακάκης.

Παράλληλα, τόνισε ότι έχει ανατεθεί σε συγκοινωνιολόγους να γίνει έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν σε αυτό το χάος, ενώ ανέφερε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμα στην παραχωρησιούχο εταιρεία για παρακόλληση συγκοινωνιών. «Στους υπόλοιπους δρόμους θα πρέπει να αναζητηθούν αποζημιώσεις από τους δήμους και την Περιφέρεια» πρόσθεσε ο Γιάννης Μαρακάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηθεοδοσίου υποστήριξε ότι η αποζημίωση για την ψυχική οδύνη μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 100.000 ευρώ, ενώ σημείωσε ότι αν κάποιος λάβει ένα ποσό εξωδικαστικά, δεν θα μπορεί να έχει άλλες διεκδικήσεις.

«Αν κάποιος είχε ατύχημα σε αυτούς τους δρόμους, θα λάβει αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία, αλλά επειδή τα ατυχήματα ήταν πάρα πολλά, οι εταιρείες θα στραφούν κατά της Αττικής Οδού ή της Περιφέρειας και των δήμων για τους υπόλοιπους οδικούς άξονες. Είναι σίγουρο ότι θα ασκήσουν το αναγωγικό δικαίωμα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έπεσαν δέντρα και κλαδιά πάνω στα αυτοκίνητα. Αν δεν έχει ασφάλεια για φυσικά φαινόμενα, θα πρέπει να κινηθούν νομικά κατά των ΟΤΑ για να λάβουν αποζημιώσεις. Και οι περιπτώσεις ήταν πάρα πολλές» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Καταλήγοντας οι κ. Μαρακάκης και Χατζηθεοδοσίου επανέλαβαν ότι όσοι πολίτες δεχθούν να λάβουν τις 2.000 ευρώ, ενδεχομένως να χάσουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν οποιαδήποτε άλλη αποζημίωση.