Άνοιγμα σχολείων: Οριστικό. Τότε ανοίγουν – Τα σενάρια για τους μαθητές

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς παίκτες αναδεικνύεται το άνοιγμα των σχολείων τη νέα σχολική χρονιά, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορoνοϊού σε συνδυασμό με τα στοιχεία που δείχνουν ότι ούτε τα παιδιά είναι “άτρωτα” από τον ιό, καθιστούν τις αποφάσεις εξαιρετικά κρίσιμες.

Στις 20 Αυγούστου, έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την Επιτροπή των Ειδικών, προκειμένου να αποφασιστεί με ποιές συνθήκες θα ανοίξουν τα σχολεία. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν έχει μεταβάλει την ημερομηνία που έχει αποφασίσει για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δηλαδή στις 7 Σεπτεμβρίου, γεγονός που επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, βάζοντας, επί του παρόντος τουλάχιστον, τέλος, στα σενάρια περί αναβολής για μία ή δύο εβδομάδες.

Το κρίσιμο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι με ποιες συνθήκες θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά και όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι..

Σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο εξ αυτών, τα μαθήματα θα ξεκινήσουν κανονικά στα τέλη της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου για όλες τις βαθμίδες, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των καθημερινών νέων κρουσμάτων θα είναι σε χαμηλά επίπεδα ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος διασποράς του ιού στα σχολεία.

Αν η πραγματικότητα είναι πιο δυσοίωνη στα τέλη του μήνα, τότε είναι πολύ πιθανό να εξεταστεί σοβαρά η εκ περιτροπής διδασκαλία, μοντέλο που υιοθετήθηκε προς τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, προκειμένου να γίνουν οι αναπληρώσεις των χαμένων διδακτικών ωρών. Το σενάριο αυτό θεωρείται αρκετά πιθανό, παρά τα δεδομένα προβλήματα που θα φέρει τυχόν παρατεταμένη εφαρμογή του, καθώς διασφαλίζει μικρό αριθμό μαθητών ανά τάξη.

Το τρίτο σενάριο που έχει αρχίσει να συζητείται και να προτείνεται και από λοιμωξιολόγους είναι η χρήση μάσκας από τους μαθητές στις τάξεις ώστε να διεξαχθούν απρόσκοπτα τα μαθήματα. Και αυτό το μέτρο, ωστόσο, έχει αρκετές δυσκολίες στην εφαρμογή του ειδικά για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, οι οποίες πιθανότατα θα εξαιρετούν, αν τελικώς αποφασιστεί η εφαρμογή του. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι τάσσονται ήδη υπέρ της χρήσης μάσκας από μαθητές, άνω των 10 ετών, αν και υπάρχουν και ειδικοί που εκτιμούν ότι αν απαιτηθεί από τις περιστάσεις, το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις από πλευράς κυβέρνησης αναμένεται να ληφθούν προς τα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας.